Άγγελος Βάκαλος : Η Υγεία στην Ελλάδα «κρατιέται» παρά τη θύελλα που έχουν εξαπολύσει εναντίον της

260bccb25ad6258a11446151260ab62b_XL.jpg

Δεν χρειάζεται να μας το πουν. Το γνωρίζουμε ότι η Υγεία στην Ελλάδα «κρατιέται» ακόμα, παρά τη θύελλα που έχουν εξαπολύσει εναντίον της. Και θα το επιβεβαιώσουμε τώρα το Καλοκαίρι, που θα έρθουν οι μετανάστες από τις προηγμένες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αναζητώντας Ιατρική βοήθεια στη χρεωκοπημένη πατρίδα μας, όπου οι Ιατροί αμείβονται πολύ λιγότερο και φορολογούνται ληστρικά πολύ περισσότερο.

 Είμαστε περήφανοι, διότι κάθε καλό το οποίο έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, οφείλεται στην επιστημονική κατάρτιση, τον επαγγελματισμό, τις προσπάθειες, τις θυσίες και τον ανθρωπισμό των Ιατρών. Επίσης στην αξία, τις ικανότητες και την ηθική των συνεργατών μας – λειτουργών της υγείας, οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή φυσική επαφή με τον άρρωστο. Ιδιαίτερα των Νοσηλευτών.

Δεν οφείλεται ούτε κατ’ ελάχιστο σε κανέναν από όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, διοικητές, υποδιοικητές, «υπεάρχες» και κάθε λογής μανδαρίνους που διαδέχονται ο ένας τον άλλον ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφήνοντας την αίσθηση ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το να εξοικονομήσουν χρήματα και να «τακτοποιήσουν» κάποια συμφέροντα. Χωρίς να τους στεναχωρεί καθόλου το ότι κάνουν τη «δουλειά» μας ολοένα και πιο δύσκολη και τη θέση μας πιο «στριμωγμένη».

 Δεν οφείλεται κατ’ ελάχιστο επίσης σε κανέναν από τους μεγαλόσχημους προφεσόρους και ειδικούς διαχειριστές υπηρεσιών υγείας, οικονομολόγους υγείας, ιδρυτές μεταπτυχιακών, ειδικούς δημόσιας υγείας, «στελέχη» σχολών, ελληνικών και ξένων ινστιτούτων και οργανισμών δημόσιας υγείας, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη μάχιμη Ιατρική. Είναι αυτοί – διαρκώς οι ίδιοι – οι οποίοι περιβάλλουν σαν σμήνος από ενοχλητικούς κηφήνες τους εκάστοτε υπουργούς, υποβάλλοντας διαδοχικά μεγαλεπήβολα και φαραωνικά σχέδια επί σχεδίων για αναδιοργανώσεις, εκσυγχρονισμούς, μεγαλώνυμα και ποικιλώνυμα συστήματα υγείας, τα οποία διανθίζονται πάντα από πρωτότυπους συνδυασμούς αρχικών γραμμάτων.

Σχέδια που φαίνεται ότι προορίζονται για κάποια χώρα του τρίτου κόσμου αχανή και υπανάπτυκτη, η οποία δεν διαθέτει μέχρι τώρα ούτε υγειονομική παράδοση, ούτε γιατρούς, ούτε καμία άλλη υποδομή. Σαν να μην υπάρχει ήδη στην Ελλάδα υπερ-επάρκεια εξειδικευμένου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού και υπερ-αφθονία πανάκριβου εξοπλισμού, τον οποίο οι χειριστές του αξιοποιούν άριστα. Προσπαθούν να εισάγουν κακότεχνα αντίγραφα συστημάτων τα οποία στις χώρες όπου εφαρμόζονται από δεκαετίες, αποδεικνύονται πλέον ξεπερασμένα και ανεπαρκή. Χαϊδεύουν τ’ αυτιά των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις, υποσχόμενοι «περιορισμό σπατάλης», «ορθολογική διαχείριση», «ολιστική αντιμετώπιση», «προαγωγή της υγείας», «ασθενοκεντρική αντίληψη», «πρόληψη», «ομάδες υγείας», «υγεία της κοινότητας», «διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα» και ότι άλλο επινοήσει το αρρωστημένο μυαλό τους.

Μιλούν για «αγωγή υγείας» τη στιγμή που επιτρέπουν στον καθένα να διαφημίζει στον Τύπο, τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, οποιονδήποτε απατηλό κι επικίνδυνο τσαρλατανισμό και να διαδίδει κάθε παλαβή ιδέα π.χ. κατά των εμβολίων!

Στην πραγματικότητα σκοπός τους είναι οι παχυλές αμοιβές για καθένα διαδοχικό σχέδιο κι η νομή μεριδίου της εξουσίας. Αλλά και η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Ιατρούς και ο υποβιβασμός μας σε έναν απλό κλάδο ανάμεσα σε τόσους άλλους «επαγγελματίες υγείας» και «παρόχους υπηρεσιών υγείας». Ίσως γιατί πολλοί απ’ αυτούς ζηλεύουν που δεν μπόρεσαν να γίνουν γιατροί…

 Και το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουμε όλοι, πως κάθε τέτοιο σχέδιο είναι θνησιγενές και χειρότερο από το προηγούμενο, εφ’ όσον όχι μόνο δε βασίζεται, αλλά στέκεται αντίθετο και περιφρονεί τις απόψεις και υποδείξεις των στρατιωτών της μάχιμης Ιατρικής.

Αν εφαρμόσουν τελικά το περιβόητο σχέδιο για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» που επαγγέλλονται και διαφημίζουν τώρα, είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι η κατάταξη της Ελλάδας στον πίνακα των επιδόσεων στον τομέα της Υγείας, σε λίγα χρόνια θα πέσει.

Όλους αυτούς, εμείς τους αποστρεφόμαστε και τους περιφρονούμε κάθε μέρα και περισσότερο. Η μόνη αξία που έχουν είναι η νομή της εξουσίας, και το μόνο επιπλέον αίσθημα που προκαλούν, η αγωνία για το πότε θα σοφιστούν κάποια καινούργια καταστροφική ιδέα και ποια θα είναι αυτή.

Εμείς είμαστε περήφανοι. Όχι για τη δική μας αξία, την οποία αποδεικνύει η συνεχής ζήτηση για Έλληνες γιατρούς από όλες τις γωνιές της Γης, αλλά για την εμπιστοσύνη των ασθενών μας. Διότι εμείς, μαζί με τους συνεργάτες μας, βλέπουμε την ασχήμια του άρρωστου σώματος. Μυρίζουμε τη μυρωδιά. Αγγίζουμε τις πληγές και τις εκκρίσεις. Ακούμε τα βογγητά, τα παράπονα, τους φόβους, τον παραλογισμό, τη γκρίνια. Αλλά και γευόμαστε (πολύ συχνά) ένα κέρασμα ευγνωμοσύνης. Έτσι μάθαμε από τους Δασκάλους μας. Και συνεχίζουμε.

Άγγελος Βάκαλος,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com