Αγωγός TAP . Αντιδράσεις για την όδευση

09.jpg

Για πλήρη καταστροφή τους πρωτογενούς τομέα σε εκτάσεις «φιλέτα», κάνουν λόγο αγρότες και πρόεδροι οργανισμών, που ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι αντίθετοι με την επένδυση, αλλά με την όδευση του αγωγού. Όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά στην Karfitsa, για την υλοποίηση σημαντικών έργων ανά περιοχή θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κοινοπραξίας του TAP, με κάθε κίνδυνο… να μην εγκριθούν και να μείνουν στα χαρτιά.

«Για να θεωρηθεί κάτι ως επένδυση στη χώρα, θα πρέπει να προσθέτει στην οικονομία της και όχι να αφαιρεί. Δεν είναι δυνατόν να περνάει ο αγωγός μέσα από εύφορη γη και να στερεί τα αναγκαία έσοδα διαβίωσης από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Εκεί έγκειται και η αντίθεσή μας, άλλωστε ο συγκεκριμένος αγωγός είναι διακομιστικός, δεν έχει να προσφέρει κάτι στη χώρα μας», λέει χαρακτηριστικά o δημοτικός σύμβουλος και Επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» του δήμου Καβάλας, Βαγγέλης Παππάς. Εξηγεί πως: «παρόλα αυτά δεν είμαστε αντίθετοι στην όδευσή του αγωγού, αρκεί να μη γίνεται σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Το 1/3 του δήμου Καβάλας ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, ενώ τα Τενάγη των Φιλίππων είναι το φιλέτο της αγροτικής παραγωγής. Θα μιλάμε πλέον για οικονομική καταστροφή της περιοχής. Στην Αλβανία, ο αγωγός θα περάσει από πολύ πιο δύσκολες περιοχές και εδώ προφασίζονται πως η όδευση που προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο- τη διαδρομή δηλαδή που ακολούθησε ο αγωγός της ΔΕΠΑ- στοιχίζει πάρα πολύ».

Στον «αέρα» 6.000 στρέμματα

Στην… τύχη του κινδυνεύει να μείνει ένα έργο εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με τον αγρότη και πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων των Φιλίππων Καβάλας,  Παναγιώτη Ανθόπουλο, αν δεν πει το «ναι» η κοινοπραξία του TAP. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι πως θα τρέξουν κάποια έργα κατασκευής στα σημεία από όπου περνάει ο αγωγός και δε θα μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κοινοπραξίας του TAP. Μιλάμε για έργα στράγγισης και άρδευσης των αγροτεμαχίων», λέει. Και εξηγεί: «έχουμε ένα μεγάλο έργο που έχει δημοπρατηθεί ο σχεδιασμός του και περιμένουμε τη δημοπράτηση της υλοποίησης του. Πρόκειται για ένα έργο χωρητικότητας χιλιάδων κυβικών νερού, έκτασης 3.000 μ., όπου θα ενωθούν τρεις στραγγιστικοί τάφροι με σκοπό να δημιουργηθεί μία μεγάλη λιμνοδεξαμενή και θα καλύπτει τις ανάγκες 6.000 στρεμμάτων που αυτή τη στιγμή δεν αρδεύονται σωστά. Μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες, όπως τα καλαμπόκια, οι ηλίανθοι και η σόγια. Αν λοιπόν δεν έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του TAP το έργο αυτό δε θα γίνει. Το ίδιο θα ισχύσει φυσικά και για οποιοδήποτε άλλο έργο υποδομής, σε σημεία από όπου που περνάει ο αγωγός». Ο κ. Ανθόπουλος επισημαίνει πως δεξιά και αριστερά της όδευσης του αγωγού, δεσμεύονται 200 μ., «που σημαίνει ότι δε θα μπορούν να τοποθετηθούν δενδρώδεις καλλιέργειες, να γίνουν βιομηχανικά κτήρια και ούτω καθεξής. Επιπλέον, εγώ είμαι κάτοικος στο Ζυγό Καβάλας και ο αγωγός βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ από τα σπίτια μας. Σε περίπτωση ατυχήματος θα θρηνήσουμε νεκρούς. Καμία εταιρία δε μπορεί να εξασφαλίσει πως δε θα γίνει κάποιο ατύχημα». Τέλος, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, κανείς δεν εγγυάται πως μετά από μερικά χρονιά δε θα κατασκευαστούν και άλλοι αγωγοί, που «θα καταστρέψουν πλήρως τον πρωτογενή τομέα. Η περιοχή μας είναι καθαρά αγροτική, έχουμε 90.000 στρέμματα στο λεκανοπέδιο που δεσμεύονται», υπογραμμίζει ο κ. Ανθόπουλος.

«Nα αλλάξει η όδευση…»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων της Βοϊράνης Δράμας Σωτήρης Παπαδόπουλος, εξηγεί πως ο Οργανισμός έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να προστατευθεί. «Έχουμε βάλει δικηγόρο ώστε να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίας σε σημεία από όπου περνάει ο αγωγός. Αυτό που ζητούμε είναι να αλλάξει η όδευση», αναφέρει ο κ.Παπαδόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει πως όλη η κοινωνία είναι αντίθετη, εκτός φυσικά από αυτούς που έδωσαν τα χωράφια τους. «Το στρέμμα αυτή τη στιγμή στην περιοχή κοστίζει 1.000- 1.200  ευρώ και ο TAP έδωσε 3.000. Έτσι όσοι ιδιοκτήτες έδωσαν τα χωράφια τους, είναι λογικό να μη διαμαρτύρονται, για τον υπόλοιπο κόσμο όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε», καταλήγει.

 http://www.karfitsa.gr/

Της Έλενας Καραβασίλη 

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top