Αθανάσιος Μπαντής : Αντίθετη η Ελλάδα και άλλοι 19 στην περικοπή των επιδοτήσεων με την νέα ΚΑΠ

-λήψης-3-8.jpg

Είκοσι (τελικως) τα κράτη μέλη κατά της περικοπής των γεωργικών δαπανών κατά την περίοδο 2021-2027

Είκοσι υπουργοί γεωργίας των κρατών μελών, που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης της γεωργίας κατά την περίοδο 2021-2027.

Στις προτάσεις της σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για το 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μείωση κατά 5% των γεωργικών δαπανών.

Ο υπουργός της Γαλλίας, Stéphane Travert, υπέβαλε κοινή δήλωση με τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ζητώντας να διατηρηθεί ο γεωργικός προϋπολογισμός στο τρέχον επίπεδό του. Το έγγραφο υποστηρίχθηκε επίσημα από εννέα άλλες χώρες: Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Ο Αυστριακός υπουργός επέκρινε επίσης τη μείωση των δαπανών του δεύτερου πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη).

«Δεν καταφέρατε να μας πείσετε», είπε η Ελλάδα στον Επίτροπο Phil Hogan. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε «τουλάχιστον τη διατήρηση του γεωργικού προϋπολογισμού». Αντιτάχθηκε στη μεταφορά χρηματοδότησης μεταξύ των πυλώνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Όπως άλλοι υπουργοί, φοβόταν τον επαναπατρισμό της ΚΓΠ.

Ο Ιταλός υπουργός Gian Marco Centinaio δήλωσε ότι η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Οι περικοπές του προϋπολογισμού στέλνουν λάθος μήνυμα, είπε. Η Ιταλία επικρίνει την υπερβολική πολυπλοκότητα του συστήματος στρατηγικού σχεδίου.

Ο Αυστριακός υπουργός επέκρινε επίσης τη μείωση των δαπανών του δεύτερου πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη). Η Εσθονία διαμαρτυρήθηκε επίσης για τη μείωση του γεωργικού προϋπολογισμού 2021-2027.

Ο Λουίς Πλανάς Pucades, ο υπουργός της Ισπανίας, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής ικανότητας. «Είμαστε αντίθετοι με τη μείωση του γεωργικού προϋπολογισμού.» Είπε ότι θα δεχτεί την πρόκληση της επικουρικότητας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η γεωργική πολιτική πρέπει να παραμείνει κοινή και ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αύξηση της γραφειοκρατίας.

Το Βέλγιο υποστήριξε το πνεύμα της κοινής δήλωσης και εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές της χρηματοδότησης, ιδίως εκείνων που επηρεάζουν την αγροτική ανάπτυξη. Το Βέλγιο αντιτίθεται στην εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων.

Η Σουηδία ήταν αρκετά θετική όσον αφορά τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο τραπέζι, ιδίως σχετικά με το περιβάλλον και το κλίμα. Παρ ‘όλα αυτά, η προϋπόθεση είναι πολύ περίπλοκη, κατά την άποψη του Σουηδού υπουργού. Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι προαιρετικό, σύμφωνα με τη Σουηδία (και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία), επίσης κριτικός της προτεινόμενης εξωτερικής σύγκλισης.

Η Τσεχική Δημοκρατία επέκρινε τον περιορισμό και την προοδευτική μείωση της βοήθειας. Η Γερμανία θεώρησε ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι προαιρετικό. Ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να παραμείνει βασικό μέσο, ​​δήλωσε η Julia Klöckner, η οποία δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να δει απλοποίηση στο προτεινόμενο σύστημα στρατηγικών σχεδίων. Η Λιθουανία επέκρινε την έλλειψη φιλοδοξίας για τη σύγκλιση των ενισχύσεων.

Διαχείριση κινδύνου. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία θεώρησαν ότι τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου πρέπει να παραμείνουν προαιρετικά. Η Γαλλία και το Βέλγιο, αντιθέτως, επικρίνουν την έλλειψη κοινοτικών μέτρων για τη διαχείριση του κινδύνου.

Απλούστερη ΚΓΠ. «Δεν βλέπουμε καμία απλούστευση», δήλωσε ο υπουργός της Σλοβενίας να προτείνει τα προτεινόμενα στρατηγικά σχέδια. Η Ιρλανδία ζήτησε μια απλούστερη ΚΓΠ και μία που θα ήταν ελκυστική για τους νέους. Η Ιρλανδία υποστήριξε επίσης την ύπαρξη ενός σταθερού προϋπολογισμού και την καταβολή χρηματοδότησης από το ανώτατο όριο για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan επανέλαβε ότι η δημοσιονομική κατάσταση ήταν «απαιτητική» με την απώλεια 12 δισ. Ευρώ ετησίως λόγω της Brexit και της χρηματοδότησης των νέων προτεραιοτήτων της ΕΕ. «Σε αυτό το πλαίσιο, και ελλείψει συμφωνίας για την αύξηση του ύψους των συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ, θεωρώ την πρόταση της Επιτροπής για την ορθή και λογική ΚΓΠ», δήλωσε. Διευκρίνισε ότι η Επιτροπή υποστήριζε την επικουρικότητα και όχι την επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ.

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top