Αμφίπολη . Η Περιστέρη τιμωρεί τον εαυτό της!

b18d8741beb343d2652e82411cf2bba9_L.jpg

Μπορεί η ανασκαφέας του τύμβου Καστά να επιχειρεί φαινομενικά να θεραπεύσει τις πληγές που άνοιξε με τους συνεργάτες της αλλά το ρήγμα είναι τόσο βαθύ που μάλλον δεν γεφυρώνεται.

Εγκλωβισμένη πλέον μαζί με μια ομάδα διαδικτυακών φίλων ,δείχνει ότι δεν έχει καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα και εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ μακριά κυρίως από τους ανθρώπους που την οδήγησαν στην επιτυχία.

Αυτό όμως που την απομακρύνει από την ανασκαφή της Αμφίπολης και τη θέτει οριστικά εκτός νέων προγραμματισμών είναι μια σειρά λαθών και σοβαρών παραλείψεων, που τη φωτογραφίζουν ως αποκλειστικά υπεύθυνη.

Το βασικότερο είναι η μετατροπή της ανασκαφής από σωστική σε συστηματική, κάτι που δεν έγινε από την ίδια ενώ της είχε υποδειχθεί από το 2014 .

Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα που προκύπτει.

Για ποιά συνέχεια των ανασκαφών μιλάει σήμερα η Κατερίνα Περιστέρη όταν αυτή είναι που μπλοκάρει στην πραγματικότητα τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών μη διακινδυνεύοντας να χάσει τη λάμψη που απέκτησε ενώ ήδη γνωρίζει ότι ο επόμενος αρχαιολόγος μπορεί να ανακαλύψει κάτι πολύ μεγαλύτερο;

Από μεγάλη μερίδα του κοινού που παρακολουθεί τις εξελίξεις έχει γίνει ήδη αντιληπτό , ότι ή ίδια ποτέ δεν ήταν διεκδικητική σε θέματα που προέκυπταν ,ενώ κατ επανάληψη αρνιόταν να μπει επικεφαλής σε οποιαδήποτε αγωνιστική προσπάθεια υπέρ της συνέχισης των ανασκαφών βάζοντας πάντα μπροστάρηδες φίλους του faceBook.

Σ ένα να άλλο εξίσου πολύ σοβαρό ζήτημα ,που απασχολεί την κοινωνία της Αμφίπολης και των Σερρών, εξελίσσεται το θέμα που προέκυψε με τους εννέα απλήρωτους εργάτες .

Όπως καταγγέλλουν οι οφειλές τους για χωματουργικές εργασίες, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση που έγινε από νομικούς συμβούλους που ανέλαβαν την υπόθεση, έως και το 2013 αγγίζουν τις 200.000 ευρώ.

Αυτό όμως που συγκλονίζει, προβληματίζει και προσλαμβάνει τραγικές κοινωνικές διαστάσεις ενώ σημάδεψε και την ομάδα των εννέα απλήρωτων εργαζόμενων στον τύμβο Καστά, είναι η ιστορία ενός συνεργάτης τους που αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών δυσκολιών, παρότι είχε γνωστοποιήσει το πρόβλημα του.

Τι να πούμε όμως για όλα αυτά που είναι ήδη γνωστά όχι μόνο στη Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών αλλά και στο ΥΠ.ΠΟ;

Να υποθέσουμε ότι η ανασκαφέας δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω της ή ότι έχει ασθενική μνήμη ; Η μήπως τελικά οι αυλοκόλακες που την περιτριγυρίζουν , γράφοντας πονήματα, την επηρεάζουν τόσο πολύ παρουσιάζοντας της μια κατάσταση ιλουστρασιόν!

Πάντως είναι ήδη γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν μια μεγάλη απόσταση μεταξύ της Κατερίνας Περιστέρη και των πολύ στενών συνεργατών της με το «κενό» πλέον δύσκολα να αναπληρώνεται.

Έτσι λοιπόν η ανασκαφέας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το όλο κλίμα είναι μη αναστρέψιμο, επιχειρεί τώρα έστω και την τελευταία στιγμή να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις δηλώνοντας μετά από τρία χρόνια ότι τα βραβεία που παίρνει ανήκουν σε όλους τους συνεργάτες της. Παράλληλα υποστηρίζει ότι έχει μια ομάδα συνεργατών που δουλεύουν για την ίδια, με το σύνθημα «αγάπη μόνο» .

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αν δει κανείς το παρουσιολόγιο στην πρόσφατη ομιλία της στις Σέρρες θα διαπιστώσει ότι για πρώτη φορά απουσίαζαν, ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης της Αλέκος Κοχλιαρίδης όπως και ο Λάκης Σαλτζίδης, δυο άνθρωποι που την οδήγησαν στην επιτυχία μαζί με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ενώ αισθητή ήταν επίσης και η απουσία του Δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου όπως και της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πέπης Μάλαμα .

Εντύπωση όμως προκάλεσε η παρουσία γνωστών υποστηρικτών του ρωμαϊκού πορίσματος που βρέθηκαν στην εκδήλωση και οι οποίοι συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν με την ανασκαφέα χωρίς η ίδια βέβαια να γνωρίζει την παγίδα που της έστησαν .

Είναι βέβαιο πως οι φωτογραφίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν από μέρους τους ως επισφράγιση κοινωνικής καταξίωσης, ενώ ορισμένοι θα εξαργυρώσουν για μια ακόμη φορά τις ειδικές υπηρεσίες που προσέφεραν σε «αντίπαλα» στρατόπεδα.

Το ομιχλώδες και αρνητικό κλίμα που σκιάζει την περίοδο αυτή την ανασκαφή της Αμφίπολης με ευθύνη της Κατερίνας Περιστέρη εκλαμβάνεται ως «βούτυρο στο ψωμί» της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη η οποία όμως τηρεί μια στάση αναμονής.

Ωστόσο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ,η νέα αμαξοστοιχία που ξεκίνησε από Αθήνα με προορισμό την Αμφίπολη θα μεταφέρει νέους επιστήμονες με στάση στον τύμβο Καστά αλλά δεν δεν θα έχει επιβάτη την Κατερίνα Περιστέρη, αφού ποτέ δεν φρόντισε να βγάλει το νέο εισιτήριο.

Το ίδιο όμως ισχύει και για «αντίπαλες» πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ενδιαφέρονται μεν για τη συνέχιση των ανασκαφών αλλά βάζουν από τώρα τις δικές τους προϋποθέσεις .

H ιστορία πάντως θα καταγράψει την κυρία Περιστέρη ως την πλέον τυχερή αρχαιολόγο στην Ελλάδα διότι συμμετείχε σε μια ανασκαφή που την έφεραν εις πέρας η πρώην Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Λίνα Μενδώνη με τους καλύτερους επιστήμονες .

Και η αλήθεια είναι μια.

Άλλος βρήκε το μνημείο ,άλλος το έσκαψε, άλλος το μελέτησε και τελικά άλλος θα το συνεχίσει… Άρα η ανασκαφέας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποστηρίζει ότι θυματοποιείται. Τα εύσημα της επιτυχίας τα πήρε ήδη.

Και στο φινάλε….άλλο η ανασκαφή, άλλο η Περιστέρη!

http://www.thousandnews.gr/

του Γιώργου Ροδάκογλου

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com