Αμφίπολη -Καστάς : Τι έχουν να κρύψουν ???

Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Μια απογευματινή μου επίσκεψη στον Καστά, (μια από τις δεκάδες που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια) ανέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, το θέμα της ενημέρωσης σχετικά με το μεγάλο ταφικό συγκρότημα. Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα (2 Ιανουαρίου), γύρω στις 18.30, μετά από παρότρυνση του υπογράφοντος, μια παρέα Φίλων της Αμφίπολης, επισκεφτήκαμε μέχρι την είσοδο του Εργοταξίου τον Τύμβο Καστά, για να θαυμάσουμε την πανσέληνο – η οποία δεν μας έκανε τη χάρη να την απολαύσουμε λόγω της συννεφιάς – και με την ευκαιρία να δω αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή για την προετοιμασία του χώρου σε σχέση με τις εργασίες που θα ξεκινήσουν. Μόλις φτάσαμε μας υποδέχθηκε ο φύλακας έξω από το κουβούκλιο, με αναμμένους όλους τους προβολείς φωτισμού, ενώ ο αρχιφύλακας Αλέκος Κοχλιαρίδης έφτασε αμέσως μετά, καθώς έχοντας αντιληφθεί την πομπή των αυτοκινήτων που ανέβηκαν στον Καστά, μας ακολούθησε. Αφού ανταλλάξαμε με τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ τις καθιερωμένες ευχές και βγήκαμε και φωτογραφίες που ανέβηκαν στο FB, λίγη ώρα μετά, η συνέχεια γράφτηκε στο αναψυκτήριο της Μεσολακκιάς, με ψητά και μπύρες. Αξίζει να σημειώσω ότι όπως παρατήρησα στην είσοδο του μνημείου δεν υπάρχει αναρτημένο κανένα ωράριο «παρατήρησης» – καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε για «επίσκεψης» – οπότε δεν υπήρχε θέμα παραβίασής του.

Την επομένη έγιναν δέκτης, ενός απαράδεκτου όσον αφορά το περιεχόμενο, τηλεφώνου σε έντονο και προσβλητικό ύφος, από τον αρχιτέκτονα και μέλος της ανασκαφικής ομάδας κ. Μιχάλη Λεφαντζή, το οποίο τηλεφώνημα έγινε παρουσία και των διευθυντών της υπηρεσίας του – κατά την δική του μαρτυρία-, με σκοπό να με ενημερώσει ότι μου απαγορεύει ρητώς να χρησιμοποιώ σχέδια του και ότι άλλο υλικό έχει για τον Τύμβο Καστά, όπως επίσης – και εδώ θέλει πολύ προσοχή – δεν θα μπορώ να γράφω για οτιδήποτε τον αφορά, ούτε για το θέμα του Καστά συνολικά, χωρίς, επίσης, τη δική του άδεια, γιατί διαφορετικά θα υπάρχουν νομικές συνέπειες!!! Μάλιστα προς εμπέδωση του τελεσιγράφου του, μου έστειλε και γραπτό μήνυμα στο κινητό μου!!! Το αποκορύφωμα δε ήταν, η επισήμανση του κ. Λεφαντζή ότι αν στο μέλλον επιχειρήσω να επισκεφτώ την είσοδο του μνημείου μετά την δύση του ηλίου (αυτό κατάλαβα, δεν ξέρω μήπως εννοούσε και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας;) θα πρέπει να ενημερώνω τον ίδιο ή την υπηρεσία!!!

Αν αυτό δεν είναι επιχείρησης φίμωσης τι είναι; Ως γνωστόν ήμουνα αυτός που την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014 αποκάλυψα πρώτος, με ρεπορτάζ στο «Χ», την είδηση της ανεύρεσης του ταφικού μνημείου στο Καστά και έκτοτε παρακολουθώ το θέμα τόσο στενά που πάρα πολλές φορές τα δικά μου ρεπορτάζ προηγούνταν των επίσημων ανακοινώσεων του ΥΠΠΟ. Μάλιστα για αυτή την επιτυχή κάλυψη της ανασκαφής, από την πλευρά μου, με τίμησε με τη φιλία της, η υπεύθυνη Τύπου, δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, η οποία παρά τις επανειλημμένες συγκρούσεις μας, σε σχέση με αυτά που έγραφα, πάντα σεβόταν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ποτέ δεν άσκησε την παραμικρή πίεση για να με φιμώσει!!!

Και φτάσαμε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό την Λυδία Κονιόρδου και αναπλ. γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη, για να αλλάξουν όσα ξέραμε και μην μπορούμε να δούμε το μνημείο από το ύψος της απαγορευτικής μπάρας καθώς και να το φωτογραφίσουμε; Να μας ενημερώνει ο κ. Λεφαντζής ότι έχει γίνει αναφορά αρμοδίως (μάλλον εννοούσε την Κρατική Ασφάλεια), ώστε αν συμβεί το παραμικρό, στον μέλλον θα είμαστε στην λίστα των υπόπτων; Μάλιστα και προς εμπέδωση της προειδοποίησης ειπώθηκε και το αμίμητο: «Σας έχουν γράψει και οι κάμερες». Αν όντως μας έχουν γράψει, γνωρίζει ο κ. Λεφαντζής πολύ καλά ότι δεν επιχειρήσαμε να εισέλθουμε στο μνημείο, πολύ περισσότερο ούτε καν να πλησιάσουμε πέραν του σημείου που ορίζει το απαγορευτικό της μπάρας!!!

Σε μια δημοκρατική και ανοιχτή, στην πληροφόρηση κοινωνία, αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με την Ελευθερία του Τύπου, αλλά ούτε και με το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται σε δημόσιους χώρους! Γι’ αυτό νομίζω ότι προς αποφυγή παρεξηγήσεων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ θα πρέπει να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα! Η στάση του κ. Λεφαντζή να με εκφοβίζει με την λήψη νομικών μέτρων και την επιβολή ελέγχου στην ροή της πληροφόρησης για οποιοδήποτε θέμα αφορά το διεθνούς φήμης ταφικό συγκρότημα του Καστά, αποτελεί στέρηση του δικαιώματος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ! Αυτό αποτελεί την προσωπική θέση του κ. Λεφαντζή ή είναι και η θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για την από εδώ και πέρα επικοινωνιακή διαχείριση του Καστά; Και αν είναι όντως αυτή η θέση του ΥΠΠΟ, τότε ανακύπτουν νέες απορίες για το τι είναι αυτό που υπάρχει και θέλουν να το κρύψουν; Ας μας δώσει κάποιος μια σοβαρή απάντηση!!!

Επειδή ακόμη προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι πρωταγωνιστώ σε έργο του Ιονέσκου, ελπίζω ακόμη, ότι έχω παρεξηγήσει τα όσα μου είπε ο κ. Λεφαντζής, γι’ αυτό επαναλαμβάνω αυτό που του είπα και προφορικά, να μου στείλει μια ενημερωτική επιστολή με όλα τα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!!!

https://www.xronometro.com/kastas-episkepsi/

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top