Αμφίπολη . Eπιστημονική συνάντηση για το μνημείο του Τύμβου Καστά

amfipoli-2-670x300.jpg
Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης
 Μια σειρά επιστημόνων λαμβάνει αυτές τις ημέρες μια πρόσκληση από το Υπουργείο

Πολιτισμού προκειμένου να συμμετάσχουν στη διοργάνωση επιστημονικής συνάντησης – συζήτησης «στρογγυλής τράπεζας», με σκοπό να εξετάσουν  τα δεδομένα που υπάρχουν από την ανασκαφή στο λόφο Καστά και να ανταλλάξουν απόψεις. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Αμφίπολη και θα έχει διήμερη διάρκεια, συγκεκριμένα στις 5 και 6 Φεβρουαρίου του 2016.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις αρχικές προθέσεις του ΥΠΠΟ ήταν η συνάντηση να γίνει στην Αθήνα, στο κτήριο του υπουργείου, όπου επιστήμονες που δεν έχουν εμπλακεί στις γνωστές αντιπαραθέσεις σχετικά με το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά, θα συζητούσαν τα ανασκαφικά ευρήματα για να οριοθετήσουν μια βάση συζήτησης. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν στην πορεία και η ηγεσία του ΥΠΠΟ κατέληξε σε ένα σχήμα πιο διευρυμένο, ενώ η συνάντηση μεταφέρθηκε στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης. Επίσης, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό η συνάντηση θα είχε κλειστό και επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά με τα νέα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο χαρακτήρα ή θα είναι ανοικτή στους δημοσιογράφους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι άξιο απορίας αν θα μεταβεί στην Αμφίπολη η αναπλ. Γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τοπικούς φορείς ως ανεπιθύμητη λόγω του ότι έχει συνταχθεί με τις απόψεις  περί ρωμαϊκού χαρακτήρα του μνημείου της Αμφίπολης.
Στην συνάντηση θα μετέχουν μέλη της ανασκαφικής ομάδας, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, αλλά και άλλοι εξειδικευμένοι στο είδος τους επιστήμονες προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων ωφέλιμη για το επιστημονικό έργο που έχει γίνει στην Αμφίπολη. Την πρώτη ημέρα της συνάντησης θα γίνει η παρουσίαση των δεδομένων της ανασκαφής και επίσκεψη στο ταφικό μνημείο, ενώ την δεύτερη ημέρα θα γίνει η ανταλλαγή των απόψε
 
xronometro.com

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top