ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ;Έντονη κινητικότητα που αφορά την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών

_ευρώ.jpg

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η περίοδος αυτή που διανύουμε σε ότι αφορά στην ανασκαφή της Αμφίπολης δείχνει ότι είναι ήσυχη.

Ουσιαστικά όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού είναι μια περίοδος έντονων διεργασιών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται θέματα με καυτό παρασκήνιο που αφορά σε δύο τομείς.

Ξεκινάει από την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον τύμβο Καστά και φτάνει έως την επόμενη ημέρα της «μοιρασιάς» και της διαχείρισης των έργων ανάπτυξης.

Μυστικά ραντεβού σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και συναντήσεις πολιτικών απ όλα τα κόμματα «δίνουν και παίρνουν» το τελευταίο χρονικό διάστημα έχοντας ως φόντο την Αμφίπολη, ενώ στο «παιγνίδι της αγωνίας για την ανάπτυξη» συμμετέχουν και υπουργοί.

Στο πλαίσιο αυτό, δυο στελέχη, ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα της Νέας Δημοκρατίας είχαν σειρά συναντήσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με θεσμικούς και μη, παράγοντες από την περιοχή της Αμφίπολης όπως και με εκπροσώπους των ΜΜΕ .

Το θέμα εστιάσθηκε στην προοπτική συνέχισης των ανασκαφών στη «μεταΣΥΡΙΖΑ» εποχή, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.

Από τους σχολιαστές των ΜΜΕ, (μη μέλη της ΕΣΗΕΜΘ), ζητήθηκε η συνδρομή τους στην προβολή των δράσεων αλλά αυτό δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία διότι ως βασική προϋπόθεση τέθηκε η επισταμένη γνώση του θέματος που απαιτείται.

Ένα άλλο σημαντικό ραντεβού των ημερών αφορούσε στην εποπτεία του «Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-Βουλγαρία» και έγινε μεταξύ των τεσσάρων εταίρων ΥΠ.ΠΟ ,ΥΜΑΚΘ ,Δήμο Αμφίπολης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 130 εκατομμύρια ευρώ μέρος του οποίου αυτοδικαίως πρέπει να διαχειρίζεται ως lider ο Δήμος Αμφίπολης αφού ως θεσμός έχει και τον κυρίαρχο ρόλο.

Η Μαρία Βλαζάκη δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα να παραχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή στο Δήμο Αμφίπολης λογική με την οποία συμφωνεί και η υπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά αλλά διαφωνεί ως προς αυτό, ριζικά ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας οποίος διεκδικεί και αυτός τον ίδιο ρόλο του lider.

Οι επικριτές που δεν τολμούν την κρίση!

Στο πεδίο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πάντως οι αποκαλύψεις της διεπιστημονικής ομάδας στο ΑΕΜΘ , διαμορφώνουν ένα άλλο σκηνικό με ηττημένους πλέον τους επικριτές της,που αναζητούν συμμαχίες.

Οι πολέμιοι της ανασκαφής περιορίζονταν έως τώρα μόνο στην κριτική απλών sms που έστελνε η ανασκαφική ομάδα και όχι στη κρίση των επιστημονικών δεδομένων .

Αυτό είναι και το μεγάλο εμπόδιο που καλούνται τώρα να υπερπηδήσουν διότι για να μετεξελιχτούν όλοι αυτοί από επικριτές σε κριτές θα πρέπει πολύ απλά να μελετήσουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα , κάτι για το οποίο όμως δεν είναι συνηθισμένοι .

Έτσι λοιπόν λόγω ελλιπούς κρίσεως, επιλέγουν μια άλλη διαδρομή και στρέφονται στη Διεθνή κοινότητα αναζητώντας με κάθε τρόπο εκεί τις συμμαχίες τους.

Οι πόρτες όμως είναι ερμητικά κλειστές παρά τις πιέσεις που ασκούνται ως προς το αντίθετο και από τη Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη.

Διάσημοι και κορυφαίοι αρχαιολόγοι μπορεί να περιμένουν κάποια αδειοδότηση από το ΥΠ.ΠΟ για μια δική τους ανασκαφή στον Ελλαδικό χώρο ωστόσο όμως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις δημόσιες τοποθετήσεις τους που αφορούν την Αμφίπολη, κυρίως μετά το αρχαιολογικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Έτσι λοιπόν το σχέδιο Βλαζάκη μετά και την ρωμαϊκή «ήτα» που υπέστη, διαφαίνεται πως την αναγκάζει να υποχωρήσει κάτι που δεν αποκλείεται στη δεδομένη στιγμή να λειτουργήσει υπέρ της Αμφίπολης.

Γυναίκες με μάσκες ανδρών σε εμμονικές συζητήσεις!

Ένα θέμα επίσης που, προκαλεί, άπτεται του ενδιαφέροντος και οδηγεί στη χάραξη μιας διαφορετικής στρατηγικής κατεύθυνσης, είναι αυτό που προέκυψε από την εξακρίβωση πραγματικών στοιχείων των μελών που συμμετέχουν με ψεύτικα προφίλ μέσα σε ομάδες αρχαιολογίας στο FB.

Ο ρόλος και η συμμετοχή τους σ αυτή τη διαδικασία, πιθανότατα υποκινείται από σκοπιμότητες, τέτοιου τύπου που μελετήθηκε από ειδικούς συγκεκριμένων υπηρεσιών και εκτός από την περίεργη κινητικότητα γύρω από τέτοια άτομα πολέμιων της ανασκαφικής ,διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Αρκετά άτομα προέρχονται από γείτονα χώρα.

Παράλληλα εντοπίστηκαν άτομα που έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη για απάτες.

Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς με την κάλυψη του μανδύα του μελετητή απαιτούν επίμονα ακόμη και απαντήσεις από τους επιστήμονες της ανασκαφικής ομάδας, ενώ οι ίδιοι κρύβονταν επιμελημένα πίσω από την ανωνυμία τους.

Πολλοί άνδρες εμφανίζονται με ψευδώνυμα, κυρίως με γυναικεία ονόματα, ενώ  σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο.

Σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο πρόσωπο διαθέτει δυο ή και τρία προφίλ με άλλο όνομα ενώ η ανάλυση γραφής των κειμένων δεν συμβαδίζει σε σχέση με το φύλο, όπως και με τη ψυχοσύνθεση του ατόμου, όπως αυτό μελετήθηκε.

Διαπιστώθηκαν επίσης εμμονικές και συγκρουσιακές τάσεις ως μια ανάγκη επιβεβαίωσης από τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας και προσέγγισης.

Τέλος σε πολλές περιπτώσεις παρερμηνεύτηκε ο ρόλος των χρηστών σε σχέση με το αυστηρά επιστημονικό πεδίο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν οι επιστήμονες της ανασκαφής.

Η στάση της ανασκαφής.

Απέναντι σε όλα αυτά πάντως η ανασκαφική ομάδα δείχνει ότι τηρεί μια στάση αποστασιοποίησης χωρίς όμως όλα όσα συμβαίνουν να πέφτουν στο κενό .

Για το λόγο αυτό περιορίζεται αυστηρά και μόνο στη συνέχιση της μελέτης των ευρημάτων και στο επιστημονικό της έργο το οποίο έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Η συνεργασία της Κατερίνα Περιστέρη με τους συναδέλφου της βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη ενώ μετά την αποχώρηση της από τη θέση της Προϊσταμένης Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών ήδη παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα «κακής γραφής» της αναπληρώτριας Διευθύντριας Πηνελόπης Μάλαμα καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε με τη στάση της να προκαλέσει μια έντονη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία, θέμα στο οποίο και θα επανέλθουμε.
του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com