Ανδρέας Ανδρεάδης :Στους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα στη μάχη της κλιματικής αλλαγής

23844519_1988580654504407_7977008597219224479_n.jpg

Μεγάλες οι ευθύνες της Κυβέρνησης- ανεπαρκές και το ενδιαφέρον της Αντιπολίτευσης.

Στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η χώρα μας στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την πρόσφατη διεθνή αξιολόγηση Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network, στο οποίο συμμετέχουν το WWF Ελλάς και ηGreenpeace,
http://www.mononews.gr/…/patose-ellada-sti-machi-tis-klimat…

Μεγάλες είναι οι ευθύνες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του Κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί η κατάσταση χειροτέρεψε πολύ τον τελευταίο χρόνο.

Μεγαλύτερες δε οι ευθύνες του τρίτου μικρότερου κόμματος, των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο συμμετέχει επίσης στην Κυβέρνηση. ( Σημ.: Ο Υπουργός Κ. Τσιρώνης και ο Βουλευτής Γ. Δημαράς, είναι στελέχη του κόμματος.)

Κανονικά οι Ο.Π. θα έπρεπε να απαιτήσουν την αλλαγή της κλιματικής πολιτικής για να συνεχίσουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση και όχι να αποδέχονται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που μας κατατάσσει στους τελευταίους της Ευρώπης.

Ευθύνες βέβαια υπάρχουν και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία επίσης δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Τα στοιχεία π.χ. της παραπάνω διεθνούς αξιολόγησης που δείχνουν ανάγλυφα τα αρνητικά αποτελέσματα της χώρας μας για την προστασία του κλίματος , θα έπρεπε να αξιοποιηθούν.

Να κατατεθούν ερωτήσεις στη Βουλή, να ζητηθούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς να δοθούν συνεντεύξεις στον Τύπο, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί η Κυβέρνηση, αλλά και η κοινή γνώμη, η κοινωνία των πολιτών γενικότερα.

Και δεν είναι μόνο η κακή ελληνική κατάταξη στον ευρωπαϊκό πίνακα που πρέπει να ενεργοποιήσει τα οικολογικά αντανακλαστικά των κομμάτων της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας ολόκληρης.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολοένα και πιο συχνά πολλές περιοχές της χώρας μας (πιο πρόσφατο παράδειγμα οι φονικές πλημμύρες στη Μάντρα της Αττικής). Αν λοιπόν η κλιματική αλλαγή δεν αναχαιτιστεί, τα φαινόμενα αυτά (καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.) θα εμφανίζονται στο μέλλον ολοένα πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση, με ανυπολόγιστες για όλους μας συνέπειες.

Σε καμιά περίπτωση βέβαια το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλεί ή επιδεινώνει όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η χώρα μας μόνη της.

Όμως είναι απαράδεκτο να μένει τελευταία στην ευρωπαϊκή προσπάθεια όταν μάλιστα είναι ανάμεσα σε εκείνες που πλήττονται περισσότερο.

Ανδρεάδης Ανδρέας

Σέρρες 27-11-2017

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top