Απόστολος Τζιτζικώστας: «Πιέζω να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη»

c2f4a7f9d9b8e3afb3e4fe1df289fc11_L.jpg

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί από το ΥΠ.ΠΟ και από την κυβέρνηση η προσπάθεια να συνεχιστεί η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η στόχευση μας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αποστολος Τζιτζικώστας δηλώνει ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στα έργα πολιτισμού της περιφέρειας, ενώ απαντώντας στο ερώτημα, «τι περισσότερο θα κάνετε εάν στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Νέα Δημοκρατία» δηλώνει:

«θα συνεχίσουμε με τον ίδιο δυναμισμό και ακόμη περισσότερο».

Ο κύριος Τζιτζικώστας δεν αρνήθηκε, όταν του ζητήθηκε, να δώσει ορισμένες διευκρινήσεις, σχετικά με το θόρυβο που ξέσπασε το τελευταίο επταήμερο με φόντο το σχεδιασμό για την κατανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων σε θέματα πολιτισμού αλλά και τη διεκδίκηση του ρόλου leader, τον οποίο τελικά θα έχει το ΥΠ.ΠΟ.

«Η Αμφίπολη αποτελούσε και αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική μας για την ανάδειξη μνημείων. Αυτό το αντιληφτήκαμε το 2012 και εκταμιεύσαμε τότε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή. Άρα η περιφέρεια μας είναι αυτή που έχει την τεράστια ευαισθησία στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιοποιήσουμε ότι χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να διατεθούν γι αυτό το σκοπό. Ανάδειξη, αναστήλωση, και τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντα χώρου προκειμένου σύντομα το ,μνημείο να γίνει επισκέψιμο».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί ότι η ανάπτυξη της περιοχής θα προκύψει από το αποτέλεσμα μιας καλής συνεργασίας που εκτιμά ότι θα έχει σε μια διαδρομή τόσο με τη Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη όσο και με το Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο.

«Μέσω interreg και ΕΣΠΑ θα κατευθύνουμε κονδύλια στην κατεύθυνση αυτή για να αναδειχθεί το μνημείο του Καστά σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο αλλά και με το Δήμο της περιοχής».

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ με δεδομένο ότι επί ένα ολόκληρο χρόνο άφησε τον τύμβο Καστά σε πλήρη εγκατάλειψη απαντάει:

«Για την ώρα η συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι σ ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες που θα καταρτισθούν τα προγράμματα του νέου ΣΕΣ για να μπορέσω να σας πω αν αυτή η συνεργασία γίνεται πράξη.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι προτεραιότητες της Κεντρικής Μακεδονίας είναι συγκεκριμένες και πάνω σ αυτές τις προτεραιότητες ζητούμε από το υπουργείο να συμβάλλει με όλες του δυνάμεις».

O Απόστολος Τζιτζικώστας εκτός από την Αμφίπολη, την οποία όπως δηλώνει έχει σε άμεση προτεραιότητα , θα αναδείξει μέσα από το σχεδιασμό του δύο ακόμη στρατηγικά σημεία.

«Τεράστια έργα πολιτισμού και σημασίας για μας εκτός από την Αμφίπολη είναι η ολοκλήρωση του μουσείου της Βεργίνας και η στήριξη της κληρονομιάς του Αγίου Όρους.
Η κατεύθυνση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κινείται στη λογική να αναδείξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε».

του Γιώργου Ροδάκογλου

http://www.thousandnews.gr/

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com