Βιβλιοθήκη Σερρών .Αρνείται ο Πρόεδρος συνάντηση με την Ηγουμένη της Μονής Προδρόμου Σερρών για το θέμα των 300 βιβλίων της Μονής ??

-λήψης-1-13.jpg

Είναι γνωστό ότι κατά τη Βουλγαρική επιδρομή του έτους 1917στην Ανατολική Μακεδονία συλήθηκαν υπό τουΒουλγαρικού στρατού, κατόπιν άνωθεν εντολών,η Ιερή Μονή του Τιμίου Προδρόμου και της Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου.Τα αξιόλογα χειρόγραφα, πολλάβιβλίασπάνιων εκδόσεωντων βιβλιοθηκών αυτών, καθώς και κειμήλια μετεφέρθησαν στη Βουλγαρία. Με τη συναφθείσα όμως συνθήκη Ειρήνης του Νεϊγύ,το έτος 1919,υποχρεώθηκε η Βουλγαρία (άρθρα 125-126) στην επιστροφή των αρπαγέντων βιβλίων, αρχείων, χειρογράφων κλπ. Σε εκτέλεσητης ανωτέρω συνθήκης παραδόθηκαναπό τη Βουλγαρική Κυβέρνηση,σε συσκευασία, χωρίς καταγραφή, μικρό μέρος των πολύτιμων χειρόγραφωνπροερχόμενα εκ των συληθεισώνβιβλιοθηκών των Ιερών Μονών καθώς και βιβλία της Ι.Μ. Τιμίου προδρόμου Σερρών. Τα βιβλία αυτά με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκαν προσωρινάστη Βιβλιοθήκη της Βουλής.Ακολούθως το 1954 ο τότεΜητροπολίτης Σερρών Κων/νοςΜεγγρέλης, που διατελούσε και πρόεδρος της Εφορείας της Δημοσίας Βιβλιοθήκης Σερρών, ζήτησε όπως τα επιστραφέντα από τους Βουλγάρους βιβλία της Μονής Προδρόμουαποδοθούνστη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλεως. Το αίτημα αυτό πραγματοποιήθηκε αμέσως καιαπό τα τέλη Δεκεμβρίου του 1954 περί τα 300 (σημ. 1) περίπου βιβλία της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών παραμένουν και φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (ΔΚΒ) Σερρών.

Γιατί δεν δόθηκαν τότε στη Μονή;

Η τότε κίνηση του Μητροπολίτη ήταν σωστή, γιατί η Μονή Προδρόμου ήταν σε φθίνουσα πορεία τόσο από μοναχικό προσωπικό, όσο και από οικονομικούς πόρους, με το σύνολο των κτιρίων στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλιαράκι που εξέδωσε η Μονή Προδρόμου με τίτλο «Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες» τουαοίδιμου μητροπολίτη Μάξιμου Ξυδά το 1988«με κομμένη ανάσα, πόνο ψυχής και κατόδυνη αγωνία έβλεπαν οι ευσεβείς Σερραίοι το σβήσιμο του Μοναστηριού».Για το λόγο αυτό τα βιβλία παραδόθηκαν στην νεοσύστατη τότε Δημόσια βιβλιοθήκη Σερρών και για να φυλάσσονται και για να εμπλουτισθεί με έντυπο υλικό η βιβλιοθήκη Σερρών. Και πράγματι η Δ.Κ.Β. Σερρών τα φύλαξε με ικανοποιητικό τρόπο.

Νέες συνθήκες στην Μονή Προδρόμου

Στο χώρο του Μοναστηριού, έπειτα από τις περιπέτειες ερήμωσης του, εγκαταστάθηκε με ενέργειες του παραπάνω Μητροπολίτη, από το 1986 γυναικεία αδελφότητααπό την Ι. Μ. Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Βόλουυπό την Καθηγουμένη Φεβρωνία Μοναχή, η οποία ανακαίνισε τις πτέρυγες του μοναστηριού, διαμόρφωσε και λειτουργεί νέο χώρο βιβλιοθήκης και γενικότερα έδωσε πνοή και αίγλη στο ιστορικό μοναστήρι μας. Μάλιστα ο μακαριστός μητροπολίτης Μάξιμος στο παραπάνω βιβλίο γράφει: «Καταθέτουμε ως υπεύθυνος Ποιμενάρχης, για τον κόπο της αγάπης τους, τον ένθερμο ζήλο τους και την άοκνη εργατικότητά τους. Η όψη του Μοναστηριού άλλαξε. Η ελπίδα αναβίωσε. Η ακτινοβολία του Μοναστηριού θα συνεχισθεί. Δόξα τω Θεώ».Και πράγματι κλείνοντας τα 30 χρόνια από την εγκατάσταση της γυναικείας αδελφότητας, είδαμε το σεβασμό που τρέφουν οι μοναχές στην ιστορία του μοναστηριού και τον καθημερινό αδιάκοπο αγώνα τους για να ξαναβρεί το μοναστήρι την παλαιά του αίγλη και δυναμική.

Πρόταση προς τον Πρόεδρο για συνάντηση με Ηγουμένη

Ως αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.,του πολιτιστικού συλλόγου των Σερρών, που έχει κεντρικό στόχο την επιστροφή των χειρογράφων, βιβλίων και γενικά των κειμηλίων που συλήθηκαν το 1917 από τις Μονές Προδρόμου Σερρών και Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου στους αρχικούς τόπους τους, στείλαμε έγγραφο στις 21/6/2016 στον νέο Πρόεδρο της Δ.Κ.Β. Σερρών κ. Ιωάννη Καλόμοιρο με θέμα την «Παράδοση των φυλασσομένων βιβλίων της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών στην Μονή».Και αυτό γιατί τώρα πλέον δεν υφίσταται η ανάγκη να κρατά η Δ.Κ.Β. Σερρών τα βιβλία της Μονής Προδρόμου αφού και αρκετό και ικανό προσωπικό έχει το Μοναστήρι και σύγχρονους χώρους βιβλιοθήκης διαθέτει. Μάλιστα στην επιστολή ανέφερα ότι προκειμένου να διευθετηθεί ομαλά το θέμα επιβαλλόταν μια συνάντηση του Προέδρου της Δ.Κ.Β. Σερρών (με τη συμμετοχή ενδεχομένως και της Διευθύντριας κ. Βάσως Μπουτζή) με την Ηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία και για να έχει άμεση γνώση του έργου της αδελφότητας (που αφορά την ανακαίνιση των πτερύγων της Μονής) και για να γνωρίσει τους νέους χώρους βιβλιοθήκης του Μοναστηριού καθώς και τους παλαιούς χώρους στον Πύργο της Μονής από όπου αφαιρέθηκεόλος ο υλικός πνευματικός πλούτος της. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια κίνηση από τον πρόεδρο της Βιβλιοθήκης κ. Ιωάννη Καλόμοιρο και αναπόφευκτα οδηγούμαστε στο ερώτημα-απορία: Αρνείται ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών συνάντηση με την Ηγουμένη της Μονής Προδρόμου Σερρών για το θέμα των 300 βιβλίων της Μονής ;  Τελειώνοντας το άρθρο αυτό θα ήθελα να επαναλάβω την τελευταία παράγραφο της επιστολής μου στον Πρόεδρο της ΔΚΒ :«ότι σε λίγους μήνες κλείνουν 100 χρόνια από το έτος που συλήθηκαν τα κειμήλια και χειρόγραφα της Μονής Προδρόμου Σερρών, στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από το Βουλγαρικό στρατό, και η κίνηση της επιστροφής των φυλασσομένων βιβλίων ενέχει υψηλό συμβολισμό και για την επιστροφή και των υπόλοιπων συληθέντωνχειρογράφων και κειμηλίων που σήμερα βρίσκονται εκτός Ελλάδος».

Σημ. 1: Για όποιον θελήσει περισσότερα στοιχεία για το είδος των βιβλίων, αναλυτικά όλος ο κατάλογος με τα 302 βιβλία της Μονής είναι δημοσιευμένος από τους Β. Κατσαρό και Χ. Παπαστάθη στα πρακτικά του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου του Δήμου Σερρών,τομ. Β΄, σσ. 610-618.

του Βασιλείου Γιαννογλούδη

Καθηγητή 4 Λυκείου Σερρών και Αντιπρόεδρου της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Ο ¨Όμιλος Σερρών για UNESCOθάθελε να τοποθετηθεί και να προτρέψει ΟΛΟΥΣ τους φορείς και πολίτες αυτού του τόπου που θέλουν να τιμήσουν την ιστορία του Μοναστηριού του Προδρόμου, οργανωμένοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φροντίσουμε να τιμήσουμε το Μνημείο της Παγκόσμιας κληρονομιάς που διαθέτει λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Σερρών. Ποια είναι η πρόταση? Κάθε αντικείμενο που υπάρχει σ έδαφος της Ελλάδος να γυρίσει στο χώρο της Μονής.Η Ηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία με  την  αδελφότητα που ήρθαν σ αυτό, πριν χρόνια και παρέλαβαν ένα κατεστραμμένο χώρο, ΣΗΜΕΡΑ, έχουν μετά από χρόνια ατέλειωτης προσωπικής δουλειάς προσπερνώντας ,πίκρες, κόπους κοινωνική χολή τόσο εύκολη στην τοπική κοινωνία ,μας έχουν παραδώσει, το μνημείο,με την ιστορία που έπρεπε να έχει. Σε μας είναι η ώρα να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας της πόλης μας και να παραδώσουμε ότι του ανήκει.Τα βιβλία που βρίσκονται στη Δημόσια βιβλιοθήκη που κρατήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ τους.Οι επιστήμονες του μέλλοντος πρέπει όταν αναλάβουν μια μελέτη να τα έχουν συγκεντρωμένα  στον χώρο τους. Εμείς ΠΡΕΠΕΙ ν αγωνισθούμε για τα επόμενα βήματα. Όπως τα μοναστήρια του Άθους ,τα Μετέωρα είναι στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOέτσι με σταθερό βηματισμό να εντάξουμε το Μοναστήρι και τους Αγίους Θεόδωρους. Ο δρόμος είναι μακρής. Και μια διευκρίνηση.Η UNESCΟ δίνει το μεγαλύτερο βραβείο τιμής στον κόσμο αναγνωρίζοντας την ιστορία ενός μνημείου.

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top