Δήμος Αμφίπολης : Ένα «ευχαριστώ» στο Αβέρωφ

92e0ec9e291a06c70c4b99f51911f438_XL.jpg

Το «ευχαριστώ για ότι κάνατε για μας» του Δημάρχου Αμφίπολης Κώστα Μελίτου ,συγκίνησε τον Αρχιπλοίαρχο του Αβέρωφ κυβερνήτη, Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την επίσκεψη των εκπροσώπων της ΠΕΔ στο ιστορικό πλοίο, που τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η κουβέντα περιστράφηκε στην εποχή του βαλκανικού πολέμου (1913) και συγκεκριμένα στις ημέρες που το θωρηκτό βομβάρδιζε από το Στρυμόνα τις θέσεις των βουλγάρων στην Αμφίπολη.

«Πέρα από την απελευθέρωση της Μακεδονίας είναι κάτι που μας συνδέει παραπάνω με την ιστορία του» λέει ο Κώστας Μελίτος και περιγράφει « Όπως είναι γνωστό είχε αγκυροβολήσει στο Στρυμονικό κόλπο και χτυπούσε τις θέσεις των βουλγάρων που ήταν στο λόφο Καστά και στο λόφο 133. Από τους κανιοβολισμούς έχουν καταστραφεί ολόκληρα χωριά που ήταν βουλγαροκρατούμενες περιοχές».

Σημαντική θεωρείται η περιγραφή του Θεμιστοκλή Οικονόμου, ναύτη στο Αβέρωφ από το 1911, που διασώζεται στα αρχεία του πλοίου.

«Τη μέρα που άρχισε ο δεύτερος απελευθερωτικός πόλεμος, συμπαθάτε με, εμένα μου αρέσει να τον λέω έτσι, «απελευθερωτικό» και όχι «Βαλκανικό» όπως επικράτησε, ο Στόλος ήταν αγκυροβολημένος στον Στρυμονικό Κόλπο, από τον όρμο του Σταυρού και την Ασπροβάλτα μέχρι το Τσάγεζι (Αμφίπολη), έτοιμος για απόπλου αλλά και για πολεμική έγερση και βολές αν χρειαζόταν» .

Ο κυβερνήτης του Αβέρωφ ξενάγησε στο πλοίο της νίκης μια αποστολή 38 δημάρχων και εκπρόσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άκουσε το αίτημα που έθεσαν να παραμείνει το Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων

του Γιώργου Ροδάκογλου

http://www.thousandnews.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com