Δήμος Νέας Ζίχνης : Αναβιώνει η γυναικοκρατία

mpampoethimoneapetra2.jpg

Ο «νόμος των γυναικών» θα επικρατήσει αύριο, Δευτέρα, για μία ακόμη χρονιά στη Νέα Πέτρα. Τη γνωστή ως ημέρα της Γυναικοκρατίας θα αναβιώσει το έθιμο της Μπάμπως ή Βρεξούδια…

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

11 π.μ. Έναρξη εκδηλώσεων με δημοτικά τραγούδια από την ορχήστρα. Προσέλευση του κόσμου.

3μ.μ. Θρακικοί χοροί από την Θρακική Εστία Σερρών

3.30μ.μ. Αναχώρηση για το σπίτι της Μπάμπως

4μ.μ. Δρώμενα στο σπίτι της Μπάμπως

4.15μ.μ. Αναχώρηση πομπής από το σπίτι της Μπάμπως και περιφορά στην κεντρική πλατεία του χωριού Βρεξούδια.

5μ.μ. Γλέντι με άφθονο κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες.

Η ιστορία του εθίμου

Κάθε χρόνο στις 8 του Γενάρη στην Ν.Πετρα του Ν.Σερρών γιορτάζεται η ημέρα της Μπάμπως(Μπάμπω Γκιουνού) ή Βρεξούδια Το έθιμο ονομάστηκε μεταγενέστερα » Ημέρα της Γυναικοκρατίας» καθώς τον κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά.
Η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (Mπάμπω) που εκτελούσε και χρέη μαμής .
Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισσες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης και το γιορτάζουν κάθε χρόνο από to 1923,  την εγκατάσταση τους στην Ν. Πέτρα Σερρών
Σύμφωνα με τους λαογράφους το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα θεσμοφόρια και περισσότερο τα Αώα που γίνονταν την ίδια εποχή .
Κατά την ημέρα αυτή όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας) μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν τα δώρα τους που ήταν μια πετσέτα , παπούτσια διότι έτρεχε συνέχεια από σπίτι σε σπίτι για τις γέννες και έλειωνε πολλά καραμέλες κι τσουρέκι για το καλό του χρόνου.

Έπαιρναν ευχές γονιμότητας οι νιόπαντρες, και οι εγκυμονούσες ευχές για καλές γέννες.

Γινόταν αναπαράσταση γέννας και στην συνέχεια η Μπάμπω το νεογέννητο και η Μπάμπω αναχωρούσαν από το σπίτι με την συνοδεία όλων των γυναικών του χωριού και σχηματίζοντας πομπή και με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί την περιφέρουν στην πλατεία .
Κατά την διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για αντρικά αυτιά. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν ,τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν.
Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι «κεκλεισμένων των θυρών» με σκωπτικά τραγούδια παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί μέχρι τελικής πτώσης

mpampoethimoneapetra2.jpg

mpampoethimoneapetra1.jpg

mpampoethimoneapetra.jpg

Πηγή: eproodos.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top