Δήμος Σερρών. Επιτροπή Διαβούλευσης για τη βιώσιμη διαχείριση των στρατοπέδων

67809.jpg

Τα επόμενα δύο χρόνια, ο Δήμος Σερρών και η τοπική κοινωνία, μαζί με άλλες 9 πόλεις της Ευρώπης, θα συμμετάσχει στο δίκτυο MAPS, με σκοπό την αναζήτηση και υιοθέτηση καλών πρακτικών σχετικά με την επανένταξη και τη βιώσιμη διαχείριση εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών περιοχών στον αστικό χώρο.

Το δίκτυο με τίτλο «Military Assets as Public Spaces (MAPS) – Στρατιωτικές περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι», χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT III και έχει Συντονιστή Εταίρο την πόλη Piacenza, Ιταλία ενώ εκτός από το Δήμο Σερρών συμμετέχουν οι πόλεις, Varazdin (Κροατία),  Szombathely (Ουγγαρία), Cartagena (Ισπανία), Espinho (Πορτογαλία), Longford County (Ιρλανδία), Chalons en Champagne (Γαλλία), Koblenz (Γερμανία) και Telsiai (Λιθουανία). Όλες αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν στον αστικό τους χώρο ανενεργές στρατιωτικές περιοχές διαφόρων τύπων (στρατώνες, οχυρώσεις, πύργοι, κτίρια διοίκησης, χώροι εκπαίδευσης, χώροι αιχμαλώτων), οι οποίες «εξάντλησαν» το στρατιωτικό τους χαρακτήρα και είναι έτοιμες να παίξουν ένα νέο ρόλο  στη ζωή της πόλης. Με τη συμμετοχή τους στο δίκτυο MAPS, οι παραπάνω πόλεις και οι Σέρρες, θα αναπτύξουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης (με μεγάλες πιθανότητες χρηματοδότησής τους) για την αξιοποίησή τους, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές αλλά και κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία με τη δημιουργία και ενεργοποίηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης.

Σύμφωνα με τη με αριθμό 87/2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η δραστηριότητα  της Τοπικής Ομάδας Στήριξης ενσωματώθηκε στη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, μετά και από τη δική της σύμφωνη γνώμη (η με αριθμό 2/2016 Απόφαση). Επομένως, καλούνται τοπικοί φορείς που δε συμμετέχουν ήδη στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και θα ήθελαν να συμβάλλουν από τη μεριά τους στην επανένταξη και τη βιώσιμη διαχείριση εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών περιοχών στον αστικό χώρο και στην εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης των στρατοπέδων, να εκφράσουν τη πρόθεση συμμετοχής τους, εντός 10 ημερών, στη Τμήμα Διοίκησης του Δήμου Σερρών, γραφείο 12, υπεύθυνος κος Β. Μέτσκας, τηλ. 2321350112. Εκτός από τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της ΤΟΣ, θα τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικά θεματικά σεμινάρια στο εξωτερικό, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους στις συμμετοχικές διαδικασίες και στην αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο MAPS :
https://www.facebook.com/URBACTMaps/?fref=ts

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top