Δήμος Σιντικής . Λίμνη Κερκίνη Το στολίδι του Βορρά

pegasus_LARGE_t_242261_54675715.jpg

Μια διάσημη λίμνη στα πόδια του Μπέλες, ένα ζωντανό αστικό κέντρο στις παρυφές του Λαϊλιά, ο κάμπος του Στρυμόνα και τα σπηλαιώδη μονοπάτια του Αγγίτη σε κάνουν να υποκλίνεσαι στη φυσική υπεροχή των Σερρών.

Ισως κάποιοι έρχονται καρφωτοί για τη λίμνη Κερκίνη. Σε κάθε «έργο» υπάρχει άλλωστε ο αγαπημένος πρωταγωνιστής. Πλάι στον περικαλλή υγρότοπο με τα αγροτικά χωριά που ορίζουν τη ζωή τους γύρω από τις πλάβες, τα βουβάλια και τα παρόχθια δάση, συμβαίνουν χίλια δυο ενδιαφέροντα.

Από το Ακριτοχώρι, «γυάλινη» θέα στη λίμνη Κερκίνη

Στον δρόμο για τον Προμαχώνα, τα ιαματικά λουτρά Αγγίστρου και Σιδηροκάστρου συγκεντρώνουν τους φανατικούς της υδροθεραπείας απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Τα επισκέψιμα οχυρά της γραμμής Μεταξά αποτελούν για τους λάτρεις της Ιστορίας ένα λαμπερό σημείο αναφοράς.

Κάποιοι έρχονται για πεζοπορίες, ιππασίες και ποδηλατάδες στα δασώδη μονοπάτια του Μπέλες. Στα όρη Αγγιστρο και Λαϊλιάς παραδίδονται στην ανέγγιχτη ομορφιά που κρύβει μέσα της η άγνωστη γη της μεθορίου.

Ο Μακεδονικός Τάφος Α’ στον Σταθμό Αγγίστας

Αλλοι θέλουν να βιώσουν τη ζωντάνια μιας καθωσπρέπει επαρχιακής πόλης. Να απολαύσουν τις χαρές του μικροσκοπικού χιονοδρομικού κέντρου, να επισκεφτούν τα μουσεία, να πάρουν μια γεύση απ’ τα καλούδια που βγάζει ο τόπος: τις μπουγάτσες, τους ακανέδες, τα κρέατα, τα τσίπουρα, τις πέστροφες και τα γριβάδια.

Αλλοι κυνηγούν τους καταρράκτες που ρέουν ασταμάτητα όπου και όποτε βρουν πέρασμα. Αλλοι τα γεφύρια στο Αχλαδοχώρι και στο ρέμα Ανω Βροντούς, που με σωστή χάραξη θα μπορούσαν διεκδικούν την πρωτιά ανάμεσα στα τρανταχτά σερραϊκά αξιοθέατα.

Και οι πιστοί του θρησκευτικού τουρισμού, ούτε κι αυτοί μένουν παραπονεμένοι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου ηγούνται της πομπής των εξαιρετικών ησυχαστηρίων που διανθίζουν τις παρυφές των ορέων που οριοθετούν τον νομό.

Μπέλες, Αγκιστρο, Λαϊλιάς, Μενοίκιο και Παγγαίο ενώνουν τις δυνάμεις τους, ξεδιπλώνουν τα κάλλη τους στον Στρυμονικό κόλπο. Στην αγκαλιά τους απλώνεται η πλούσια πεδιάδα του Στρυμόνα. Νότια, ο κύκλος κλείνει στον ημερότερο Βερτίσκο και στα Κερδύλλια όρη που με τη σειρά τους ξεπλένονται στη θάλασσα.

Το «Βράους» των ντόπιων, ή αλλιώς το φαράγγι του Αγγίτη. Τα βαθιά ρήγματα ξεκινούν από τη Συμβολή και φτάνουν στη Λευκοθέα

Κάπου εκεί εντοπίζεται η Βισαλτία με τα ξακουστά της έθιμα: τους Πεχλιβάνηδες, τα Μπαμπούγερα, τις Λαζαρίνες που υπόσχονται στους παρευρισκομένους μοναδικές εμπειρίες. Και τα Δαρνακοχώρια βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην τοπική λαογραφία. Σκαρφαλωμένα στα χαμηλά του Μενοικίου, έχουν να επιδείξουν ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό σύνολο και μια σπουδαία αγροτική παράδοση.

Εξοδος στη θάλασσα

Το 15 χλμ. φαράγγι του Αγγίτη γεμίζει περιπατητές, συνορεύει με το σπήλαιο Αλιστράτης, ο υπόγειος κόσμος του βουλιάζει από κόσμο 365 μέρες τον χρόνο. Και δίπλα του τα χωριά του Παγγαίου γράφουν τη δική τους ιστορία· «δένεται» με τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του μαγικού βουνού, με τη σπουδαιότητα της αρχαίας Αμφίπολης.

Οι δύο από τους έξι κουμπέδες στο Μπεζεστένι – νυν Αρχαιολογικό Μουσείο της Πλατείας Ελευθερίας

Τα κατάλοιπα της σπουδαίας πολιτείας μπλέκονται στα πόδια σου σε όλη την ανατολική διαδρομή: μακεδονικοί τάφοι, πύργοι, υδραγωγεία, ο πολυσυζητημένος τύμβος και ο κυρίως αρχαιολογικός χώρος αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια ενός μοναδικής σημασίας αρχαιολογικού παζλ. Εμβλημά του το λιοντάρι της Αμφίπολης· απ’ το βάθρο του αγναντεύει το δέλτα του Στρυμόνα, υποδέχεται τους επισκέπτες που ζουν το 4 εποχών παραμύθι τους στις Σέρρες.

* Δραστηριότητες

Πεζοπορία στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6 του Λαϊλιά και χιονισμένες εξορμήσεις στο μικρό και πανέμορφο χιονοδρομικό του πεδίο. Κουπί στον Αγγίτη, διάσχιση του φαραγγιού με ποδήλατα ή κατάβαση στα βράχια με σκοινιά. Σπηλαιολογία στην Αλιστράτη, μαθήματα ιππασίας στο Μπέλες και βαρκάδες στο παρόχθιο δάσος του Εθνικού Πάρκου Κερκίνης είναι μερικές από τις «πλουσιοπάροχες» δραστηριότητες των Σερρών!

Σέρρες: Αυθεντική Μακεδονίτισσα

Βυζαντινοί ναοί, μοναστήρια και κουμπέδες. Aνέγγιχτα χωριά και ένα χιονοδρομικό στην καρδιά του Λαϊλιά. Στη βέρα βορειοελλαδίτικη πόλη, τα κομμάτια του παζλ συνταιριάζουν σε ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.

Το σερραϊκό πανόραμα από τον οχυρωματικό περίβολο του Κουλά. Εδώ έστεκε η άλλοτε ισχυρή ακρόπολη

Τα Σέρρας. Η βορειοελλαδίτικη πόλη με τα παγωμένα πρωινά που μοσχομυρίζει μπουγάτσα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Με τα μονίμως γεμάτα καφέ, με τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τα μοδάτα εστιατόρια. Με τους 7.000 φοιτητές και τους 8πλάσιους μόνιμους κάτοικους. Με τα μπριζολάδικα, τα σουβλατζίδικα και τους μικροπωλητές της κεντρικής πλατείας Ελευθερίας. Με τη μνημειώδη έλλειψη πάρκινγκ που, όπως δείχνουν τα φαινόμενα, για τους ίδιους είναι… αόρατη.

Η ασκεπής εκκλησία της Παναγίας σκορπίζει τη χάρη της στους ακρίτες της Ανω Βροντούς

Οι Σέρρες, ο κόμβος για την παρυδάτια περιοχή της λίμνης Κερκίνης, για την έξοδο προς τον Προμαχώνα και τη Βουλγαρία, για τον Στρυμόνα, την Αλιστράτη, την Αμφίπολη· το πλούσιο σε μνημεία αστικό κέντρο που ακουμπάει την πλάτη στον κατάλευκο όγκο του δασοσκέπαστου Λαϊλιά.

Στροβιλίσματα ακανέ, ένα από τα στάδια της επεξεργασίας

 

Ακολουθείς πλάι στο κύμα τα στερεότυπα. Εδώ, άμα πίνεις ούζο θα είναι «Μαγεία». Αν κάνεις όρεξη για γλυκό θα ονειρεύεσαι βελούδινες μπουκίτσες ακανέ. Θα τρέχεις με τους ομοίους σου πάνω-κάτω στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων (ή Εξοχών), θα λες τις καλημέρες σου και η ανάσα θα αχνίζει, θα χαιρετάς με σεβασμό τους υπόλοιπους φασκιωμένους μέχρι τα μπούνια πρωινούς περιπατητές.

Διαβάστε τη συνέχεια του θέματος «Σέρρες: Αυθεντική Μακεδονίτισσα».

Μοιραστείτε το

One thought on “Δήμος Σιντικής . Λίμνη Κερκίνη Το στολίδι του Βορρά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com