Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών : Συνάντηση με τους βουλευτές

dikigorikossyllogosserrwn.jpg

Σε ενημερωτική συνάντηση καλεί τους Σερραίους βουλευτές  ο δικηγορικός σύλλογος Σερρών προκειμένου να τους εκθέσει τις αντιρήσεις του για το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση που θα ψηφισθεί από την βουλή στις 12/1/2018


Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Κυρία/ε Βουλευτή,
Όπως σας είναι γνωστό , ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εισάγει προς ψήφιση αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 12.01.2018.
Η διαμεσολάβηση ξεκίνησε ως ένας εναλλακτικός θεσμός απονομής δικαιοσύνης, που έχει ως προϋπόθεση την εκούσια βούληση των μερών να συμμετέχουν σ αυτή. Γι αυτό και σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν τέθηκε ως υποχρεωτική προϋπόθεση προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Είναι πασίδηλο  ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση,  ως όρος του παραδεκτού πριν τη προσφυγή στη Δικαιοσύνη,  προσκρούει στο αρ. 20 του Συντάγματος. Στην Ιταλία, όταν επιχειρήθηκε η ίδια νομοθέτηση, ο νομικός κόσμος προσέφυγε στο Ιταλικό Συνταγματικό Νομοσχέδιο, το οποίο ακύρωσε το Νόμο ως αντισυνταγματικό.
Στη Χώρα μας επίσης,   η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου είναι αντίθετη  στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς, ως προελέχθη,  δημιουργεί  αντισυνταγματική και παράνομη απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη .
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μίλησε ήδη για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, κρίση που δεν απέχει της αλήθειας. Τα συμφέροντα που υποστηρίζουν την υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι μεγάλα και αποσκοπούν στην υποβάθμιση του ρόλου Δικαστών και Δικηγόρων και τον πλουτισμό όσων ασχολούνται με τη βιομηχανία εκπαίδευσης μεσολαβητών.
Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο ανέβηκε για διαβούλευση παραμονές πρωτοχρονιάς και για πέντε μόνο ημέρες, κάθε πολίτης, προκειμένου να προσφύγει στο φυσικό του Δικαστή για κάποια υπόθεσή του,   πρέπει υποχρεωτικά προηγουμένως να ζητήσει την επίλυση της διαφοράς μέσω της διαμεσολάβησης . Μια διαδικασία που επιφέρει πρόσθετο οικονομικό κόστος (εκτιμώμενο στο ελάχιστο σε 500 ευρώ)  σε κάθε  διάδικο .
Για την περιοχή μας,   όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι φτωχά και μεσαία στρώματα, η διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης θα οδηγήσει στον ουσιαστικό αποκλεισμό των συμπολιτών μας  από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Για ακόμη μια φορά σας θέτουμε προ των ευθυνών σας.
Για ακόμη μια φορά η αντίδραση των δικηγόρων δεν αφορά καθόλου τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά τα ατομικά δικαιώματα των κατοίκων της Χώρας μας.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλούμε τη Δευτέρα, 08.01.2018 και ώρα 11:00,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών ( εντός του Δικαστικού Μεγάρου) προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά  και να σας  περιγράψουμε, δια ζώσης,  τις ενστάσεις μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Με Εκτίμηση ,
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών
Παναγιώτης Γ. Καρίπογλου» 

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top