Δυστυχώς δικαιωθήκαμε .Ανυπόστατο ντοκιμαντέρ υποβαθμίζει την ανασκαφή της Αμφίπολης

72fda8ba0b7579fb26c669fa0df9862b_L.jpg

Δυστυχώς για τον Ν Σερρών δικαιωθήκαμε αφού εδώ και μέρες επισημάναμε τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο <<γυρίστηκε >> το ντοκιμαντέρ για την ανασκαφή της Αμφίπολης .όσο και αν κάποιοι ευλογώντας τα γένια τους κάνουν λόγο για δουλειά που αγγίζει το τέλειο .Σε πανελλαδικά SITE υπάρχει και η αντίθετη άποψη που κάνει λόγο <<για ερασιτεχνικό video με το οποίο Υποβαθμίζεται η ανασκαφή της Αμφίπολης και μαζί με αυτήν το επίπεδο των Ελλήνων αρχαιολόγων >> .Γιατί θα το ξαναγράψουμε πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος την αναφορά στην ΖΗΝΑ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Τ

Υποβαθμίζεται η ανασκαφή της Αμφίπολης και μαζί με αυτήν το επίπεδο των Ελλήνων αρχαιολόγων μέσα από ένα ερασιτεχνικό video που διαφημίζεται ως «αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ» στο site του ελληνικού CNN.

Οι αντιδράσεις και οι σχολιασμοί όσων παρακολούθησαν την παραγωγή «ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2014» είναι έντονες και αυστηρά επικριτικές αφού διαπίστωσαν την απουσία δημοσιογραφικής έρευνας και σκηνοθεσίας, την προχειρότητα των γυρισμάτων, τα τραγικά τεχνικά λάθη και την κάκιστη χρήση της ελληνικής γλώσσας που υιοθετήθηκαν από το «έγκυρο CNN» αλλά δυστυχώς προωθούνται στο διαδίκτυο αντί να αποσυρθούν ως απαράδεκτο υλικό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δημιουργός του video είναι αυτός που πρωτοτύπησε παγκοσμίως με ένα μοναδικό τρόπο που δεν αποκλείεται στο μέλλον να διδάσκεται και ως μάθημα προς αποφυγήν σε δημοσιογραφική σχολή .

Ο Σερραίος δημοσιογράφος Γιάννης Δελής γνωστός στην τοπική κοινωνία και ως καθηγητής της περιοχής, διδάσκει αθλητική δημοσιογραφία σε Δημόσιο ΙΕΚ , και είναι αυτός, που εκ του αποτελέσματος κρίνεται, ότι καταπάτησε τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας ενός ρεπορτάζ παρακάμπτοντας τους κυρίαρχους πρωταγωνιστές της ανασκαφής όπως την Κατερίνα Περιστέρη, Μιχάλη Λεφαντζή, Δημήτριο Εγγλέζο, Βαγγέλη Καμπούρογλου ενώ περιορίσθηκε στην προβολή φορέων του νομού Σερρών και δημοσιογράφων.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του χαρακτηρίζεται επιεικώς τραγικό, αφού σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ντοκιμαντέρ αλλά ούτε καν ένα αποσπασματικό επεισόδιο ενός κακογραμμένου σήριαλ με μια υποτυπώδη συνοχή, έχοντας αρχή, μέση και τέλος.

Όπως έγινε γνωστό από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο Video η κινηματογράφηση των συνεντεύξεων έγινε με το πρόσχημα ότι συμμετέχουν σε επίκαιρη έρευνα τηλεοπτικής εκπομπής και εν αγνοία τους συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ.

Λόγω έλλειψης όμως του ενδιαφέροντος από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που κατά κύριο λόγο οφείλονταν στην απουσία των πρωταγωνιστών, αυτό δεν κατέστη εφικτό και το υπάρχων υλικό στη συνέχεια βαπτίστηκε ως ντοκιμαντέρ ενώ χρηματοδοτήθηκε για άγνωστους λόγους από ένα φορέα του Δήμου Σερρών και συγκεκριμένα από το Μουσείο Τύπου Σερρών της ΚΕΔΗΣ όπου εμφανίζεται και ως συνδημιουργός του video.

Συμπτωματικά την ίδια περίοδο εργάζονταν ως έμμισθος εκεί ο κύριος Δελής. Η περίεργη αυτή μετονομασία και η απόφαση της χρηματοδότησης, απασχόλησε πολλούς Δημοτικούς συμβούλους των Σερρών ως όσμωση οικονομικού σκανδάλου μετά και από τις ενυπόγραφες καταγγελίες παραγόντων της περιοχής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ενώ μια σειρά ερωτημάτων αναδείχτηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δημοσιογράφοι κριτικοί τέχνης, εκτιμούν πάντως ότι το εγχείρημα για το οποίο γίνεται λόγος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς προσπάθειας , που παραπλανεί όμως τον κόσμο και ουσιαστικά υποβαθμίζει την ανασκαφή της Αμφίπολης .

Η μεγάλη γκάφα όμως έγινε και από τον Διευθυντή του Ελληνικού παραρτήματος του CNNστην Αθήνα στον οποίο χρεώνονται δυο ερωτήματα, ή ότι αγνοεί τα όσα λαμβάνουν χώρα στις Σέρρες ή δεν είδε το περιεχόμενο του video ώστε να αξιολογήσει αν πρόκειται για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ ή για μια απλή συρραφή τηλεοπτικών ρεπορτάζ , που απλά συνδέονται μ ένα κακό αφήγημα.

Ωστόσο ενέκρινε την διαφήμιση της συγκεκριμένης ερασιτεχνικής πρωτοβουλίας χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως «αποκάλυψη» με αποτέλεσμα να κρίνεται τώρα και η αξιοπιστία του.

Του Δημήτρη Κουτσούκου

http://www.i247.gr/

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top