Η Βλαζάκη διαιτητής σε τρικλοποδιές στην Αμφίπολη!

2901f48cf3aeb09416cf571ca62dae1b_L.jpg

Σε αναπάντεχη έκπληξη εξελίσσεται η απόφαση του ΥΠ.ΠΟ να καταθέσει πρόταση συμμετοχής της Αμφίπολης στο «Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας».

Πριν από την συγκεκριμένη απόφαση, στην οποία κατέληξε η Μαρία Βλαζάκη είχε προηγηθεί και η θετική εισήγηση της για την παραχώρηση του ρόλου του συντονιστή στη Δημοτική Αρχή.

Τα πράγματα όδευαν προς την τελική συμφωνία, μέχρι που παρουσιάστηκε στην πορεία ένα ξαφνικό εμπόδιο, ως τρικλοποδιά.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αποφάσισε να διεκδικήσει και αυτός το ρόλο του leader μεταξύ των εταίρων, με αποτέλεσμα να προκύψει το αδιέξοδο.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ ανέλαβε το ρόλο του πυροσβέστη αφού και κατά τη τελευταία σύσκεψη που έγινε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, δεν βρέθηκε «χρυσή τομή» μεταξύ των δυο πλευρών.

Τότε παρουσία των εταίρων, η Μαρία Βλαζάκη ανακοίνωσε την απόφασή της να αναλάβει leader του προγράμματος το ΥΠ.ΠΟ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας» ανέρχεται στα 129.695.572,00 ευρώ εκ των οποίων τα 110.241.234 ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19.454.338 ευρώ από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Σε πρώτη φάση θα δοθούν στην Αμφίπολη 870.000 ευρώ από το ποσό των 80.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το υπόλοιπο ποσό των 50.ΟΟΟ.ΟΟΟ ευρώ που προβλέπονται για έργα στρατηγική σημασίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να εγκρίνει επιπλέον από το ίδιο πρόγραμμα για την Αμφίπολη, το ποσό του 1.800.000 ευρώ.

Παράλληλα η Αμφίπολη δικαιούται μεγάλη επιχορήγηση από το ΣΕΣ 2014 -2020 όπως και ποσά από προγράμματα leader για το 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γ. Γ. του ΥΠ.ΠΟ θεωρεί ότι ο ρόλος του συντονιστή στο «Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας Βουλγαρίας» ανήκει δικαιωματικά στο δήμαρχο Κώστα Μελίτο, ωστόσο δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση και με τον Περιφερειάρχη .

Παρόλα αυτά έχει την πρόθεση να υποχωρήσει, με την προϋπόθεση όμως ότι θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου ρόλου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι για τους οποίους η Μαρία Βλαζάκη δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και γιατί ο περιφερειάρχης μπαίνει ξαφνικά «ως καπέλο» στο Δήμαρχο Αμφίπολης;

Εκτιμάται ότι οι λόγοι αυτοί έχουν άμεση σχέση τόσο με την κατανομή των κονδυλίων ύψους περίπου 20.000.0000 ευρώ (ΣΕΣ 2014 -2020) από τα οποία μεγάλο μερίδιο διεκδικούν οι Αιγές όσο και με τις καλές σχέσεις που διατηρεί η κυρία Βλαζάκη με συγγενικό πρόσωπο του περιφερειάρχη, λόγω OUNESKO.

Αξίζει όμως μια ενδεχόμενη μεροληπτική διαχείριση να «θάψει» αυτό το μοναδικό και λαμπερό εύρημα στον τύμβο Καστά, με αποτέλεσμα να γίνει επισκέψιμο για το κοινό παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια και ίσως και να κινδυνέψει από την εγκατάλειψη;

Ιεραρχικά η αξιοποίηση των κονδυλίων πρέπει να έχει αφετηρία την Αμφίπολη και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν ποσά για δευτερεύοντες σκοπούς σε άλλες περιοχές.

Οι έως τώρα πάντως κινήσεις της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ άσχετα με το αν αποδώσουν ή όχι τα αναμενόμενα για την Αμφίπολη, είναι αυτές που ξάφνιασαν τους κατοίκους, καθώς δεν τους είχε συνηθίσει έως τώρα έστω και σε μια απλή διάθεση ευνοϊκής αντιμετώπισης .

Αντιθέτως η εμμονή της αλλά και το πόρισμα περί ρωμαϊκής δημιουργικότητας του Μακεδονικού μνημείου, την καθιστούσαν στην τοπική κοινωνία της Αμφίπολης από «κόκκινο πανί» έως «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Αν λοιπόν οι διαφαινόμενοι χειρισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιφέρουν έστω και στο ελάχιστο το καλύτερο για την περιοχή αποτέλεσμα, τότε η κυρία Βλαζάκη διατηρεί την πιθανότητα να διαμορφωθεί μια θετική εικόνα για το πρόσωπο της.

Όσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα οι αποφάσεις του θα τεθούν και αυτές στην κρίση των κατοίκων.

του Γιώργου Ροδάκογλου

http://www.thousandnews.gr/

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com