Θωμάς Μαργαρίτης : Μόνιμη λύση για το δρόμο Δράμας – Αμφίπολης

drama-amfipoli-960x540.png
Του Θωμά Μαργαρίτη, Δικηγόρου, τ. Δημάρχου και τ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και νυν Προέδρου του «Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή Φλόγα».
Όπως είναι γνωστό, έφεραν αποτέλεσμα οι επιστολές μου σε έντονο είναι η αλήθεια ύφος, που αντάλλαξα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ.Ιωάννη Μωϋσιάδη. Εξασφαλίσθηκε η έγγραφη δέσμευσή του για έναρξη εργασιών βελτίωσης του δρόμου Δράμα-Αμφίπολη την άνοιξη.
Οι επιστολές μου αναφέρονταν κυρίως στο τμήμα από Μαυρολεύκη μέχρι τέλος Παλαιοκώμης, μήκους 30 χιλιομέτρων όπου ο δρόμος είναι απαράδεκτος, γεμάτος λακκούβες, «καθισμένα» και «βυθισμένα» τμήματα του οδοστρώματος, χωρίς διαγραμμίσεις.
Είναι γνωστό ότι, το τμήμα Δράμα (Μαυρολεύκη) – Παλαιοκώμη αποτελεί επαρχιακό δίκτυο του Ν. Σερρών, για το οποίο οι Σερραίοι αρμόδιοι δεν πολυενδιαφέρονται, ενώ για μας τους Δραμινούς, που στερούμαστε έξοδο στην Εγνατία οδό, είναι μέγιστης σημασίας, αφού είναι η συντομότερη έξοδός μας σ’ αυτήν, μέσω Αμφίπολης.
Ήδη για τις εργασίες βελτίωσης, η κατασκευαστική εταιρία «ΔΕΥΚΩΝ Α.Ε.» με έδρα την Θεσσαλονίκη, δια του Προέδρου της εργολάβου Ορέστη Μεσοχωρίτη, υπέγραψε με την Αντιπεριφέρεια Σερρών την σχετική σύμβαση εργολαβίας, ύψους 3.500.000 ευρώ, που θα δαπανηθεί για την βελτίωση όλου του επαρχιακού δικτύου Σερρών.
Ο Πρόεδρος της αναδόχου εταιρίας υπέβαλε στις αρμόδιες Υπηρεσίες τα σχετικά αιτήματα για τις αδειοδοτήσεις σημάνσεων των εργασιών και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες στα μέσα ή στο τέλος Απριλίου το αργότερο.
Προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρμοδίων Τεχνικών της Αντιπεριφέρειας Σερρών με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας και καθόρισαν τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. Υποδείχθηκε στον κ. Ορέστη Μεσοχωρίτη να εστιάσει την προσοχή του στο τμήμα από Συμβολή μέχρι Παλαιοκώμη που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν αποκατάσταση των βλαβών του οδοστρώματος και διαγραμμίσεις. Το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το συγκεκριμένο τμήμα από το συνολικό ποσό των 3.500.000 ευρώ, δεν καθορίσθηκε επακριβώς αλλά ελέχθη ότι θα είναι σύμφωνο με τις ανάγκες αποκατάστασης. Υπολογίζεται, με βάσει το ποσό της όλης εργολαβίας (3.500.000), τις ανάγκες κάλυψης μ’ αυτό όλου του επαρχιακού δικτύου του Ν. Σερρών, ότι θα δαπανηθεί για το τμήμα από Συμβολή έως Παλαιοκώμη, το ποσό των 600.000 ευρώ περίπου.
Έτσι λοιπόν, το αργότερο αρχές Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες και θα βγαίνουμε στην Αμφίπολη με σχετική ασφάλεια.
Παρακολουθώ από κοντά το θέμα. Έχω επαφή και με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας κ. Ορέστη Μεσοχωρίτη. Υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατόν στο επίπεδο των βελτιώσεων. Περιμένω να αρχίσουν οι εργασίες και να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δεν πρέπει όμως πάντα να παρακαλάμε ή να αντιδικούμε με τους Σερραίους για να πετύχουμε κάτι καλύτερο από το ελάχιστο. Αισθάνομαι μέσα μου μία χαρμολύπη. Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ με την όλη εξέλιξη του θέματος. Περισσότερο είμαι προβληματισμένος γιατί οι μικρές παρεμβάσεις-μπαλώματα δεν θα κρατήσουν πολύ. Σύντομα λόγω της βαριάς χρήσης (φορτηγά και νταλίκες με μάρμαρα και ξυλεία, ΚΤΕΛ, νοσοκομειακά, Ι.Χ. όλων των Δραμινών, Ι.Χ. γεωργικά μηχανήματα των κατοίκων του Δήμου Αμφίπολης κ.λ.π), ο δρόμος θα ξαναχαλάσει και θα ξαναπαρακαλάμε για χρόνια τους Σερραίους να κάνουν πάλι μικροεπεμβάσεις. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πρέπει να σταματήσουμε να χειροκροτούμε το ελάχιστο και να πανηγυρίζουμε γι’ αυτό.
Επιτέλους, οι αρμόδιοι εκπρόσωποί μας δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από την αρμοδιότητά τους μέχρι την Μαυρολεύκη και να «πετούν» την ευθύνη στους Σερραίους, δηλώνοντας αναρμόδιοι για το Μαυρολεύκη – Αμφίπολη.
Πότε επιτέλους θα πάρουν πρωτοβουλία ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, οι βουλευτές μας και οι λοιποί αιρετοί του Νομού μας, ώστε να υλοποιήσουν την πρότασή μου να αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση του δρόμου μόλις 30 χιλιομέτρων από Μαυρολεύκη μέχρι Παλαιοκώμη η Αντιπεριφέρεια Δράμας δια της υπογραφής διαπεριφερειακής συνεργασίας των Περιφερειών ΑΜΘ και Κεντρικής Μακεδονίας που θα καθορίζει την οικονομική συμμετοχή των Αντιπεριφερειών (Δράμας και Σερρών);
ΓΙΑΤΙ μέχρι σήμερα αποφεύγουν την νόμιμη, εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη πρότασή μου, την οποία δεν απορρίπτουν βέβαια, αλλά ούτε καν συζητούν;
ΠΟΤΕ επιτέλους θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και νόμιμα από αναρμόδιοι θα γίνουν αρμόδιοι για το καλό των Δραμινών που σκοτώνονται και ταλαιπωρούνται σ’ αυτόν τον δρόμο;
ΜΗΠΩΣ τους βολεύει η αναρμοδιότητα και θέλουν μόνιμα να παρακαλάμε τους Σερραίους και να «μυξοκλαίμε» ρίχνοντας σ’ αυτούς όλες τις ευθύνες για να σώσουν τους εαυτούς τους από την απραξία τους;
Δεν θα κουραστώ να αναφέρομαι στην πρότασή μου αυτή και να περιμένω όχι μόνο να τοποθετηθούν αλλά και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Ο διευρωπαϊκός άξονας Ε61 είναι βέβαια η στόχευσή μας αλλά θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει και ίσως πολλοί από μας να μην βρισκόμαστε στη ζωή.
Καλός ο Ε61 ως στόχος μας, αλλά μέχρι την υλοποίησή του, υπάρχει και η καθημερινότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
 
dramini.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top