Μαρία Κόλλια : Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το κόμμα του Κων/νου Καραμανλή

-λήψης-1.jpg

Συνέντευξη της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) στην Εφημερίδα “Ανατροπή”

Ερώτηση: Ξεκινήσατε την πολιτική σας πορεία στον τόπο των Καραμανλήδων και στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από το 2012 όμως βρίσκεστε στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Γιατί;

Απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία των τελευταίων ετών δεν είναι το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Προσωπικά συνεχίζω να υπηρετώ τις ίδιες αρχές και αξίες, τις οποίες υπερασπίστηκα και το 2012, όταν η ΝΔ του Σαμαρά τις εγκατέλειψε. Αυτό ισχύει και σήμερα με το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, την ακροδεξιά ρητορική και την συγκάλυψη των ενόχων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν παραχαράξει τη φυσιογνωμία του ιστορικού αυτού κόμματος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δημιουργηθήκαμε από την ανάγκη της κοινωνίας να εκφράσει τη φιλελεύθερη πολιτική αντίληψη και έναν νέο πατριωτισμό που ενώνει και δεν διαιρεί τους Έλληνες. Ο κόσμος ζητάει δουλειά, τιμωρία των ενόχων και μια Ελλάδα που δεν θα χάνει τα παιδιά της. Αυτό εκφράζουμε, πέρα και πάνω από πρόσωπα του παρελθόντος.Ερώτηση: Σας κατηγορούν ότι οι κυβερνητικές θέσεις σας έκαναν να εγκαταλείψετε τους αρχικούς σας στόχους και να προσκολληθείτε στην εξουσία.

Απάντηση: Πρώτα απ’ όλα, να μην ξεχνούμε ποιοι τολμούν να μας κατηγορούν με αυτόν τον τρόπο. Είναι οι άνθρωποι και τα κόμματα που επί 42 χρόνια μονοπώλησαν κι αντάλλαξαν μεταξύ τους τη διακυβέρνηση της χώρας, για να καταλήξουν σήμερα συνεταίροι στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Και όσο αφορά εμάς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είναι ιδιαίτερα εύκολο να σας απαντήσω, απλώς υπενθυμίζοντας ότι οι βουλευτές που συν ταχθήκαμε με  τον Πάνο Καμμένο, εγκαταλείψαμε σημαντικές θέσεις που ήδη κατείχαμε, επιλέγοντας να υπερασπιστούμε τα πιστεύω και τις αρχές μας, αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ακόμη και αν αυτό σήμαινε να επιστρέψουμε τελικά στα σπίτια μας. Από το 2012, όταν πρωτοδημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μας παρουσίαζαν χωρίς δυναμική και εκτός βουλής. Εμείς συνεχίσαμε με θάρρος και δικαιωθήκαμε. Όσοι ήθελαν θέσεις εξουσίας παρέμειναν σιωπηλοί εκεί που ήταν.

Ερώτηση: Επί δύο χρόνια συγκυβερνάτε με το ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί λένε ότι καταφέρατε να φέρετε ακόμη ένα μνημόνιο και να διαπραγματεύεστε ένα επόμενο. Οι κόκκινες γραμμές σας ξεθώριασαν;

Απάντηση: Πιστεύω, ότι η ίδια η πραγματικότητα και οι εξελίξεις επικυρώνουν τις επιλογές που κάναμε από το καλοκαίρι του 2015. Πετύχαμε τότε μια συμφωνία στηριζόμενη στο μεγαλειώδες ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ακυρώνοντας έτσι επικίνδυνες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βγάλαμε π.χ. τις συμφωνίες από το λεγόμενο “Αγγλικό Δίκαιο” που ισοδυναμούσε με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Θέλω να είμαι απολύτως ακριβής: Αλλάξαμε και επανασχεδιάσαμε τη στρατηγική μας, επιλέγοντας μια άλλη τακτική, χωρίς όμως να εγκαταλείψουμε τους στόχους μας. Θα ήταν επικίνδυνο και ανεδαφικό, να ακολουθήσουμε το λαϊκισμό μιας αντιπολίτευσης που και σήμερα ακόμη πελαγοδρομεί χαμένη μεταξύ του “ψηφίζουμε χωρίς να στηρίζουμε” ή “στηρίζουμε χωρίς να ψηφίζουμε” αλλά τελικά λένε “ναι σε όλα” όταν βρίσκονται ενώπιον των δανειστών. Εκχωρούν τα πάντα γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα γυρίσουν στην εξουσία. Στην Ελλάδα όμως ψηφίζουν οι Έλληνες και όχι οι δανειστές.ρώτηση: Βλέπετε χειροπιαστά αποτελέσματα που να μπορούν να δικαιολογήσουν τα όσα μας είπατε;

Απάντηση: Μέσα σε δύο χρόνια δεν ολοκληρώσαμε τα πρόγραμμα μας, παρόλα αυτά βάλαμε τα θεμέλια μιας καλύτερης προοπτικής, και σας καλώ  να αναλογιστείτε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα: Το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το 80% και πλέον των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών – το ίδιο ισχύει για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, την ασφαλιστική κάλυψη δυόμιση εκατομμυρίων ανασφάλιστων, τη μείωση της ανεργίας από το 28% στο 23% περίπου, την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα που ήταν σταματημένα, την πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα συνεχόμενα ρεκόρ στον Τουρισμό, και άλλα πολλά που μπορώ να σας αναφέρω. Όπως πχ το Μετρό στη Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά βλέπει την ολοκλήρωσή του, μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας. Την εξασφάλιση των 19 δισεκατομμυρίων για τον αγροτικό τομέα τα επόμενα εφτά χρόνια…

Ερώτηση: Δεν βλέπω όμως να αναφέρεστε ιδιαίτερα στη Μακεδονία και στη Θράκη. Εμείς εδώ παραμένουμε ο φτωχός συγγενής;

Απάντηση: Για αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν πολίτες 1ης και 2ης κατηγορίας, ούτε περιοχές της χώρας μας που μένουν παραμελημένες ή ως “φτωχοί συγγενείς” όπως είπατε. Μπορώ να σας πω, ότι είμαι χαρούμενη και υπερήφανη για αυτά που πετύχαμε για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ξεκινώντας από τα οικονομικά, θα σας έλεγα ότι πρώτον ξεμπλοκάραμε εικοσιένα εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνταν οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Αυτά τα χρήματα τους δόθηκαν, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους και διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Και για να σας δώσω μια αποκλειστικότητα, μέχρι σήμερα στο ΥΜΑΘ έχουν ήδη κατατεθεί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν τα τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ (€380 εκ.) από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Για τη Θεσσαλονίκη, εκτός του Mετρό που προανέφερα, πρέπει να αθροίσουμε την αναβάθμιση και την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της ΔΕΘ, μια επιτυχία που στηρίζει οικονομικά την τοπική αγορά και δημιουργεί ισχυρότερες προοπτικές. Ολοκληρώσαμε επίσης μια εκκρεμότητα ετών, με το χαρακτηρισμό ως διατηρητέων 199 ιστορικών κτηρίων. Προσθέτω το πολύ σημαντικό για την πόλη και για τους κατοίκους της, που είναι η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, 336 στρέμματα, για να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο πάρκο της Ν.Α. Μεσογείου, όπως επίσης την εξέλιξη και ολοκλήρωση των ανισόπεδων κόμβων της Περιφερειακής Οδού στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμμετοχή του ΥΜΑΘ σε προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας όπως το INTERREG, διεκδικώντας επιπλέον οικονομικούς πόρους για τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιγραμματικά επίσης αναφέρομαι στον ενισχυτικό ρόλο του ΥΜΑΘ στη σύσφιξη και στη βελτίωση των σχέσεων μας με τις βαλκανικές χώρες και με χώρες της Ν.Α. Μεσογείου, τις πρωτοβουλίες στη Θράκη για τη στήριξη των Ελλήνων Πομάκων, τη δημιουργία σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Ειδικών Αναπτυξιακών Ταμείων για τις Περιφέρειες ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία, και μια σειρά άλλων δράσεων που όχι μόνο στηρίζουν την προοπτική ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά παράλληλα δίνουν ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα της αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του Μακεδονίας-Θράκης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης όπου πετύχαμε την προστασία των τοπικών μας κοινωνιών, χωρίς να θίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.

Τέλος ιδιαίτερα σας τονίζω την πρόσφατη επιτυχία έγκρισης του προγράμματος για τη χρηματοδότηση της ανάδειξης του αρχαιολογικού τόπου της Αμφίπολης.

Ερώτηση: Βρίσκεστε ήδη περισσότερο από δύο χρόνια επικεφαλής του ΥΜΑΘ. Ο επόμενος πολιτικός σας στόχος ποιος είναι;

Απάντηση: Έχω τον ίδιο στόχο όπως και τότε που πρωτοξεκινούσα. Να συνεχίσω να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου, τους συμπατριώτες μου, και να έχω την ικανοποίηση ότι τους πείθω για την ύπαρξη μιας πολιτικής στην υπηρεσία του κοινού καλού. Σε μια εποχή, που η Δημοκρατία υπονομεύεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να οικοδομήσουμε εκ νέου μια σχέση ειλικρίνειας και αξιοπιστίας με ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτό οραματιστήκαμε με τον Πάνο Καμμένο, για αυτό αγωνιζόμαστε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πηγή: Ανατροπή Κεντρικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top