Ο Μητσοτάκης συνοδοιπόρος στην ανάπτυξη της Αμφίπολης!

5ae51e8960b14b97b44ea2f3d87824b0_L.jpg

Η Μακεδονικότητα του μνημείου, η συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, η υποστήριξη κάθε αρχαιολογικής προσπάθειας και η ανάδειξη για την ανάπτυξη της περιοχής είναι τα σημεία που θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Αμφίπολη.

Και δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης των όσων θα πει αφού η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ήδη έμπρακτα δια του Αντώνη Σαμαρά τις προθέσεις της για το μνημείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει να επιταχυνθούν οι μελέτες και να υλοποιηθούν τα έργα του ΕΣΠΑ εντός του χρονοδιαγράμματος ενώ παράλληλα θα καταγγείλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «προβληματική» καθυστέρηση και δεν αποκλείεται να ζητήσει απόδοση ευθυνών.

Στο μεταξύ το ρωμαϊκό πόρισμα του ΥΠ.ΠΟ για το μνημείο ,οι στημένες επιστημονικές αναλύσεις από συγκεριμένους αρχαιολόγους με σκοπό την απαξίωση, όσο και η αδιαφορία της πολιτείας έχουν εξοργίσει όχι μόνο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά σχεδόν και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο μάλιστα πισωγύρισμα του ΥΠ.ΠΟ με «το είπα» της Κονιόρδου και «το ξείπα» της Βλαζάκη, για τη Μακεδονικότητα του μνημείου, στάθηκαν αφορμή να επανέλθουν στο προσκήνιο όλες τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται και κυρίως τα πρόσωπα που «παίζουν» σε συγκεκριμένους ρόλους.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός της εντολής που έδωσε το 2015 η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη προς τις αρχαιολόγους Αγγελική Κοτταρίδη ,προϊσταμένη της εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη να συντάξουν ένα πόρισμα για τον Καστά.

Οι δύο κυρίες, οι οποίες συμφωνούσαν ήδη με τις απόψεις της κυρίας Βλαζάκη ως μέλη του ΚΑΣ, είναι αυτές που έβαλαν την υπογραφή τους «ότι το μνημείο του Καστά είναι Ρωμαϊκό και όχι Μακεδονικό».

Στην πορεία όμως οι ενέργειες τους ,φαίνεται ξεκάθαρα ότι έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όλους τους Έλληνες, αφού τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έχουν καταρρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, σε τρία αρχαιολογικά συνέδρια στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να καταγγείλει τέτοιου είδους τακτικές που αφορούν στην ανασκαφή της Αμφίπολης και δεν αποκλείεται να φέρει το θέμα προς συζήτηση στη βουλή.

Το όλο παρασκήνιο λοιπόν που αφορά στην προώθηση του ρωμαϊκού πορίσματος από «στρατευμένους καλοθελητές» ακόμη και στο εξωτερικό, όπως και η διαρροή φωτογραφιών του μνημείου είναι θέματα που είναι ήδη γνωστά, με αποτέλεσμα να προσδιορίζονται πολύ εύκολα ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να «τσαλακώσουν» την αξιοπιστία των επιστημόνων της Αμφίπολης, την ιστορία των Ελλήνων, αλλά κυρίως ποιά είναι τα πραγματικά κίνητρα που έχουν.

Ανάμεσα τους μάλιστα βρίσκονται , άτομα που τοποθετήθηκαν σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα έναντι ανταπόδοσης των υπηρεσιών που παρέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

Στέλεχος από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε ήδη σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο , προσδιορίζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη Τετάρτη στις 10.00 το πρωί.

«Μια τόσο σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη πρέπει να προβληθεί και φυσικά, με τη σειρά της, να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και τελικά πόλο πλούτου όχι μόνο για την περιοχή της Αμφίπολης, αλλά και για όλη την Κεντρική Μακεδονία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε:

«μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές και οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας όπως το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης ανήκουν σε όλον τον ελληνικό λαό, είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι απαράδεκτο να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης».

Οι δηλώσεις αυτές έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αφού έγιναν δημόσια πριν από ένα περίπου χρόνο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στελεχών αλλά και δημοσιογράφων. Μάλιστα ο κύριος Τζιζικώστας είναι αυτός που παροτρύνε τότε τον κύριο Μητσοτάκη να επισκεφθούν μαζί την Αμφίπολη.

Το ίδιο αίτημα είχε θέσει και ο Κώστας Μελίτος στη συνάντηση που είχαν το περασμένο καλοκαίρι στη ΔΕΘ.

Ο Δήμαρχος Αμφίπολης από την πλευρά του θεωρεί πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και το χαρακτηρίζει ως μια φωτεινή ελπίδα στις καρδιές όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής του αλλά και όλων των Ελλήνων.

Μάλιστα ο ίδιος θα είναι αυτός που θα τον ξεναγήσει στην περιοχή, όπως και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα με τους βουλευτές της Ν.Δ Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστα Καραμανλή.

Σε ότι αφορά την ξενάγηση στο μνημείο , είναι κάτι που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη αλλά ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής είχε ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ να ξεναγηθεί στον Τύμβο Καστά από τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής Μιχάλη Λεφαντζή ως εκπρόσωπο του τομέα που φέρει και την απόλυτη ευθύνη για το μνημείο, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε άμεσα από το υπουργείο..

του Γιώργου Ροδάκογλου

http://www.thousandnews.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com