Παναγιώτης Καρίπογλου: Για να μην ξεχνιόμαστε : Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί μία από τις βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος

karipoglou_apoxi.jpg

Για να μην ξεχνιόμαστε :

Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί μία από τις βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και τη βασική προϋπόθεση για την προαγωγή και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του κάθε ατόμου και κατά το άρθρο 14&1 του Συντάγματος , καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά , γραπτά και με τον τύπο τους στοχασμούς του , τηρώντας τους νόμους του Κράτους …» .

Επίσης με την παρ. 1 του άρ. 10 της ΕΣΔΑ κατοχυρώνεται η ιδιαίτερα σημαντική για μία δημοκρατική κοινωνία ελευθερία έκφρασης και μάλιστα σε μία ευρεία περιγραφή . Ως επί μέρους εκφάνσεις της ελευθερίας εκφράσεως αναφέρονται ρητά στην διάταξη η «ελευθερία γνώμης» και η «ελευθερία λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών». Από τη διατύπωση όμως στο κείμενο του νόμου , όπου χρησιμοποιείται η έκφραση «περιλαμβάνει» συνάγεται αβίαστα ότι η απαρίθμηση αυτή είναι ενδεικτική και ότι η διάταξη αυτή προστατεύει και άλλες συναφείς εκφάνσεις του δικαιώματος της ελευθερίας εκφράσεως .

Τέλος ,κατά πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Court of Human Rights), η Ελευθερία του λόγου αποτελεί ένα από τα πλέον θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατικής κοινωνίας , ακόμη και όταν το περιεχόμενο των πληροφοριών και των ιδεών που διακινούνται σοκάρουν , θίγουν ή διαταράσσουν την κοινή γνώμη ή το ίδιο το κράτος .

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com