Προμαχώνας : ¨¨Μπλόκο ¨¨ σε 32.300 λίτρα χημικού προϊόντος

vgtt.png

Νέα επιτυχία στον τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών προϊόντων σημείωσε η Τελωνειακή Υπηρεσία. Την 04-04-2018 υποβλήθηκε από το Τελωνείο Σερρών δικογραφία για παράβαση των διατάξεων περί λαθρεμπορίας  του Ν.2960/2001 «Περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» και κατέσχεσε 32.313,06 λίτρα χημικού προϊόντος το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κινητήρων.

Ειδικότερα, η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών στα πλαίσια στοχευμένων ελέγχων για τη διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών δημοσιονομικών συμφερόντων, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη δίωξη, πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών προϊόντων, τον Ιανουάριο του 2018 στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα δέσμευσε προσωρινά Πολωνικό βυτιοφόρο όχημα, το οποίο σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα μετέφερε 32.313,06 λίτρα χημικού προϊόντος-διαλυτικού με αποστολέα Πολωνική εταιρία και παραλήπτη Ελληνική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης της οποίας είναι Λιθουανός υπήκοος. Το παραπάνω φορτίο δεν υπόκειται σε φορολογικές επιβαρύνσεις όταν χρησιμοποιείται νόμιμα στη βιομηχανία χρωμάτων, βερνικιών κλπ. Ως τόπος παράδοσης του φορτίου αναγραφόταν η διεύθυνση  «ΑΝΕXARTISISA KATO ASPROPYRGOS».

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι:

α) Σύμφωνα με τη χημική ανάλυση το εν λόγω προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαλύτης στην βιομηχανία χρωμάτων, βερνικιών και στην εν γένει χημική βιομηχανία καθώς και να προστεθεί στα καύσιμα.

β) Η παραλήπτρια εταιρία δεν είναι πραγματικά λειτουργούσα εταιρία (δεν υπάρχει στη δηλωμένη έδρα της, δεν υφίστανται εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή/και επεξεργασίας χημικών προϊόντων) και δεν δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας χρωμάτων

γ) Ο αναγραφόμενος τόπος παράδοσης είναι ψευδής αφού δεν υφίσταται ως υπαρκτή διεύθυνση.

Ως εκ τούτου το μεταφερόμενο εμπόρευμα δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί νομίμως, αλλά επρόκειτο να διατεθεί παρανόμως και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χρήσεις (καύσιμο κινητήρων, νόθευση καυσίμων κλπ) και επομένως υπόκειται σε φορολογικές επιβαρύνσεις στη χώρα μας.

Κατασχέθηκε το εμπόρευμα και το μεταφορικό μέσο μάρκας RENAULT/STOKOTA.

Από το Τελωνείο Σερρών υποβλήθηκε αρμοδίως προς τον κο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών, δικογραφία σε βάρος: του Λιθουανού υπηκόου, ιδιοκτήτη της παραλήπτριας εταιρίας, του Πολωνού υπηκόου, οδηγού και ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρίας και του νόμιμου εκπροσώπου της αποστέλλουσας Πολωνικής εταιρίας.

 

                                                       Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ

                                                       

                                                                                       ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΤΣΙΟΣ

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top