Π .Ε Σερρών . Σύσκεψη για την υλοποίηση προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα

13450252_579440992228449_1644062469747269600_n.jpg

Σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας σχετικά με την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα

Ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων που καλούνται να υλοποιήσουν το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020 με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο Διασυνοριακού Σχεδιασμού και Μέτρων Υποδομής για την προστασία από τις πλημμύρες»(λεκάνη Στρύμα/Στρυμόνα, Κερκίνη, Μέστα/Νέστου και Maritza/Έβρου) ,πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21-06-2016 στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής της Π.Ε. Σερρών.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,3 εκ. ευρώ θα διαχειριστεί η ελληνική πλευρά (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και 4,2 εκ. ευρώ η βουλγαρική πλευρά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ομόφωνα να αναλάβει ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού. Επιπλέον, καθορίστηκαν τα έργα που θα υλοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα, με στόχο την προστασία από τις πλημμύρες.
Επόμενο στάδιο θα είναι η υποβολή της ολοκληρωμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα έργα με τους προϋπολογισμούς τους που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης τόνισε τη σπουδαιότητα του εν λόγω προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν σημαντικές υποδομές για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δύο περιοχών , που αποτελεί ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα. Παράλληλα επισήμανε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τη γειτονική Βουλγαρία για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος. Τόνισε δε, ότι από την πλευρά της Π.Κ.Μ. προτείνεται συγκεκριμένα το έργο της στεγανοποίησης των αναχωμάτων της λίμνης Κερκίνης.
Τη διάθεσή τους να υπάρξει μια συνεχής και αγαστή συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και ο Γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και οι Περιφερειάρχες τεσσάρων περιοχών της γειτονικής χώρας, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στη σύσκεψη έλαβε μέρος επίσης το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2 της Π.Κ.Μ. διά του Διευθυντή του Γιώργου Αραπάκη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Εν τω μεταξύ πριν την σύσκεψη που αφορούσε στο διασυνοριακό πρόγραμμα ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης είχε εκτενή συζήτηση με τον Γενικό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και με τους τέσσερις Περιφερειάρχες της Βουλγαρίας για την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συμμετοχή τα επόμενα χρόνια και Βούλγαρων Επιχειρηματιών στην Επιχειρηματική Έκθεση που διοργανώνει το ΕΒΕ Σερρών (SEREXPO) καθώς και η δημιουργία αντίστοιχης έκθεσης στη Βουλγαρία , με τη συμμετοχή Σερραϊκών επιχειρήσεων.
Ο Γιάννης Μωυσιάδης δήλωσε πως θα συζητήσει την συγκεκριμένη πρόταση με τον πρόεδρο του ΕΒΕΣ Χρήστο Μέγκλα, ώστε σε συνεννόηση και με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια των Βουλγαρικών περιοχών να υπάρξει σύντομα μια νέα συνάντηση όπου θα τεθεί πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτή τη συνεργασία (προϋποθέσεις, όροι, δαπάνες κ.τ.λ.)

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com