Σέρρες . Με Ολλανδούς στην καινοτομία προϊόντων αγροδιατροφής

pkm-platforma.jpg

Την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εφαρμογής σε smart phones, με γεωχωρικά δεδομένα που θα παρουσιάζουν την αγροτική διαφοροποίηση κάθε περιοχής, αλλά και τους αγροτουριστικούς προορισμούς έξυπνων – καινοτόμων προϊόντων αγροδιατροφής, καταστημάτων πώλησης, εστίασης κλπ, προωθώντας την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και γαστρονομία, δρομολογεί η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη σχετική πρόταση, που την κατεβάζει από κοινού με την ολλανδική Περιφέρεια του North Brabant, η Περιφέρεια την κατέθεσε στην εναρκτήρια εκδήλωση της παρουσίασης της Πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης στον Αγροδιατροφικό Τομέα (S3 Platform), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, την προηγούμενη Τρίτη, συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Τοσκάνης, ενώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.

Οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και North Brabant παρουσίασαν την πρότασή τους με τίτλο «Rural diversification and Smart Agri-Food destinations» (σε ελεύθερη μετάφραση «Αγροτική ποικιλότητα και έξυπνοι αγροτοδιατροφικοί προορισμοί»), στον τομέα της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στην εξαιρετικά σημαντική Πλατφόρμα που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο την έξυπνη εξειδίκευση στον αγροδιατροφικό τομέα, με μια καινοτόμο και πρωτοποριακή πρόταση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια North Brabant της Ολλανδίας. Η «Μακεδονική Κουζίνα», η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη», το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» ήταν οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μας οδήγησαν στη δυνατότητα να ερευνήσουμε και τελικά να σχεδιάσουμε νέους καινοτόμους τρόπους ανάδειξης τόσο της πρώτης ύλης, όσο και του τελικού προϊόντος της μακεδονικής γης. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προβάλουμε την παραδοσιακή κουζίνα και γαστρονομία, με τελικό στόχο να ενισχύσουμε μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία γνωρίζει άνθηση πλέον σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους μας όλους όσοι εμπλέκονται στην «αλυσίδα» της παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών στην αγροδιατροφή και στον τουρισμό, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο καινοτόμο πλαίσιο, που θα είναι ελκυστικό για τους λάτρεις του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η πρότασή μας, με την οποία φιλοδοξούμε να τοποθετηθούμε επικεφαλής του τομέα «Αγροδιατροφής και Τουρισμού» συμπυκνώνει όλη την πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή και προώθηση των μοναδικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων της περιοχής, με στόχο αφενός την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα και την τοποθέτηση των προϊόντων μας σε περίοπτη θέση στις διεθνείς αγορές, αφετέρου την προσέλκυση τουρισμού σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν να αναδείξουν ποιοτικά, καινοτόμα και ‘έξυπνα’ αγροτικά προϊόντα, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των τοπικών μας γαστρονομικών παραδόσεων. Αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ώστε να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό, που αποτελούν τους δυο κύριους αναπτυξιακούς πυλώνες για την Κεντρική Μακεδονία», επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.

http://www.agronews.gr/

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com