Σέρρες :Ποδηλάτες σε μονόδρομο και χωρίς φώτα (μπροστά-πίσω) !

c6b60641f3244c3ebc1dcf98990df176_Generic.jpg

Συχνά παρατηρώ τη νύχτα αρκετούς ποδηλάτες να πηγαίνουν σαν «φαντάσματα» στο σκοτάδι χωρίς κανένα φως. Ποδηλάτες που δεν μπορούν οι λοιποί εποχούμενοι να τους διακρίνουν μέσα στο σκοτάδι. Παρατηρώ επίσης πολλούς να φορούν κράνη, γάντια και άλλα αξεσουάρ και να μην δίνουν σημασία σε ένα φωτάκι που το βρίσκεις και με ένα ευρώ. Ασφαλώς, αυτοί δεν είναι ποδηλάτες με συνείδηση πραγματικού ποδηλάτη, προφανώς δεν σέβονται τον εαυτό τους και κυρίως δεν μεριμνούν για την ασφάλεια των άλλων.

Το περιστατικό που βίωσα τις προάλλες :

Τι ωραίο που είναι το ποδήλατο! Ανέξοδο μέσο μεταφοράς, οικολογικό, δίνει την ευκαιρία να ασκηθεί ο αναβάτης αλλά κυρίως χαρίζει αυτήν τη μοναδική αίσθηση ελευθερίας στην κίνηση. Ελίσσεται ο ποδηλάτης ανάμεσα στα αυτοκίνητα που σταμάτησαν μπροστά στο κόκκινο φανάρι, πατά στην άσφαλτο με το ένα πόδι και το άλλο στο πετάλι, μιλά με γνωστούς περαστικούς στο πεζοδρόμιο, πιάνει λίγο χώρο στο οδόστρωμα, βλέπει τις τιμές στα μανάβικα και στα κρεοπωλεία, φορτώνει στο καλάθι του τα ψώνια του, έχει τη δυνατότητα να φρενάρει όποτε θέλει και να κάνει μια μικρή στάση μπροστά σε όποιο κατάστημα θέλει.

Αυτό είναι μέσο μεταφοράς! Σε πάει όπου θέλεις, το δένεις σε ένα δέντρο του πεζοδρομίου ή σε μία πινακίδα του ΚΟΚ και πετάγεσαι στην τράπεζα, στο φαρμακείο, στο καφεκοπτείο για φρέσκο καφέ. Τώρα μάλιστα που «κάπως» βελτιώθηκαν τα πράγματα με τους ποδηλατόδρομους στο κέντρο της πόλης, τα ποδήλατα θα αναδειχτούν περισσότερο.

Όλα αυτά γίνονται την ημέρα, όσο υπάρχει φως και βλέπουν οι ποδηλάτες αλλά κυρίως που τους βλέπουν οι οδηγοί των άλλων τροχοφόρων και οι πεζοί. Γιατί προχθές, αργά το βράδυ, μία παρέα νεαρών αγοριών ήταν η αιτία να φρενάρω απότομα, επειδή την τελευταία στιγμή τους αντιλήφθηκα ότι κινούνταν χωρίς φως μπροστά, χωρίς φωτεινούς ανακλαστήρες πίσω, σε δρόμο χωρίς καθόλου φωτισμό. Παγίδες θανάτου μετατράπηκαν τα ποδήλατα μέσα στο σκοτάδι και η επιπολαιότητα των νεαρών αναβατών να κάνουν νυχτερινή βόλτα είναι άκρως επικίνδυνη.

Καλό το ποδήλατο αλλά χρειάζεται και σεβασμός στους συνανθρώπους μας. Βγάλαμε από τα υπόγεια και τις αποθήκες τα ξεχασμένα ποδήλατά μας. Ωραία! Τα πλύναμε, τα καθαρίσαμε, φουσκώσαμε τα λάστιχά τους, ελέγξαμε τα φρένα τους. Φωτεινούς ανακλαστήρες στα πετάλια, στις ρόδες και φως μπροστά προσθέσαμε; Απαραιτήτως να προμηθευτούμε αν θέλουμε να βγούμε για νυχτερινή βόλτα. Αλλιώς προκαλούμε . . .  

 

Ιορδάνης Ξανθόπουλος  –  Φιλόλογος / Δημοσιογράφος 

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com