Σερρών Θεολόγος: «Η ταυτότητα της πατρίδας μας είναι ο Σταυρός»

ipsopsi_serres-6.jpg

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ευφροσύνης και θρησκευτικής κατάνυξης η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης τίμησε τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα και περικαλλέστατο Ιερό Ναό που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης των Σερρών.

Ανήμερα της εορτής της πανηγυρικής και λαμπρής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, πλαισιούμενοι από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως.

Συγκλονιστική ήταν και σήμερα η προσέλευση του ευσεβούς Λαού που προσήλθε για να προσκυνήσει το ιερό σύμβολο, τον Ζωοποιό Σταυρό, ανάμεσα στις ευωδιές των βασιλικών που πρόσφεραν οι πιστοί κατά το έθος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης της Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στα υπαρξιακά αδιέξοδα του ανθρώπου όπως είναι ο λόγος ύπαρξής του και ο θάνατος και κατέληξε ότι μόνο ο Χριστός μπορεί να μας αναγεννήσει με το μυστήριο του βαπτίσματος, να μας καθαρίσει με το μυστήριο της εξομολογήσεως και να μας δώσει την αγιότητα και την αθανασία με την σταυρική Του θυσία.

Μετά την τελετή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος και απευθυνόμενος στους άρχοντες και στον λαό τόνισε ότι η Εκκλησία και μαζί το γένος των Ελλήνων πορεύτηκαν πάντοτε αντλώντας δύναμη από τον Σταυρό του Χριστού και γι αύτό τον λόγο υπάρχει ο Σταυρός ως σύμβολο στην σημαία μας.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας είπε μεταξύ άλλων: «Το γένος των Ελλήνων πάντα υπήρξε γένος σταυρωμένο και πάντα πορεύτηκε με τη δύναμη του Σταυρού, δηλαδή, την δύναμη της ελπίδος, της αγάπης , την δύναμη της ταπεινώσεως απέναντι στην αλαζονεία και στον εγωισμό αυτού του κόσμου, την δύναμη της συγχωρήσεως απέναντι στις ποικίλες προδοσίες , τη δύναμη της πλατιάς καρδιάς. Έτσι πορεύτηκε το γένος των ελλήνων, με τη δύναμη του Σταυρού.

Για αυτό και το ελληνικό έθνος μετά την απελευθέρωσή του, τον Σταυρό του Χριστού έβαλε πάνω στην σημαία, και με αυτό τον τρόπο έδωσε το ιδικό του στίγμα, και κήρυξε προς πάσα κατεύθυνση ποια είναι η ταυτότητά του και η ταυτότητα αυτής της πατρίδος είναι ο σταυρός, η ταυτότητα αυτής της πατρίδος είναι ο Χριστός και ας το αμφισβητούν. Όμως αυτοί που το αμφισβητούν, αδικούν και την ιστορία και αδικούν και τους εαυτούς των και αδικούν και αυτό τον λαό.

Και αυτά τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε της υπομονής, και πάλι με τον σταυρό θα πορευτούμε διότι με την δύναμή του μπορούμε και πάλι να οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση, η οποία δεν είναι οικονομική, αλλά ήρθε η διότι είχαμε πορευτεί μικροί και μεγάλοι σε δρόμους ξένους προς την παράδοσή μας και το ήθος μας».

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του, απευθυνόμενος και πάλι προς τους πολιτικούς άρχοντες της χώρας, τονίζοντας: «Οι αδελφοί μας οι πολιτικοί να μην επιζητούν μόνο τον σταυρό στις εκλογές αλλά αυτόν τον σταυρό να τον έχουν σύνθημα στην ζωή τους και να τον σηκώνουν ψηλά γιατί κρύβει μέσα του έναν ολόκληρο ουρανό. Εμείς προσευχόμαστε γι’ αυτούς και να το ξέρουν ότι έχουν την προσευχή της μάνας Εκκλησίας , αν και μερικές φορές αυτή την μάνα την πληγώνουν και την απογοητεύουν με τις επιλογές τους. Αλλά όπως κάθε μάνα και η εκκλησία ξεχνά, συγχωρεί γιατί έχει πλατιά καρδιά και γιατί πονά για τα παιδιά της και παιδιά της είμαστε όλοι, άρχοντες και αρχόμενοι».

Τέλος, τους είπε: «κρατήστε τον σταυρό ψηλά, κρατήστε τον σταυρό στις καρδιές σας και μην φοβείσθε και τότε θα έρθουν στην πατρίδα μας οι καλύτερες ημέρες και θα αποδείξουμε σε εχθρούς και φίλους ότι ζει Κύριος ο Θεός και μακάριος είναι εκείνος ο λαός ο οποίος έχει ως υπερασπιστή τον Κύριό του και Θεό του».

Μεταξύ των άλλων στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και Βουλευτής του Νομού κα. Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, πρώην Υπουργός κα. Ντόρα Μπακογιάννη, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή, ο Αντιπερειφεριάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Πέτρος Αγγελίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, κ.α.

Ο πανηγυρικός εορτασμός της ημέρας στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Σερρών ολοκληρώθηκε με τον μεθεόρτιο Εσπερινό και τους χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό.

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

ipsopsi serres 1

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com