ΣΥΡΙΖΑ Σερρών .Προτάσεις για την ανάπτυξη του Ν Σερρών

155ca63d.jpg

Την πρόταση της για τα Άμεσης προτεραιότητας έργα  στον Ν Σερρών καταθέτει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σερρών .Η πρόταση είναι αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και πραγματικά εκπλήσει θετικά αφού τέτοιου είδους κομματικές συναθροίσεις όλων των κομμάτων συνήθως εξελίσσονται σε κοινωικές συναθροίσεις .Ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες κομματικές οργανώσεις του Ν Σερρών

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών 

Σήμερα, ημέρα Κυριακή στις 24 Απριλίου 2016, συνήλθε η 2η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Σερρών. Αφού συζήτησε – μέσα σε πνεύμα συντροφικότητας, αλληλεγγύης και ευθύνης – τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, τις προτάσεις για το πρόγραμμα δράσης  της νέας  Ν.Ε, καθώς και την πολιτική ανάλυση του σ. Κώστα Γκοντίνο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γραμματέα της κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων  και αναλύσεων αποφάσισε τα εξής:

 

1ον Εγκρίνει κατά πλειοψηφία την έκθεση δράσης της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, καθώς και τα πολιτικά συμπεράσματα.

 

2ον  Εγκρίνει ομόφωνα  την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Επιτροπής.

 

3ον  Εγκρίνει ψήφισμα , ομόφωνα, με το οποίο προτρέπει τα μέλη του Κόμματος να συμβάλουν στην  ενοποίηση του κόμματος και στη διασφάλισης της ενιαίας έκφρασης και  δράσης του, μακριά από  πράξεις και ενέργειες, που έχουν οργανωτικό χαρακτήρα και λειτουργούν μέσα στο κόμμα,  ως άλλο κόμμα. Αντίθετα τα μέλη της Συνδιάσκεψης πιστεύουν στην θεσμοθέτηση των διαφορετικών ρευμάτων και  ιδεών, που αποτελεί συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού χαρακτήρα του Κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

 4ον Η 2η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την πολιτική σταθεροποίηση και την σταδιακή ανάπτυξη της χώρας με στόχο την απαλλαγή της από το καθεστώς της Επιτροπείας. Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε ισχύ, που αφορά στην καταπολέμηση της ενεργείας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας  και στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας, αξιοποιώντας και τα όποια θετικά περιλαμβάνονται στη συμφωνία σε όφελος του ελληνικού λαού. Η θέση και η στάση του παλιού πολιτικού συστήματος κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης, στην ουσία σιγοντάριζε ξεδιάντροπα τους εκβιασμούς των δανειστών, για να αποτελέσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερή παρένθεση, έπεσαν στο κενό.

 

5ον Ενώ ο Νομός Σερρών χαρακτηρίζεται από την εύφορη  πεδιάδα του,  τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του και την γεωπολιτική θέση στρατηγικής σημασίας, παραμένει σχεδόν στην τελευταία θέση ανάπτυξης και με πολύ χαμηλούς δείκτες κοινωνικής ευημερίας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολίτες φιλότιμους και εργατικούς.

Η 2η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής, συγκέντρωσε – μεταξύ άλλων – την προσοχή της στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού και στην ανατροπή  της σημερινής κατάστασης, που μαστίζει το Νομό από την ανεργία. Αξιολογώντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν συλλογικά από τις Οργανώσεις Μελών, καθώς και αυτές που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, αναλαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες για την προώθηση ώριμων προτάσεων προς την Κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και δημοτική) για την υλοποίηση έργων υποδομής και διαδικασιών  που στηρίζουν το έργο της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα και ειδικότερα:

 

Άμεσης προτεραιότητας έργα είναι, η θωράκιση του Νομού και της αγροτικής παραγωγής από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τις του αρμόδιου  υπουργείου (Όπως: η εκβάθυνση της Λίμνης Κερκίνη, η αποκατάσταση του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης, η  αποκατάσταση των αναχωμάτων στις πλημμυρισμένες περιοχές, η εκκαθάριση των εκβολών του Στρυμόνα από τις νησίδες και τα φερτά υλικά, κλπ.).

Η αξιοποίηση των πλούσιων γεωθερμικών πεδίων για την ανάπτυξη: α) του πρωτογενή τομέα και τη συμβολή της στην αναδιάρθρωση αγροτικών καλλιεργειών β) στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων γ) στις υδατοκαλλιέργειες και ιχθυοκαλλιέργειες δ) στην  κτηνοτροφία, ε) στην δασοπονία και στ) στον  ιαματικό τουρισμό. Η παραγωγική αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων προϋποθέτει:  α) Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης και β) Κρατικές και Ευρωπαϊκές ενισχύσεις για την κατασκευή έργων  υποδομής. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται στα πλαίσια της Ν.Ε.  Ειδική Επιτροπή για την επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης προς την Πολιτεία.

Παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα  η ολοκλήρωση και ανακατασκευή των πεπαλαιωμένων οδικών αξόνων (Όπως: η ολοκλήρωση των έργων του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Λευκώνα και Λευκώνα – Προμαχώνα,  η πλήρης ανακατασκευή  του οδικού άξονα Κιλκίς- Στρυμόνα και Σερρών- Καβάλας μέσω Δράμας, η ολοκλήρωση του επαρχιακού οδικού άξονα Ν. Ζιχνης-Αμφίπολης για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της και τέλος η αναβάθμιση του οδικού άξονα Στρυμονικό –Νιγρίτα- Μαυροθάλασσα –Αμφίπολη, κατασκευή γέφυρας στο ύψος (Θολό) της Μαυροθάλασσας, η οποία θα συνδέσει τους δύο Δήμους, της Βισαλτίας και της Ν. Ζιχνης).

Η Συνδιάσκεψη, θεωρεί ότι, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής  γραμμής σταθερής τροχιάς Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης  με τη χάραξη της «Σιδηροδρομικής Εγνατία»,  θα είναι τραγικό λάθος η παράκαμψη και η αποκοπή των δύο πόλεων Σερρών και Δράμας με τις γνωστές οικονομικές συνέπειες. Είναι αυτονόητο, ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας επιλογής θα καταδικάσει εμπορικά τα αστικά κέντρα των δύο νομών. Η  Συνδιάσκεψη επιμένει και υποδεικνύει στην Κυβέρνηση η νέα χάραξη της «Σιδηροδρομικής Εγνατία» να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες μέσω Σοχού –Νιγρίτας. (Η τυχόν αναβάθμιση της υπάρχουσας σύνδεσης μέσω Κιλκίς – ως αντάλλαγμα-  κατά μήκος των Ελληνο-Βουλγαρικών συνόρων, δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιβατικές αλλά ούτε και τις εμπορικές ανάγκες του Νομού και είναι χρονοβόρα, ωστόσο δύναται να παραμείνει αναβαθμισμένη  για τις τουριστικές ανάγκες της περιοχής).

Η τουριστική ανάπτυξη του Στρυμονικού κόλπου σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής Αμφίπολης επιβάλλει την άμεση αναβάθμιση του Τουριστικού Λιμένα Αναψυχής Αμφίπολης με τη δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών. ( Όπως: οδικό άξονα και σύνδεση του Λιμένα με την Εγνατία οδό, χερσαίες εγκαταστάσεις για την παροχή υπηρεσιών και τροφοδοσίας στα ελλιμενιζόμενα σκάφη, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τους Ομίλους θαλάσσιας δραστηριότητας, κλπ.)

Τα μέλη της Συνδιάσκεψης θεωρούν ότι είναι ώριμο και αναγκαίο, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η σερραϊκή Γη (εύφορη πεδιάδα, γεωθερμία, πλούσιοι υδάτινοι πόροι) να αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, που δημιουργούν προστιθέμενη αξία (εξαγωγικές δυνατότητες) και συμβάλλουν στην ενίσχυση της διατροφικής αλυσίδας. Για το σκοπό αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών οφείλει και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προωθήσει τη δημιουργία Επιστημονικού Αγροτικού Πάρκου για τη μελέτη και προώθηση  εναλλακτικών μορφών  καλλιέργειας, καθώς και τη δημιουργία τμήματος  Αγροτικής Οικονομίας  και Ανάπτυξης στο ΤΕΙ Σερρών.

 

6ον Τα μέλη της Συνδιάσκεψης θεωρούν ότι η διοργάνωση θεματικών Ημερίδων θα συμβάλλει στην άντληση στοιχείων και προτάσεων από τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και ομάδων συμφερόντων για την καλύτερη επεξεργασία των  θεμάτων που απασχολούν αυτήν. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής Ημερίδες: 

 

α) Ανάδειξη εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας σε συνδυασμό και συνάρτηση με την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

 

β) Λίμνη Κερκίνη-Στρυμόνας: Τουριστική ανάπτυξη, αντιπλημμυρικά έργα,  έργα υποδομής και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

γ) Αναβάθμιση του Τουριστικού Λιμένα Αναψυχής στην Αμφίπολη σε συνάρτηση με τα ευρήματα στο λόφο Καστά και τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της ευρύτερης  περιοχής.

 

7ον  Τα μέλη της Συνδιάσκεψης θεωρούν ότι,  με τα μέχρι σήμερα Κυβερνητικά μέτρα δεν διασφαλίστηκε η ασφαλής λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών. Ελπίζουμε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα εργασθεί προς την κατεύθυνση ρύθμισης των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες  και ταυτόχρονα θα πάρει όλα εκείνα  τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση επαναλειτουργίας του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών. Προς το σκοπό αυτό καλείται η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή να συγκροτήσει Ειδική Επιτροπή και εντός ευλόγου διαστήματος να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στο Σερρών.

 

8ον Η ανάπτυξη και η διεύρυνση του Κόμματος αποτελεί συστατικό στοιχείο για την εδραίωσή του στη συνείδηση των ανθρώπων της εργασίας, επιστήμης και του πολιτισμού, ως ιδεολογικός και πολιτικός ηγέτης για την προοπτική της κοινωνικής αλλαγής. Το κίνημα μας έχει μπολιαστεί με πολλές κοινωνικές ομάδες, έχει ενσωματώσει πολλά νέα στοιχεία, θετικά και αρνητικά, εκφράζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, εν γένει των μισθωτών, της νεολαίας και των συνταξιούχων. Κατά συνέπεια χρειάζονται άμεσα νέες επεξεργασίες για την στόχο-προσήλωσή  του  και την εμπέδωσή του στον Κοινωνικό Αριστερό Ριζοσπαστισμό. Στην πορεία προς το 2ο Συνέδριο του η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή εντέλλεται να διοργανώσει ανοιχτές συζητήσεις, πρώτα και κύρια,  με τη συμμετοχή όλων των μελών και φίλων του Κόμματος για την τακτική του,  για τον στρατηγικό προσανατολισμό του και για τις ιδεολογικές κατευθύνσεις.

9ον Τα μέλη της Συνδιάσκεψης θεωρούν ότι είναι ώριμο, ώστε η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και στην ίδρυση, όπου δεν υπάρχουν, των  Επιτροπών Αυτοδιοίκησης (όχι μόνο με μέλη του Κόμματος) σε κάθε Δήμο. Η αναβάθμιση του χαρακτήρα και του περιεχομένου λειτουργίας των Επιτροπών Αυτοδιοίκησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενασχόληση των μελών του Κόμματος με τα ζητήματα, τους πόθους και τα προβλήματα  της κάθε τοπικής κοινωνίας. Οι θεσμοθετημένες Επιτροπές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να λειτουργούν και να πράττουν παράλληλα με τη δράση και τη λειτουργία των Δήμων, ως σκιώδεις Δημοτικές Αρχές.

10ον  Τέλος στον πραγματισμό της δράσης της Νομαρχιακής Επιτροπής εντάσσεται και η δράση της μοναδικής βουλευτίνας που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της 2ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών

για τις οργανωμένες τάσεις μέσα στο κόμμα

 

Η 2η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία 25 και πλέον χρόνων λειτουργίας των οργανωμένων Τάσεων μέσα στο Κόμμα, ως αυτοτελή οργανωτικά σχήματα, είναι απολύτως βέβαιη ότι σε καμία περίπτωση και σε καμία χρονική περίοδο οι Τάσεις δεν λειτούργησαν σύμφωνα με τις επιταγές του Καταστατικού, στο οποίο, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι αυτές δεν είναι μόνιμο σχήμα, δεν νοούνται ως μικρογραφία κόμματος με κάθετη οργανωτική δομή και διοικητικά όργανα και πολύ περισσότερο με δική τους πειθαρχία. Οι τάσεις διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων (συνολικών ή επιμέρους) που δημοσιοποιούνται σε κείμενο, καθιστώντας τες διακριτό ιδεολογικό – πολιτικό ρεύμα. Είναι αυτονόητο ότι αποτελούν ρεύματα ιδεών και διαμορφώνονται σε επαφή με τις ιστορικές και σύγχρονες θεωρητικές και πολιτικές προσεγγίσεις και δεν μεταφράζονται μονοσήμαντα σε πολιτικές θέσεις και πρακτικές. Συμβάλλουν στη συγκρότηση της ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, προσδίδοντας θεωρητικό και στρατηγικό βάθος στην κοινωνική και πολιτική δράση, προσεγγίζοντας το σοσιαλισμό και το σοσιαλιστικό σχέδιο για τον 21ο αιώνα.

Πρακτικά όμως οι Τάσεις λειτούργησαν και λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, μετεξελίχθηκαν ή παρέμειναν – ως επί το πλείστον –  οργανωτικά σχήματα, με δική τους οργανωτική δομή και λειτουργία. Λειτουργούν αυτοτελώς ως Κόμμα, μέσα στο Κόμμα. 

Η 2η Συνδιάσκεψη της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών θεωρεί ότι  τάσεις οργανωτικού χαρακτήρα,  ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και έπαιξαν τον ιστορικό τους ρόλο για την ευρύτερη ενότητα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η συνέχιση ύπαρξης των Τάσεων με οργανωτική δομή, πειθαρχία  και δράση, δεν συμβάλει στην προοπτική βελτίωσης της υπάρχουσας αρρωστημένης κατάστασης. Ούτε στην ενοποίηση του Κόμματος με ενιαία έκφραση και δράση, πολύ δε περισσότερο λειτουργεί ανασταλτικά στην προώθηση και ανάδειξη στελεχών,  αξιακά, στη  βάση των ικανοτήτων, της προσφοράς  και του ήθος τους, αλλά στη βάση ένταξή τους σε μία από τις Τάσεις.

Για όλα τα παραπάνω προτείνουμε την κατάργηση αυτών που έχουν οργανωτικό χαρακτήρα και λειτουργούν μέσα στο κόμμα,  ως άλλο κόμμα. Στην ουσία λειτουργούν ως μηχανισμοί εσωκομματικών συμφερόντων και επιρροής. 

Αντίθετα τα μέλη της Συνδιάσκεψης πιστεύουν στην θεσμοθέτηση των διαφορετικών ρευμάτων,  ιδεών και προβληματισμού, ως συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού χαρακτήρα του Κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com