Σύλλογος εκπαιδευτικών Ν Σερρών . Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής

-λήψης-22.jpg

Καίριο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών «Ο Εμ. Παππάς» εγκύκλιο για την ειδική αγωγή με την οποία δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώνονται διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής.

Με την απόφαση αυτή, επισημαίνεται, ακυρώνεται στην πράξη η αναγκαιότητα ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής οδηγούνται στην ανεργία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

  «Αρχές Οκτώβρη και το σχολείο της «ποιότητας» δίνει μέρα με τη μέρα τη θέση του στο σχολείο του «χυλού» και της «προχειρότητας».

   Εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη και στην πολύπαθη Ειδική Αγωγή. Συγκεκριμένα, στην εφαρμοστική εγκύκλιο της Ειδικής Αγωγής,  στις 4/10/2016, αναφέρεται  «…Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στη σχολική μονάδα που υπηρετούν και υπάρχουν εγκεκριμένα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη μαθητών, δύναται να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο για την υποστήριξη αυτών, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός διδακτικών ωρών υποστήριξης των μαθητών, όπως προτείνεται από το ΚΕΔΔΥ….»

     Επιτρέπει τη συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών γενικής αγωγής σε μαθητές με αναπηρίες που δικαιούνται παράλληλη στήριξη, εξοικονομώντας χρήματα από την ακύρωση των προσδοκώμενων προσλήψεων και ταυτόχρονα βαθαίνει την αντιδραστική αντιπαιδαγωγική «μεταρρύθμιση» που οδηγεί σε ακύρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

    Να θυμίσουμε πως στον νομό Σερρών ο αριθμός των εγκρίσεων της Παράλληλης Στήριξης από το ΚΕΔΔΥ είναι τουλάχιστον τριπλάσιος (περίπου 30), από τις μέχρι τώρα προσλήψεις αναπληρωτών (10). Συνολικά 5.500 αιτήματα πανελλαδικά για Παράλληλη Στήριξη, μένουν στα συρτάρια του Υπουργείου. Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε έναν μαθητή. Δυστυχώς πολλές είναι εκείνες οι περιπτώσεις που ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει περισσότερους από έναν μαθητές. Επίσης, δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια αποφασίζονται να δοθούν κατά προτεραιότητα τα όποια κενά. Πώς μπορούμε να κρίνουμε ποιο κενό είναι σοβαρότερο του άλλου και σε ποια παιδαγωγική αποκλείουμε τη στήριξη των υπολοίπων μαθητών που έχουν ανάγκη;

  Άμεσα το συνδικαλιστικό κίνημα, διαμέσου της Ομοσπονδίας αλλά και των αιρετών, οι οποίοι έχουν σαφή εικόνα των κενών σε κάθε ΠΥΣΠΕ, πρέπει να βγούνε δημόσια και να καταγγείλουν τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορεί το Υπουργείο να επικαλείται την ποιότητα στα σχολεία και ταυτόχρονα να ανοίγει τις πόρτες για να στελεχωθεί η παράλληλη στήριξη από τους  δασκάλους γενικής ΠΕ 70, απαξιώνοντας, ταυτόχρονα με τον τρόπο, αυτόν τους πτυχιούχους συναδέλφους της Ειδικής Αγωγής. Όλα στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων, στην ισοπέδωση των πάντων, ακόμη κι αυτού του τομέα της Ειδικής Αγωγής, που τόσα χρόνια, όλες μα όλες οι κυβερνήσεις, μας χόρτασαν με ατελείωτες υποσχέσεις για στήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με μόνιμους διορισμούς.

Από τη δική μας πλευρά επισημαίνουμε ότι δε νοείται «σχολείο ισότητας» δίχως τη θετική διάκριση απέναντι στους μαθητές που δικαιούνται ειδική εκπαιδευτική παρέμβαση. Δε νοείται «σχολείο ποιότητας» δίχως τη δημιουργία σταθερών δομών και τη στελέχωσή τους με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το υπουργείο, πιστό στις οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ, με σημαία την «πλήρη ένταξη» δομών, εκπαιδευτικών, και κυρίως μαθητών της ειδικής εκπαίδευσης στη γενική, δίνει καίριο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες. Ακυρώνοντας στην πράξη την αναγκαιότητα ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, «κατεβάζει» τον πήχη των προσδοκιών της εκπαίδευσής τους. Το σημερινό υπουργείο, πατώντας στη νομοθετική «προίκα» προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, οδηγεί τους γονείς σε απόγνωση, τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής σε ανεργία ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στο βαθύ παρελθόν της στέρησης των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

    ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 Η ειδική εκπαίδευση χρειάζεται:

ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΩΡΑ

• Η υποστήριξη των μαθητών στις γενικές τάξεις δεν μπορεί να γίνεται με δόσεις.

• Απαιτούμε κάθε μαθητής που έχει έγκριση για παράλληλη στήριξη να έχει τον εκπαιδευτικό και το βοηθητικό προσωπικό που αντιστοιχεί στις ανάγκες του για όλο το χρόνο που φοιτά στο σχολείο

                                          Για  το Δ.Σ. του Συλλόγου

  Ο  Πρόεδρος                                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης                                                                      Γιώργος  Κοντόπουλος»

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com