Σύριζα Σερρών : Υπόμνημα στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

-Θεματική-Επιτροπή-Πολιτισμού-της-Ν.Ε.-Σερρών-του-ΣΥΡΙΖΑ.jpg

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε  την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017    η Υπουργός  Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου , επισκέφτηκε τον  Αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Κατά την εδώ παραμονή της η κ. Κονιορδου συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούνταν από τους

 1. Σεβασλίδη Θεόδωρο συντονιστή Ν.Ε.
 2. Καρτερό Μιχάλη αναπλ. Συντονιστή και εκπρόσωπο τύπου
 3. Καμαργιάννη Ηλία υπεύθυνο Θεματικής Επιτροπής Πολιτισμού της Ν.Ε.

Η αντιπροσωπεία της Ν.Ε. επέδωσε στην κ. Κονιόρδου το συνημμένο υπόμνημα , στο οποίο καταγράφονται ανάγκες που υπάρχουν για τις υποδομές στον πολιτισμό ,στη συντήρηση των μνημείων καθώς και στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πρέπει να γίνουν για την περιοχή των Σερρών.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΚΑΡΤΕΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Εκπρόσωπος τύπου

Ν.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

Συνοπτικό Υπόμνημα

Κυρία Υπουργέ , καταγράφουμε συνοπτικά τις ανάγκες που υπάρχουν για τις υποδομές στον πολιτισμό ,στη συντήρηση των μνημείων καθώς και στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πρέπει να γίνουν για την περιοχή των Σερρών.

 Α. Υποδομές για τον Πολιτισμό και την Παιδεία

 1. Πολιτιστικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά με αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων  (χαρακτηρισμένα ήδη ως διατηρητέα νεότερα μνημεία )για την εγκατάσταση διάσπαρτων ή αναγκαίων δομών.
 2. Μεταφορά των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
 3. Διάθεση κτηρίου ως αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
 4. Δημοτική πινακοθήκη συλλογής Ιωάννη Ξενάκη
 5. Δημοτική Πινακοθήκη για άλλες συλλογές και για την ανάδειξη των Σερραίων δημιουργών.
 6. Κέντρο Ιστορίας της Πόλης των Σερρών .Δομή στα πλαίσια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  κατά τα πρότυπα της Θεσσαλονίκης. Έργο του Κέντρου η ανακάλυψη πηγών ,η μελέτη ,τεκμηρίωση ,συντήρηση ,συλλογή φωτογραφικού υλικού ,ιδιωτικών αρχείων, εκθέσεις ,συνέδρια.
 7. Κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου για τις ανάγκες του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής των Σερρών ,από όλες τις ιστορικές περιόδους.Το μόνο κτήριο που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τη χωροθέτηση στο στρατόπεδο Παπαλουκά.

Β.  Συντήρηση Μνημείων Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου.

 1. Συνέχιση των εργασιών επισκευής αναστήλωσης κτισμάτων της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών .
 2. Να γίνουν τα απαραίτητα και επείγοντα έργα (σωστικά και συντήρησης )στο μεγάλο τέμενος Αχμέτ Πασά (Αγια-Σοφιά ),λόγω της κατάστασης του μνημείου. Να γίνει ολική εκσκαφή χωμάτων  (5 μέτρα βάθος ) για να επανέλθει το παλιό επίπεδο του εδάφους από τις προσχώσεις  και να αποκαλυφτούν  κτίσματα του περιβάλλοντος χώρου (μεντρεσές ,ιμαρέτ ,κρήνες,τάφοι των Οθωμανών Γαζήδων ).
 3. Συνέχιση και περάτωση των ολίγων εργασιών που απομένουν για την ανάδειξη και αξιοποίηση  του τεμένους Τζιντζιρλί Τζαμί (συντήρηση  οροφής του προστώου ) και έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου .
 4. Έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Λουτρού περιοχής Αγίου Δημητρίου -Άνω Καμινικίων .Να αποκτήσει το κράτος την ιδιοκτησία του μνημείου  και του περιβάλλοντος χώρου με τα βοηθητικά κτίσματα, με την ανταλλαγή  οικοπέδου του δημοσίου  (υπάρχει η σύμφωνη γνώμη  του ιδιώτη ).

Γ. Ανασκαφή και συντήρηση μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

 1. Συνέχιση των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά ,των απαλλοτριώσεων , των έργων πρόσβασης και  των απαραίτητων υποδομών .
 2. Ολοκλήρωση και των υπολοίπων ελάχιστων εργασιών στο αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης.
 3. Να γίνει η ανασκαφή στο αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης (δίπλα στο Γυμνάσιο ) .Έχει γίνει η απαλλοτρίωση του οικοπέδου  (ελαιώνας )με έξοδα του Διαζώματος.

Σέρρες  9/5/2017

Η Θεματική Επιτροπή Πολιτισμού της Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top