ΤΕΙ Σερρών : Νέες προοπτικές ανάπτυξης

e620ab24b94e083d21e093ae56799a70_XL.jpg

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον πρύτανη, καθηγητή Δ. Χασάπη…

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Για τις προοπτικές του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας μιλά στο «Σ.Θ.» πρύτανης, καθηγητής Δημήτρης Χασάπης. Στη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε περιγράφει τις αντιξοότητες που παρουσιάζονται τον τελευταίο χρόνο καθώς και τις προοπτικές μετεξέλιξης σε Πανεπιστήμιο. Ο Δημήτρης Χασάπης απαντά με σαφήνεια σε όλα τα ερωτήματα χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη συνένωση των ιδρυμάτων και τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου στη Κ. Μακεδονία;

Βρίσκονται στη φάση της συγκρότησης επιτροπής που θα συγκροτήσει το Υπουργείο προκειμένου να διευρενήσει το θέμα συστηματικά. Στην επιτροπή αυτή μετέχουν τρία μέλη από κάθε ενδιαφερόμενο ίδρυμα. Τα ιδρύματα που φαίνονται, αυτή τη στιγμή, να είναι στη διαδικασία της διευρένησης είναι, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πρώην ΤΕΙ Καβάλας) το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας(πρώην Σερρών) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει επαρκής προϋπολογισμός για να λειτουργήσει το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας για φέτος;

Ο προϋπολογισμός είναι πολύ στενός, παρά πολύ στενός. Με τις περικοπές που έγιναν όλα οριακά μπορούμε να τα καλύψουμε. Εχουμε πρόβλημα στο κομμάτι της προμήθειας νέου εργαστηριακού εξοπλισμού. Τα χρήματα δεν φθάνουν και περιοριζόμαστε στο να συντηρούμε μετά βίας αυτά τα οποία έχουμε. Αν ζητήσει κάποιος να οργανώσει ένα καινούργιο ερευνητικό εργαστήριο, το οποίο θα χρειαστεί σοβαρό εξοπλισμό, άλλωστε οποιοδήποτε ερευνητικό εργαστήριο που δεν είναι οργανωμένο θέλει πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ, τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να τα βρει από πουθενά.

Το άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι και για αυτά που είναι εγκεκριμένα καθυστερούν οι εγκρίσεις των τροποποιήσεων. Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι απλήρωτοι οι έκτακτοι καθηγητές λόγω του ότι , ενώ τα προηγούμενα έτη μέσα σε δυο τρείς μέρες από τη στιγμή που στέλναμε την τροποποίηση είχαμε τη έγκριση, σήμερα έχει περάσει 1,5 μήνας και το γενικό Λογιστήριο του κράτους καθυστερεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα μας για να τους πληρώσουμε.

Από όσα γνωρίζουμε για να λειτουργήσει ένα τμήμα αυτοδύναμα πρέπει να έχει πάνω από 20 μόνιμους καθηγητές. Υπάρχει προκήρυξη για προσλήψεις;

Προσλήψεις θα γίνουν άλλα λίγες. Γύρω στις δέκα θέσεις. Εμείς έχουμε 84 τακτικούς καθηγητές. Για να εκπληρώναμε τον αριθμό που είπατε και να μπορούμε να λειτουργούμε, σαν ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας θα θέλαμε άλλους τόσους. Παράλληλα τώρα μέχρι να προσληφθούν οι δέκα καθηγητές, κάποιοι συνάδελφοι θα βγουν στη σύνταξη.Ετσι όμως δεν γίνεται. Θα έπρεπε να μας δώσουν συνολικά 80 θέσεις αυτή τη στιγμή για να μπορούσαμε να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς.

Σχετικά με τα τμήματα που ανήκουν στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και βρίσκονται στο Κιλκίς και την Κατερίνη αυτά θα συνεχίσουν να αποτελούν τμήματα του ΤΕΙ ή πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς;

Λογικά θα συνεχίσουν. Το τι μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο των συζητήσεων είναι άγνωστο αλλά διαφαίνεται πως τα τρία αυτά ιδρύματα να αποτελέσουν ένα πανεπιστήμιο, ενιαίο, στο οποίο θα ανήκουν και αυτά τα τμήματα.

Σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που θα κατατεθούν στο επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο Κ. Μακεδονίας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η φιλοσοφία αυτών που θα καταθέσετε;

Καταρχήν δεν ξέρω αν θα κληθούμε εμείς να καταθέσουμε ξεχωριστές προτάσεις και σε ποιόν. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις σε αυτούς που προετοίμαζαν το συνέδριο. Καταθέσαμε προτάσεις που αφορούν και τη ανάπτυξη της περιοχής, όπως θα παράδειγμα τη δυνατότητα αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελέσει ένα θέμα.

Αυτό το οποίο περιμένουμε από το αναπτυξιακό είναι να μας γνωστοποιήσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στο στρογγυλό τραπέζι που θα υπάρχει για τη παιδεία, ποιες είναι οι δικές της οι προθέσεις όσον αφορά τη διευθέτηση του χώρου στη περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Αν δηλαδή θα επισημοποιήσει τη δυνατότητα σύμπραξης των τριών ιδρυμάτων ανακοινώνοντας κάτι επίσημα ή αν θα συνεχίσουμε να είμαστε στη κατάσταση της αναμονής.

Συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από την ημέρα που αναλάβατε την ευθύνη του πρύτανη στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας. Η κατάσταση που διαχειριστήκατε ήταν αυτή που περιμένατε;

Τα πράγματα ήταν όπως τα περίμενα. Είναι πολύ δύσκολα. Απλά λόγω της διαβούλευσης που γίνεται το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι προκαθορισμένη η διαδικασία που ακολουθείται άλλα είναι μία ρευστή κατάσταση (τη μία μέρα ακούς το ένα, την άλλη το άλλο) αφιερώσαμε πολύ χρόνο για αυτή τη υπόθεση. Δεν θέλαμε το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας να μείνει εκτός μετεξέλιξης σε ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ετσι δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία. Δαπανήσαμε χρόνο και φαιά ουσία προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό όμως μας στέρησε τη δυνατότητα ή δεν μας άφησε πολλά περιθώρια να δούμε τα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα που πηγάζουν από δυο πράγματα.

Τη στενότητα του προϋπολογισμού, γιατί όταν έχεις λίγα χρήματα πρέπει να ασχοληθείς με τα απολύτως απαραίτητα και από την έλλειψη προσωπικού σε δυο επίπεδα. Το πρώτο ερευνητικού- διδακτικού το οποίο αναφέραμε αλλά και του διοικητικού. Τα τελευταία χρόνια επειδή δεν έγιναν προσλήψεις το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας έχασε στελέχη που έπαιζαν ένα σοβαρό ρόλο και βοηθούσαν για να λειτουργεί το ΤΕΙ σε πολύ καλό επίπεδο. Προέκυψαν δυσλειτουργίες σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομοθεσίας που καθορίζει τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες. Η συνέπεια ήταν να έχουμε καθυστερήσεις όσον αφορά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών.

Το βιογραφικό του Δημήτρη Χασάπη

Ο Δημήτριος Χασάπης ασκεί καθήκοντα πρύτανη στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας από τις 1 Δεκεμβρίου 2017. Εκλέχθηκε με ποσοστό 61,1% επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων στην εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην έδρα του ιδρύματος στις Σέρρες την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017. Είναι καθηγητής πρώτης βαθμίδας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Γεννήθηκε το 1958 στο χωριό Κορνοφωλιά του Δήμου Σουφλίου. Η ειδικότητα του είναι η φυσική. Έχει κάνει Διδακτορική διατριβή στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Στουτγάρδης από το 1983-1986 ενώ νωρίτερα από το 1977 έως το 1983 έχει σπουδές στον κλάδο Διπλωματούχων Φυσικών του Πανεπιστημίου Στουτγάρδης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών κατά την θητεία του Ερρίκου Μουρατίδη προ δεκαετίας. Έχει ασχοληθεί με τις μετρήσεις ραδιενέργειας στο Νομό Σερρών. Είναι μόνιμος κάτοικος Σερρών.

Πηγή: sertharros.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top