Το υπουργείο Πολιτισμού ζητά το πόρισμα της Περιστέρη

assets_LARGE_t_420_54575270_type12713.jpg
ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Τα πορίσματα της ανασκαφέως Κατερίνας Περιστέρη από την έρευνα του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ζητά το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο Πολιτισμού ζητά το πόρισμα της Περιστέρη
Βάζοντας μία παράγραφο ακριβώς στο τέλος της ενημέρωσης για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί προς προστασία του μνημείου, και όχι στην αρχή όπως θα ανέμενε κανείς, αφού το θέμα είναι μείζον, το υπουργείο σημειώνει: «Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ανασκαφέως του μνημείου κυρίας Κατερίνας Περιστέρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» στο υπουργείο έγινε ειδική σύσκεψη την Παρασκευή για το πώς θα εξελιχθούν τα έργα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Προσωρινή κατάχωση
Με τα 60.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον -και όχι 250.000, όπως λέει το δελτίο Τύπου-, είναι δυνατόν να προχωρήσει μόνο η προσωρινή κατάχωση ευπαθών τμημάτων του περιβόλου. Θα χρησιμοποιηθεί ειδικό φυσικό υλικό, ώστε οι πλάκες πωρολίθου που έχουν αποκαλυφθεί να προστατευθούν από τα νερά της βροχής. Επίσης, θα δημιουργηθούν μικροί αναβαθμοί στα πρανή (σύστημα μικρών σκαλοπατιών), ώστε να συγκρατηθούν οι όγκοι χωμάτων που είναι επικίνδυνο να πέσουν παρασύροντας και άλλα στρώματα που βρίσκονται πιο κάτω. Ολα αυτά θα γίνουν, φυσικά, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, εάν δηλαδή στην περιοχή δεν σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.
Προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί στο ΚΑΣ η γεωστατική και στατική μελέτη που ανέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών που είναι έτοιμη. Μία άλλη μελέτη, υποστήριξης του ταφικού μνημείου, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. Επίσης, δεν έχει γίνει η προμήθεια και η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών συνθηκών και ενδεχόμενων σεισμικών δονήσεων. Το υπουργείο μάς πληροφορεί πως έχει «δρομολογηθεί». Πρέπει, όμως, να ολοκληρωθεί.

ΕΘΝΟΣ

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com