«Χάνει» το ΕΣΠΑ η Αμφίπολη – βολές: Μελίτου, Καραμανλή, Τζελέπη

-υποστήλωση.jpg

‌‌Η εγκληματική αδράνεια και η αδιαφορία του ΥΠ.ΠΟ στα θέματα διαχείρισης της ανασκαφής του τύμβου Καστά δεν έχει προηγούμενο.

Αποκορύφωμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η πρόσφατη απόρριψη της χρηματοδότησης του μνημείου από την ειδική υπηρεσία Ε.Π Κεντρικής Μακεδονίας καθώς ο φάκελος που κατατέθηκε από το υπουργείο είχε σοβαρότατες ελλείψεις και κρίθηκε ανώριμος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και είναι αμφίβολο εάν το μνημείο ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης τρία χρόνια μετά της ανακάλυψη του.

Την απόλυτη ευθύνη για αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά της αρχαιολογίας αρνητική εξέλιξη έχει η Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη η οποία και ζήτησε την σύνταξη και την κατάθεση του φακέλου για το ΕΣΠΑ μετά την επίσκεψη της Λυδίας Κονιόρδου στον τύμβο στις 11 Μαίου .

Η κυρία Βλαζάκη όπως διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, με δεδομένη την εμμονής της σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του μνημείου της Αμφίπολης, δεν αποκλείεται να είχε ως στόχο να «παγιδεύσει» όχι μόνο την νέα υπουργό η οποία ανακοίνωσε τότε την έναρξη των έργων του ΕΣΠΑ αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα με τον οποίο και συνεργαζόταν στενά μέχρι πρότινος.

Μάλιστα η κυρία Βλαζάκη από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι το Μακεδονικό μνημείο αποτελεί ρωμαϊκό δημιούργημα και για τον λόγο αυτό με δική της εντολή είχε ζητήσει τη διενέργεια αυτοψίας και τη σύνταξη ενός πορίσματος από τις αρχαιολόγους Αγγελική Κοτταρίδη και Τζένη Βελένη που όλως τυχαίως συμφωνούσαν απόλυτα μαζί της.

Στην τρισέλιδη επιστολής απόρριψης που έχει στη διάθεση του το thousandnew.gr και την οποία υπογράφει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι που το έργο ύψους 1,5 εκατομμυρίου κρίθηκε «ανώριμο» με σημαντικές ελλείψεις να παρουσιάζονται στην ολοκλήρωση μελετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Απόστολου Τζιτζικώστα και Μαρίας Βλαζάκη προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος ενώ είχαν προηγηθεί και πολλές επισημάνσεις από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς στο υπουργείο για τα ελλειπή στοιχεία που παρουσίαζε ο φάκελος πριν την επίσημη ανακοίνωση(10-07-2017) και τον χαρακτηρισμό ως «ανώριμο έργο», ωστόσο ακόμη και την τελευταία στιγμή αναζητείται λύση από τον περιφερειάρχη.

Γ.Ροδάκογλου

 

Σχολιάζει ο δήμαρχος Αμφίπολης στο facebook

Μόνο η παραίτηση σας σώζει !!!!!!!!!! Οι μάσκες πέσανε !!!!!!!κριμα γι αυτό το διαμάντι που θα μένει αναξιοποίητο, όσο το διαχειρίζονται ανεπαρκείς επιστήμονες και ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν έχουν τέτοιες εντολές !!!!!! Ένας δρόμος μένει πλέον .. η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!!!

 

 

Με ερώτηση στη Βουλή ο Καραμανλής

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Σερρών, k. Κ. Καραμανλής, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, όπου σημειώνει ότι η απόρριψη του φακέλου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων για τη συντήρηση, αποκατάσταση κι ανάδειξη του μνημείου Καστά στην Αμφίπολη αποτελεί «Βατερλώ» για την κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέβαλε κάθε φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να βρει πόρους του ΕΣΠΑ για να εντάξει το έργο, αναγκάστηκε να κρίνει την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού «ανώριμη», δεδομένου ότι απουσίαζαν απ’αυτήν τόσο οι απαραίτητες μελέτες για τις εργασίες που απαιτούνται, όσο και οι λεπτομερείς προϋπολογισμοί για το κόστος αυτών.

Και ο κ. Καραμανλής καταλήγει πως από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ευθύνη γι’αυτήν την αποτυχία βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έκρινε σκόπιμο να υποβάλει ένα γονατογράφημα, τινάζοντας στον αέρα μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης του μνημείου της Αμφίπολης.

Και ο Μιχάλης Τζελέπης

Καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση
σήμερα για να έρθει η Υπουργός όχι να μου εξηγήσει και να μου ανακοινώσει τα
γνωστά της επικοινωνιακά τρικ αλλά για να απολογηθεί ενώπιον της Βουλής των
Ελλήνων και του Ελληνικού λαού. Επίσης, θα στείλω Επιστολή προς τον
Πρωθυπουργό και θα ζητήσω την παραίτηση τόσο της Υπουργού Πολιτισμού και
Αθλητισμού όσο και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου. Τα μικροπολιτικά
και μικροκομματικά τους παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα…

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top
error: Content is protected !!

Powered by themekiller.com