Χριστόδουλος Βαρκάκης: Σβηστό το καμίνι της ΕΒΖ όσο μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

-70.jpg

Στον “πάγο” μέχρι νεοτέρας μπαίνει η έναρξη φετινής καμπάνιας ζάχαρης, “σπέρνοντας” έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς, καθώς οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ ΑΕ, μόνιμοι και υπηρεσιακοί, αρνούνται να ανάψουν το καμίνι, όσο δεν τους πληρώνει η εταιρεία και ταυτόχρονα παραμένουν στο “σκοτάδι” σε σχέση με το τί μέλλει γενέσθαι με τους ίδιους και το μέλλον της βιομηχανίας

Ο σχεδιασμός της διοίκησης της επιχείρησης, μέχρι αυτή τη στιγμή, προβλέπει έναρξη παραλαβής των τεύτλων από τη φετινή παραγωγή την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, με σκοπό να ξεκινήσει να “κόβει” το εργοστάσιο του Πλατέος από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό ωστόσο φαίνεται ότι δύσκολα θα τηρηθεί, καθώς θα έπρεπε το πρωί της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου να ανάψει το καμίνι, αφού απαιτείται η εργασία αυτή να προηγηθεί της δυνατότητας επεξεργασίας, κατά τουλάχιστον 3 ημέρες, κάτι που, όμως, δεν συνέβη τελικώς, διότι το προσωπικό δεν δέχθηκε να μπει στο εργοστάσιο και να το κάνει.

Μόνη περίπτωση να αλλάξει αυτό είναι να γίνει η συνάντηση, που έχει ζητηθεί από το προσωπικό με τη διοίκηση της βιομηχανίας, το πρωί της Δευτέρας 1η Οκτωβρίου και να δοθούν εξηγήσεις για το πού το πάει η επιχείρηση, τί σχέδιο υπάρχει και πως θα αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι, που θα κριθούν ως ικανοποιητικές. Την ίδια ώρα οι τευτλοπαραγωγοί προβληματίζονται από την εξέλιξη, αφού αυτό που γνώριζαν μέχρι στιγμής ήταν πως τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καμπάνια και πως θα έπρεπε να αρχίσουν την προετοιμασία για την έναρξη της συγκομιδής.

Παρόλα αυτά, πάντως, όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ ΑΕ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, η απόφαση αποχής από την εργασία του ανάμματος του καμινιού παραμένει σε ισχύ. “Είμαστε απλήρωτοι δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που σημαίνει ένα ποσό κοντά στα 600.000 ευρώ για τους 210 μόνιμους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουμε να λαμβάνουμε και το 60% του επιδόματος αδείας, ενώ άλλα τουλάχιστον 40.000 – 45.000 ευρώ ήταν η προκαταβολή που έπρεπε να δοθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στους 150 υπηρεσιακούς, αλλά δεν πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους”, ανέφερε ο κ. Βαρκάκης, προσθέτοντας πως “δεν είναι δυνατό να θέλουν να κάνουν την καμπάνια με τα χρήματα των εργαζομένων. Σεβόμαστε τον ιδρώτα των παραγωγών που θέλουν να παραδώσουν την παραγωγή τους, αλλά και εκείνοι όταν διεκδικούσαν χρήματα από την εταιρεία, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τα πάρουν”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά το “βέτο” των εργαζομένων σε σχέση με το άναμμα του καμινιού, υπήρξε μια επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Νίκο Παπαϊωάννου και μένει να φανεί αν τελικά θα γίνει συνάντηση το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας για να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος και κατά το δυνατό να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον του προσωπικού και πώς θα πάει από εδώ και εμπρός η βιομηχανία, διότι η φετινή παραγωγή ζάχαρης δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα έξοδα για την παραγωγή της.

“Έχουμε στείλει ένα εξώδικο προ 20ημέρου και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Σε λίγες μέρες θέλουν να καταθέσουν αίτημα για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Το προσπαθούν για τις 15-20 Οκτωβρίου. Είναι δυνατό να μην ξέρουμε τί θα γίνει;” διερωτήθηκε ο κ. Βαρκάκης, ενώ άφησε αιχμές και προς την πολιτική ηγεσία, σημειώνοντας πως “έχουμε ζητήσει συνάντηση τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, υπεύθυνο για θέματα βιομηχανίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, όσο και την υπουργό διοικητικής ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση”.

https://www.agronews.gr

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top