Φυλακές Νιγρίτας .Νέα εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του Καρέλι

filaki.jpg

Νέα δικαστική έρευνα για το αδίκημα της έκθεσης που είχε αποτέλεσμα το θάνατο ζήτησε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης μετά την καταδίκη δώδεκα σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανιστήρια στον αλβανό κρατούμενο Ιλίε Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας. Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστεί η δικογραφία στην εισαγγελία Σερρών, για να εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το συγκεκριμένο αδίκημα πάλι από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των ίδιων φυλακών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το σκεπτικό της απόφασης θα αποτυπωθεί μετά την καθαρογραφή της, το δικαστήριο έκρινε πως το κρίσιμο χρονικό διάστημα από τις 4.30 το απόγευμα, όταν ο κρατούμενος βγήκε υποβασταζόμενος από φύλακες από την αίθουσα αναμονής, το αποκαλούμενο ψυγείο, και οδηγήθηκε στο κελί του, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι πέθανε το ίδιο βράδυ, δεν τον επισκέφθηκαν σωφρονιστικοί παρά την άσχημη κατάστασή του λόγω του ξυλοδαρμού, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του αβοήθητος.

Πλέον ο εισαγγελέας Σερρών θα κληθεί να διενεργήσει νέα έρευνα για το τι συνέβη στο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Με την απόφαση του κακουργιοδικείου την Πέμπτη ο θάνατος του 42χρονου κρατούμενου Ιλίε Καρέλι αποσυνδέθηκε από τα βασανιστήρια που έγιναν, με το δικαστήριο να κρίνει ενόχους δώδεκα σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ωστόσο η επιβαρημένη κατάσταση του κρατούμενου ήταν φανερή ακόμη και από τις εικόνες του κλειστού κυκλώματος της φυλακής. Τότε που οδηγείται σερνόμενος από σωφρονιστικούς, ενώ ακόμη και μέσα στο κελί του διαπιστώνεται απόλυτη αδυναμία ακόμη και να καθίσει λόγω των πόνων. Με δεδομένο ότι το δικαστήριο στην απόφασή του δέχτηκε πως ο κρατούμενος υπέστη καρδιακό επεισόδιο, που ήταν σε εξέλιξη ώρες νωρίτερα και έτσι πέθανε, ζήτησε να ερευνηθεί μήπως έπρεπε οι σωφρονιστικοί, οι οποίοι εκείνη την ώρα είχαν βάρδια, να φροντίσουν να διακομιστεί σε νοσοκομείο, καθώς από τα χτυπήματα είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Στα μαλακά

Οι δώδεκα σωφρονιστικοί, παρότι καταδικάστηκαν για βαρύ αδίκημα, εντούτοις με την αναγνώριση ελαφρυντικών έπεσαν στα μαλακά και τιμωρήθηκαν σε ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από πέντε έως επτά χρόνια. Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσής τους.

Ο Καρέλι μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών στα τέλη Μαρτίου 2014, λίγες ημέρες αφού σκότωσε τον αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου. Οι αρχές αποφάσισαν να κρατηθεί στη Νιγρίτα Σερρών, για να αποφευχθούν επεισόδια αντεκδίκησης από σωφρονιστικούς. Ωστόσο, παρότι στη Νιγρίτα οδηγήθηκε χτυπημένος, κάτι για το οποίο η έρευνα είναι σε εξέλιξη στην Άμφισσα, οδηγήθηκε σε χώρο που δεν καλύπτεται από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, όπου ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: makthes.gr

Μοιραστείτε το

One thought on “Φυλακές Νιγρίτας .Νέα εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του Καρέλι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top