Ιορδάνης Ξανθόπουλος :Σκυλιά, γάτες, αλεπούδες, νυφίτσες και σκαντζόχοιροι. Διαμελισμένα ζώα στην άσφαλτο και ξεχασμένα για ημέρες …ΝΤΡΟΠΗ !

unnamed-8.jpg

Οδηγούσα βράδυ στην Εθνική Οδό Σερρών – Δράμας, όταν δύο φωτεινά μάτια στη μέση του δρόμου, θαμπωμένα από τα φώτα του αυτοκινήτου έμειναν ακίνητα και σαστισμένα. Πάτησα φρένο και την τελευταία στιγμή το ζώο απέφυγε να βρεθεί κάτω από τις ρόδες του οχήματός μου. Μία μικρή αλεπουδίτσα με τη φουντωτή της ουρά πήδησε στο παρακείμενο χωράφι και χάθηκε μέσα στη βλάστηση. «Τυχερή στάθηκε σήμερα», μονολόγησα κι ομολογώ πως το ξέχασα το συμβάν. Δεν πέρασαν 2-3 ημέρες και κάνοντας την ίδια διαδρομή και σχεδόν στο ίδιο οδικό σημείο, είδα μία  αλεπουδίτσα σκοτωμένη καταμεσής του δρόμου. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ήταν η ίδια με αυτήν που είχα αποφύγει εγώ πριν από κάποιες ημέρες , το γεγονός όμως ήταν πως ένα ακόμη ζώο έχασε τη ζωή του εξαιτίας της ανθρώπινης ασυνειδησίας.

   Αυτές τις ημέρες έκανα συχνά-πυκνά τη διαδρομή Σέρρες –Δόμιρος και μέτρησα τουλάχιστον 15 σκοτωμένα ζώα στη μέση του δρόμου. Σκυλιά, γάτες, αλεπούδες, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και χελώνες διαμελισμένες στην άσφαλτο και ξεχασμένες για ημέρες να αποσυντίθενται πατημένες και ξαναπατημένες μέχρι να γίνουν ένα με τον ασφαλτοτάπητα. Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Αμφίπολης. Ένας δρόμος, που τους θερινούς κυρίως μήνες τον περνούν χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες από το εξωτερικό. Μέλημα και φροντίδα έπρεπε να είναι η απομάκρυνση των σκοτωμένων ζώων για να μην επιβαρύνεται η εικόνα των δρόμων που ήδη βρίσκεται σε κακά χάλια.

  Το πρόβλημα μεγεθύνεται τα καλοκαίρια λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των οχημάτων και λόγω του πολλαπλασιασμού  των ζώων που γίνεται αυτήν την εποχή. Να μάθουμε στα ζώα τον ΚΟΚ(Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) είναι αδύνατο ως ακατόρθωτο, επιβάλλεται, ωστόσο, να τηρούμε όλοι εμείς κάποιες αρχές. Τα όρια στην ταχύτητά μας μπορεί να προλάβει τέτοιου είδους καταστάσεις και να λιγοστέψουν φαινόμενα ζώων που πέφτουν θύματα της αδιαφορίας των ανθρώπων. Μιας αδιαφορίας που μειώνει την πανίδα κάθε περιοχής και ταυτόχρονα προκαλεί την αλγεινή εικόνα στους δρόμους με . . .ξεκοιλιασμένα ζώα.Εμφάνιση DSC01912.JPGΕμφάνιση DSC01914.JPGΕμφάνιση DSC01913.JPG

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος – Δημοσιογράφος

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top