Ιωάννης Χατζόπουλος : «Η ισχύς εν τη ενώσει»

12800217_601375120010771_4070703658039412554_n.jpg

Πρόταση για την ένωση των δύο υπαρχόντων σωματείων των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Ν Σερρών καταθέτει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ενός σωματείου κ Ιωάννης Χατζόπουλος ο οποίος όπως έκανε γνωστό έχει παραιτηθεί από την θέση του ζητώντας μάλιστα και την διαγραφή του από μέλος . Ο κ Χατζόπουλος αναφέρεται διεξοδιά στα όσα προηγήθηκαν της δημιουργίας των δύο σωματείων .Καταθέτοντας ταυτόχρονα και την πρόταση του και τις προυποθέσεις για την δημιουργία ενός ισχυρού συνδικάτου σε επίπεδο νομού το οποίο θα καταφέρει να αγκαλιάσει την πλειοψηφία των εργαζομένων

 η προταση του κ Χατζόπουλου 

Μετά την πολυαναμενόμενη θεσμική τιμητική επίσκεψη του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ στο Νομό Σερρών, η οποία τελικά εξελίχθηκε ως επίσκεψη κλιμακίου της ΠΟΕ ΟΤΑ με την συνοδεία μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Σερρών και ακολουθία μελών του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Σερρών, το συμπέρασμα για εμένα είναι ένα, ενώ η λύση θέλει … ΣΥΝαδελφικότητα !

Σήμερα υπάρχει ένας και μόνο αναγνωρισμένος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ στο Νομό Σερρών από την ΠΟΕ ΟΤΑ. Αυτός είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Σερρών, ο παλιός δηλαδή Σύλλογος. Με απλά λόγια το Σωματείο είναι ένα απλό σωματείο φίλων συναδέλφων, εάν μπορώ να τα διατυπώσω αυτό, που αυτόδιαχειρίζεται τις εισφορές του χωρίς καμία νομική συνδικαλιστική στήριξη !

Επίσης ξεκαθαρίστηκε, από το Προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ , ότι οι ευεργετικές διατάξεις της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.), μεταξύ της ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν εφαρμογή μόνο για τα μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ !!!

Δεν μπορώ να ξέρω πόσα μέλη έχει οικονομικά τακτοποιημένα προς την ΠΟΕ ΟΤΑ ο κάθε Σύλλογος , αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων τελικά δεν ανήκει πουθενά με όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και χρόνια αν και έγινε μεγάλη προσπάθεια ένωσης. Πραγματικά θα με ενδιέφερε να δημοσιοποιηθούν τα μητρώα και όχι μόνο αριθμοί και λόγια ,αλλά ονοματεπώνυμα, όπως και να δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις των ΔΣ σε τοπικό επίπεδο.

Πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια κάλυψη μέσω της ΠΟΕ ΟΤΑ στο νομό Σερρών και για το λόγο αυτό πρωτοστάτησα και εγώ στην δημιουργία ενός Σωματείου στον Νομό που τότε «απουσίαζε» ή όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν ανενεργό ! Ουδέποτε είχα ασχοληθεί με συλλόγους ΟΤΑ και ούτε ήμουν ποτέ μέλος συλλόγου, ακλουθώντας την κλαδική μου ομοσπονδία . Λόγω της θέσης ευθύνης μου, ενδιαφέρθηκα για τους υφισταμένους μου και κυρίως το εργατοτεχνικό προσωπικό για το οποίο συνήθως γίνεται κουβέντα (εργατοτεχνικό προσωπικό , καθαριότητας κτλ).

Ασφαλώς και δεν είναι σωστό να ακολουθήσουμε την «πατέντα» , ο νοικοκύρης πάντα την πληρώνει, δηλαδή όταν υπάρχουν οφειλές προς Συλλόγους , ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ να δημιουργούμε ένα νέο Σωματείο ή να εγγραφόμαστε σε αυτό , ώστε να παραγράφουμε τις οφειλές μας τόσο προς το Σύλλογο όσο και προς την ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούνε και ότι όλοι το πιστεύουν αυτό . Ας ενημερωθούν λοιπόν μέσω των μητρώων τους όλα τα μέλη για τις παλιές τους υποχρεώσεις, με υπευθυνότητα, και ας ξεκαθαρίσει που πάνε τα έσοδα από τις εισφορές των μελών για να σταματήσουν οι λογομαχίες που καταστρέφουν τον διάλογο, την ενημέρωση αλλά και αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους.

Εάν επί του αιτήματος του Σωματείου , για αναγνώριση από την ΠΟΕ ΟΤΑ υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι πχ περί καταστατικού , παλιών εισφορών , μητρώου κτλ θα πρέπει να τακτοποιηθούν και να ειπωθούν πλέον ξεκάθαρα. Εάν η απόφαση της ΓΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ , είναι ένας σύλλογος ανά νομό , που είναι και το λογικό θα πρέπει να βρεθεί μια λύση εάν θέλουν τα μέλη να είναι εγγεγραμμένα στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Είναι πραγματικά ανορθόδοξο μέσα στην ίδια υπηρεσία και στο ίδιο γραφείο να υπάρχουν δυο διαφορετικά συνδικαλιστικά όργανα !!! Ο προϊστάμενος τμήματος ή διεύθυνσης τι επιλογές έχει ; Πως θα κρίνει στην «αξιολόγηση» ή και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ; τι φταίνε οι «περιφερειακοί» συνάδελφοι για μια εσωτερική πιθανόν διαμάχη ; Ο μη «εγγεγραμμένος» υπάλληλος, που είναι και η πλειοψηφία τελικά , σε ποια ενότητα ή ΣΥΝ+αδελφικότητα να πιστέψει ; και τι έχουμε να χωρίσουμε τελικά ;

Αντί να υπάρχει ένα συλλογικό όργανο που συγκροτείται από παρατάξεις καταφέραμε να υπάρχουν διαφορετικές παρατάξεις υπό την μορφή Συλλόγου και Σωματείου! Δεν είναι λογικό , είναι όμως γεγονός και πρέπει να βρεθεί λύση.

Εάν ο στόχος των εργαζομένων είναι η ΠΟΕ ΟΤΑ ακολουθούμε τον δρόμο της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλιώς εκτροχιαζόμαστε ή «αλλάζουμε» δρόμο.

Ξεκάθαρα τα πράγματα.

Ένας σύλλογος ή σωματείο , με ξεκάθαρες αποφάσεις , μητρώο μελών , οικονομικά τακτοποιημένος , κάτω από την στέγη της ΠΟΕ ΟΤΑ μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, που αποτελούν και την βασική αιτία πολυδιάσπασης, πιστεύω ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τους εργαζόμενους με τα σημερινά δεδομένα κυρίως των υποστελεχωμένων ΟΤΑ του Νομού μας.

Με αφορμή τα ανωτέρω, και επειδή ερωτήθηκα και δημόσια , σας ενημερώνω ότι είχα ζητήσει την παραίτηση μου από την θέση που κατείχα στο Σωματείο Εργαζομένων αλλά και την διαγραφή μου ως μέλος, ή οποία έγινε όπως πληροφορήθηκα σήμερα αποδεκτή από το ΔΣ του Σωματείου.

Με αφορμή το παρόν κείμενο θα ήθελα να σας ευχαριστώ εκ νέου για την στήριξη σας όχι μόνο στη δημιουργία του Σωματείου και τον κοινό αγώνα , ώστε να υπάρχει δυναμική κάλυψη των εργαζομένων, αλλά και για την στήριξη σας στην εκλογική διαδικασία του Σωματείου. Στην ομάδα Εργαζόμενοι ΟΤΑ Ν.Σερρών θα εξακολουθήσω να αναρτώ κοινά θέματα που μας απασχολούν για την ενημέρωση σας.

«Η ισχύς εν τη ενώσει» συνάδελφοι για το καλό των ίδιων των ΣΥΝαδέλφων και των υπηρεσιών μας , μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο ώστε να φάμε έστω το … «σανό» !

(για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα με αφορμή την φωτογραφία)

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top