Θανάσης Μαλλιαράς :Εδώ τα δικαιώματα, εκεί τα δικαιώματα, που είναι τα δικαιώματα;;;

maxresdefault-1.jpg

Μετά την δήλωση του Υπουργού, που ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου από το ΥΠΑΑΤ, ότι «σήμερα, Τετάρτη 2/12/2015 θα αναρτηθεί ο πίνακας με τα δικαιώματα», όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι – γεωργοί και φορείς πιστοποίησης- περιμέναμε από το πρωί την ανάρτησή τους και την έκδοσή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο οργανισμός με ενημερωτικό σημείωμα, απεσταλμένο με email χθες το βράδυ στους φορείς και σήμερα, μέσω της ιστοσελίδας του (η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει πέσει) στους παραγωγούς, ενημέρωνε σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού και Προσωπικών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης.
Ωστόσο μάταια οι άμεσα ενδιαφερόμενοι προσπαθούσαμε όλη τη μέρα να εντοπίσουμε τηλεφωνικά κάποιον αρμόδιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στο ΥΠΑΑΤ για να μας απαντήσει υπεύθυνα εάν και πότε θα ανακοινωθούν τα δικαιώματα. Μάταια οι παραγωγοί ρωτούσαν εάν τα δικαιώματα ανακοινώθηκαν.
Και όσο περνούσαν οι ώρες και φτάναμε προς το μεσημέρι, τόσο περισσότεροι αγωνιούσαν και τηλεφωνούσαν για μια απάντηση:
Ανακοινώθηκαν;
Πότε θα ανακοινωθούν;
Χιλιάδες κλήσεις, χιλιάδες επισκέψεις ενδιαφερόμενων στα γραφεία μας. Όλοι για τον ίδιο σκοπό. Την έκδοση των δικαιωμάτων. Επειδή το ανακοίνωσε ο Υπουργός. Επειδή μετά από τέσσερις ολόκληρους μήνες από τότε που ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, επιτέλους οι παραγωγοί θα μάθαιναν τα δικαιώματά τους για την επόμενη 6ετία. Για να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους. Γιατί για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν λαμβάνουν προκαταβολή της επιδότησής τους τον Οκτώβριο, ή στη χειρότερη περίπτωση στις αρχές Νοεμβρίου. Επειδή, όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους γνωρίζουν το σύνολο των επιδοτήσεών τους για την επόμενη 6ετία και ήδη έχουν πληρωθεί την προκαταβολή για την φετινή χρονιά.
Φανταστείτε, δηλαδή, μια κατάσταση αναμονής πανομοιότυπη με εκείνη χιλιάδων γονέων και άλλων τόσων υποψηφίων και των καθηγητών τους που – ενημερωμένοι την προηγούμενη από τον Υπουργό Παιδείας- περιμένουν εναγωνίως έξω από τα σχολεία ή μπροστά στις οθόνες την ανακοίνωση των Βάσεων για την εισαγωγή σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ανακοίνωση που θα προσδιορίσει και θα χαρακτηρίσει την επόμενη πενταετία στη ζωή τους!
Και ενώ πέρασε και το μεσημέρι και έφτασε το απόγευμα, εξακολουθούσε να μην υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία ανακοίνωση δικαιωμάτων. Και φυσικά δεν εμφανίστηκε κανένας υπεύθυνος για να απαντήσει.
Θα ανακοινωθούν ή όχι τα δικαιώματα;
Αρχίζουμε λοιπόν εμείς να πιθανολογούμε: Ίσως είναι τόσο βαρύ το αρχείο με τα δικαιώματα που να αργεί να φορτώσει στο σύστημα… Ίσως δεν τραβάει στην ανηφόρα… Ίσως κολλάει στα διόδια… Ίσως δεν μπήκαν στο καράβι… Ίσως είναι κάπου καλά κρυμμένα και δεν μπορούμε να τα βρούμε…
Επιτέλους! Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε σε αυτό το κράτος. Όταν προγραμματίζουμε την ανακοίνωση σημαντικών επαγγελματικών πληροφοριών να μπορούμε να το τηρούμε.
Ακόμα και τώρα (22:30) που ακόμα χτυπάνε ασταμάτητα τα τηλέφωνά μας για να δώσουμε απάντηση στο εάν έχουν ανακοινωθεί ή όχι τα δικαιώματα, κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί απολαμβάνουν την ησυχία της οικίας τους. Χωρίς άγχος για τις άστοχες ανακοινώσεις και τα σημειώματά τους, είτε αυτά προέρχονται από λανθασμένη πληροφόρησή είτε εσκεμμένα από τους αυλοκόλακές τους. Αυτούς που δεν φταίνε ποτέ για τίποτα και οι οποίοι γνωρίζουν τα πάντα!
Και φυσικά, θα εμφανιστούν αύριο (εάν και εφόσον καταφέρουν τελικά να εκδώσουν τα προσωρινά δικαιώματα) και θα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με μία απλή ανακοίνωση ή μια δήλωση του τύπου «παρ΄ όλες τις δυσκολίες καταφέραμε να κάνουμε το αυτονόητο. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εδώ και δυο μήνες. Να ανακοινώσουμε τα προσωρινά δικαιώματα. ΖΗΤΩ μας και ΜΠΡΑΒΟ μας.»
Άραγε «Υπάρχει και φιλότιμο»;

Μαλλιαράς Θανάσης

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top