Σ’υλλογος Εκπαιδευτικών Σερρών : Να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΔΑΠ

-12.jpg

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 13-11-18 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και  αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

Το Δημόσιο σχολείο βάλλεται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της λιτότητας και των περικοπών με την πενιχρή χρηματοδότηση, την έλλειψη εποπτικού υλικού, την ανεπαρκή συντήρηση των κτιριακών υποδομών, την έλλειψη αιθουσών, την υποστελέχωση, την κατάργηση του δασκάλου του ολοημέρου, την αδιοριστία και την μη κάλυψη των κενών όλων των ειδικοτήτων γενικής και ειδικής αγωγής.

Στα τόσα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προστεθεί ακόμη ένα σοβαρότατο ζήτημα. Η λειτουργία των ιδιωτικών και δημοτικών ΚΔΑΠ.

Το τελευταίο χρόνο μέσω του ΕΕΤΑΑ και το πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπου οι γονείς παίρνουν voucher

από το ΕΣΠΑ έχουν ιδρυθεί  από τους δήμους και ιδιώτες κέντρα δημιουργικής απασχόλησης τα λεγόμενα ΚΔΑΠ. Στην Υπουργική απόφαση με αριθμό ΦΕΚ2991/Β/19 αναφέρεται ότι τα ΚΔΑΠ λειτουργούν σε χρόνους πέραν του διδακτικού ωραρίου ή του διευρυμένου διδακτικού ωραρίου. Επίσης οι δραστηριότητες που πρέπει να παρέχουν τα ΚΔΑΠ είναι καλλιτεχνικό εργαστήριο, δημιουργικές κατασκευές, μοντέρνοι χοροί, κλπ.

Τα ΚΔΑΠ είναι μια κοινωνική πραγματικότητα που εξυπηρετούν έναν αριθμό οικογενειών κατά τις απογευματινές ώρες.

Όταν όμως η καθημερινή τους λειτουργία ξεκινά στις 1, 1.30 ή 2 σε ώρες που λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στην επιβίωση του. Παρατηρούμε ότι κλείνουν ολοήμερα τμήματα λόγω μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού μαθητών ανά τμήμα εξαιτίας διαρροών προς τα ΚΔΑΠ, με αποτέλεσμα να αδικούνται τα υπόλοιπα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν στο ολοήμερο, αλλά έχει κλείσει και να χάνονται θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε να σταματήσει η έναρξη λειτουργίας των ΚΔΑΠ  κατά την ώρα λειτουργίας των ολοημέρων σχολείων γιατί αυτό υποδαυλίζει το ρόλο του Δημόσιου Σχολείου.

 

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει τις ώρες λειτουργίας και τις δραστηριότητες που πρέπει να παρέχουν τα ΚΔΑΠ. που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικά ως προς το δημόσιο σχολείο. Καλούμε την ΔΟΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε όλα τα ΚΔΑΠ να ξεκινούν τη λειτουργία τους μετά την λήξη του ολοήμερου προγράμματος.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο  Πρόεδρος H Γενική  Γραμματέας

 

Στεφάνου Πασχάλης                                                                    Ρατκίδου Φωτεινή

 

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top