O Tσίπρας θα “νικήσει” και τον Economist που τον θεωρεί ξοφλημένο πολιτικά;

xKOuVvS5isVlBlWGMyZWkQ.png

Θα καταφέρει ο Τσίπρας να νικήσει και τον Economist; H παγκόσμια ναυαρχίδα του Φιλελευθερισμού θεωρεί τον Τσίπρα ξοφλημένο ενώ πλέκει το εγχώμιο του Μητσοτάκη. Μάλιστα το άρθρο κάνει λόγο για αφανισμό του Τσίπρα ο οποίος όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι πολιτικά εφτάψυχος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» τιτλοφορείται το άρθρο του Economist για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, φιλοξενώντας δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το άρθρο αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας, ειδικά για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, φαίνεται να είναι αρκετά ατάραχος, όπως έμοιαζε ο Σωκράτης, όταν ετοιμαζόταν να πιεί το κώνειο».

Ο Economist υπογραμμίζει ότι και οι 12 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από την αρχή του έτους δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι 9 από τις 12 εμφανίζουν διψήφια την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το άρθρο εκτιμά επίσης ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με την παρακαταθήκη του, παρά με το μέλλον της χώρας.

Πέρα από την περιγραφή της «μεταστροφής» του κ. Τσίπρα, την οποία ο Economist χαρακτηρίζει την «εντυπωσιακότερη στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», το άρθρο σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά δεν φαίνεται να πείθει τους πάντες, αναφέρει το άρθρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που παραμένει αδιάφορο στην ενθάρρυνση των επενδύσεων», δηλώσε υψηλόβαθμος τραπεζίτης στο βρετανικό περιοδικό.

Συγκεκριμένα το άρθρο υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία τμημάτων της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται από την γραφειοκρατία., ενώ το γεγονός ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού φαίνεται να έχει παραλύσει υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας».

Ο Economist αναφέρει επίσης οι δικηγόροι της χώρας ασκούν κριτική στην πολιτικοποίηση του δικαστικού σώμα».

«Μικρες κινήσεις στο χώρο της παιδείας, όπως η κατάργηση της παράδοσης, κατά την οποία ο καλύτερος μαθητής του σχολείου γινόταν σημαιοφόρος στις εθνικές παρελάσεις, υποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην αριστοκρατία και ακόμη συνδεδεμένος με το ακρο-αριστερό παρελθόν του» επιβεβαιώνοντας πολλούς από τους επικριτές του, σημειώνει το άρθρο.

«Η εχθρικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις αγορές είναι εμφανής από το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κούβα είναι οι μόνες χώρες στο κόσμο που δεν επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος στο βρετανικό περιοδικό.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο «το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την υψηλότερη φορολογία στη μεσαία τάξη αντί για τον περιορισμό της σπατάλης ή την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».

Στη συνέχεια του άρθρου ο Economist αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος παρά «τα προβλήματα που μπορεί να έρθουν από το εσωτερικό του κόμματός του μετά τις εκλογές» έχει καταφέρει «να μεταμορφώσει τα οικονομικά του κόμματός του» ενώ «σε μια προηγούμενη κυβέρνηση τα είχε πάει καλά ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι ο αρθρογράφος αντιπαραβάλλει με καυστική διάθεση τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά των δύο πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συνομίλησε. Περιγράφοντας τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνει ότι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που «είναι χαρισματικός, ισχυρογνώμων και εκπέμπει αυτοπεποίθηση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πράος και υπερβολικά σχολαστικός», και φαινομενικά το στυλ του είναι ίσως δύσκολο να «περάσει» στους απλούς πολίτες, αναφέροντας μάλιστα ότι «ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό παράδειγμα της Αθηναϊκής ελίτ». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Economist, «θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να επηρεάζονται από όλα αυτά».

«Ο Τσίπρας τα έχει καταφέρει χειρότερα σε σχέση, για παράδειγμα με την Πορτογαλία, που ανέκαμψε ταχύτερα και σε μεγαλύτερο εύρος από την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πρώτη προτεραιότητά του θα είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να ελαφρύνει κυρίως το βάρος για τις επιχειρήσεις. Θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα διεκδικήσει μια συμφωνία για μικρότερη λιτότητα από τους δανειστές» γράφει ο Economist.

«Κληρονόμησα ένα κόμμα σε βαθιά κρίση και πέτυχα την ανάκαμψη» δηλώνει στον Economist ο κ. Μητσοτάκης με το περιοδικό να προσθέτει «το ίδιο λέει ότι θα κάνει για την Ελλάδα».

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top