Παναγιώτης Κοτρώνης : Κυβερνησιμότητα ή Αυτοδιοικητικό πραξικόπημα;

-λήψης-2-9.jpg

Ο  «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», για πρώτη φορά επέτρεψε στους πολίτες να επιλέξουν τους άριστους κατά την γνώμη τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους, χάρη στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς όρια και προϋποθέσεις. Οι εκλογές έγιναν με απόλυτη επιτυχία και τα δημοτικά συμβούλια από 1ης Σεπτεμβρίου ανέλαβαν δράση.

Όλοι αποδέχθηκαν, ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων έστω και με κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Είναι άλλωστε εμπειρία αναμφισβήτητη, ότι όλα τα μέχρι τώρα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα , οδήγησαν σε φαινόμενα αλαζονείας, αμετροέπειας και αδιαφάνειας. Χωρίς πολιτική νομιμοποίηση εκλεγόμενοι με ποσοστά 20% και 30%, διέθεταν τα 3/5 (60%) των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή του απελθόντος, ψευδόμενου και ωρυόμενου δημάρχου κ.Αγγελίδη, το τελευταίο και πιο χτυπητό παράδειγμα και στο δήμο μας.

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με διάφορες δικλείδες ασφαλείας εξασφάλιζε την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών με διατάξεις για λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό  και τα τοπικά δημοψηφίσματα αλλά και ενδιάμεσους θεσμούς πολιτικής καινοτομίας όπως η τοπική λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η απόδοση φωνής και ρόλου στις τοπικές κοινότητες, η πλατιά τοπική διαβούλευση και ο θεσμός των διερευνητικών επιτροπών αλλά και πολλές άλλες με θετικό πρόσημο.

Όλοι περιμέναμε να δούμε την  πρώτη εφαρμογή του νόμου για να διαπιστώσουμε πόσο καλούς και ικανούς τοπικούς ηγέτες εκλέξαμε και αν μπορούν να συνθέτουν τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκουν επιχειρήματα, να πείθουν και να εξασφαλίζουν τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αμ δε, όλα αυτά φαίνεται ότι δεν αρέσουν σε όσους έμαθαν στην επιβολή μιας καλπονοθευτικής πλειοψηφίας, ενός μοντέλου που τροφοδοτεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Έτσι με πρόσχημα την δήθεν ακυβερνησία, που βέβαια δεν άφησαν να δοκιμαστεί, αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και αλλάζοντας αναδρομικά τον νόμο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές της 26ης Μαΐου.

Οι τρεις Επιτροπές η Εκτελεστική, η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όργανα προφανώς κατώτερα του δημοτικού συμβουλίου υποκαθιστούν στις τελικές αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο. Φρόντισαν βέβαια ώστε τα μέλη των επιτροπών, των νομικών προσώπων και των εκτελεστικών οργάνων να επιλέγονται από τον δήμαρχο.

Φυσικά η «τυφλή» δικαιοσύνη κατά 99% θα κρίνει το νέο νόμο Συνταγματικό.

Η οικονομική ασφυξία των δήμων δεν τους ενοχλεί καθόλου, ούτε το Μεσοπρόθεσμο 2019 -2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023. Η παραβίαση της αρχής της ισότητας της ψήφου, το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων και περιφέρειας τους αφήνει παγερά αδιάφορους γιατί έτσι τους βολεύει να συνεχίζουν τα ρουσφέτια και να κρατάνε τους πολίτες όμηρους των πολιτικάντηδων.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την εμμονή της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ασάφεια για τους οικονομικούς πόρους της, δυστυχώς τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης είναι μάλλον απαισιόδοξα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μας έδειξε τι εννοούσε με τη λέξη «ετοιμότητα».

Τους βόλεψε βέβαια γιατί έχουν εικόνα των δημοτικών συμβουλίων πανελλαδικά και ψηφίζοντας την αλλαγή του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», «λύνουν» τα χέρια των γαλάζιων δημάρχων  για να επαναφέρουν διοικήσεις τύπου Παπαγεωργόπουλου.

Η γνήσια έκφραση της λαϊκής βούλησης βαφτίστηκε «προβληματική κατάσταση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου.

Μία ακόμα καθαρή νόθευση της βούλησης των πολιτών είναι οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων που ενώ οι κάτοικοι ψήφισαν γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος θα εκλεγεί από τους εκλεγμένους κοινοτικούς συμβούλους, με την αλλαγή του νόμου αυτόματα αναδεικνύεται Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού.

Ουσιαστικά αρπάζουν στην κυριολεξία την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και τη δίνουν ξανά στον δήμαρχο.

Η αποφασιστική αρμοδιότητα των κοινοτήτων καταργείται, αφού υποβιβάζονται ξανά σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του δημάρχου.

Η αλλαγή των όρων διεξαγωγής των εκλογών μετά από τα αποτελέσματα είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική πράξη.

Η εκ των υστέρων, μετά την κάλπη, «διόρθωση» του εκλογικού αποτελέσματος και των παραταξιακών συσχετισμών που έχει αυτό δημιουργήσει, αποτελεί δημοκρατική εκτροπή. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει σημασία ποιους ωφελεί. Είναι δεδομένο ότι βλάπτει τη Δημοκρατία και θίγει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Υ.Γ. : Αναλογιστείτε τι θα γινόταν αν η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ψήφιζε αμέσως την Απλή Αναλογική στους Δήμους και επέβαλε αναδρομικά στους τότε εκλεγμένους δημάρχους να διοικήσουν με την Απλή Αναλογική. Θα ξεσηκωνόταν το Σύμπαν. Τώρα δεν «τρέχει» τίποτα. Αλλοίμονο!!!!!

Παναγιώτης Κοτρώνης

Πρώην δημοτικός σύμβουλος

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top