Σύριζα Σερρών : Μήπως Κάπου κάνετε λάθος κ Αβραμάκη ????

-λήψης-18.jpg

 Ερώτηση για τους πρώην εργαζομένους της ΕΒΖ κατέθεσε ο Σερραίος βουλευτής του Σύριζα κ Λευτέρης Αβραμάκης μαζί με άλλους 25 συναδέλφους .

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση οτι καθυστερεί τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της μετάταξης των πρώην εργαζομένων της ΕΒΖ σε φορείς του δημοσίου .

Μάλιστα αναφέρουν οτι επι Σύριζα είχε ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας .

Για την ιστορία να θυμίσουμε οτι η πρώην κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ με δύο τροπολογίες είχε εγκρίνει την μετάταξη τους στο δημόσιο .

Τι είναι αυτο που καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας ????? Μα τα χρήματα 

Αφού οι δύο τροπολογίες του Σύριζα δεν είχαν προβλέψει το βασικό .

Από που θα  βρεθούν οι σχετικές πιστώσεις .Ώστε να μπορεί ο κάθε φορέας που θα απορροφήσει τους εργαζόμενους να μπορεί να τους πληρώσει  .Επομένως δεν μιλάμε στην ουσία για μετατάξεις αλλά για νέες προσλήψεις

Θυμίζουμε οτι στο ανάλογο πρόγραμμα μετατάξεων που είχε γίνει το 2008 .Η ΕΒΖ είχε προκαταβάλει σε κάθε φορέα τα χρήματα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν .Ενω μάλιστα είχε προχωρήσει και στην καταβολή του εφαπαξ που δικαιούνταν οι υπάλληλοι .Επίσης και όσοι απείχαν μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την συνταξιοδότηση τους .  Η ΕΒΖ είχε χρηματοδοτήσει το σχΕτικό πρόγραμμα μέ την μεταφορά του ανάλογου κονδυλίου στον ΟΑΕΔ

 Επομένως κ Αβραμάκη  ειναι  μεγάλη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης .Που δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια .Εξάλλου δεν είναι τυχαίο οτι η διαδικασία είχε καθυστερήσει επί Σύριζα .

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Κ ΑΒΡΑΜΑΚΗ 

Σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή

(Αρ. Πρωτ. 2818/23.12.19) με την οποία 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητούσαν ενημέρωση αναφορικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε ότι αφορά την υλοποίηση των μετατάξεων των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε άλλους φορείς του δημοσίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μας ενημέρωσε πρακτικά ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είχε ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι την 4η Ιουλίου του 2019. Ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως προκύπτει από τις ημερομηνίες των σχετικών πρωτοκόλλων, χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να υπογράψει το σύνολο των αιτήσεων των 101 εργαζομένων που πρόκειται να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες. Πλέον απαιτείται η δέσμευση των σχετικών πιστώσεων για τους εργαζόμενους που υπάγονται άμεσα ή έμμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς όμως να δίνεται κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που έχουν αιτηθεί να μετακινηθούν σε άλλους φορείς που δεν υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, απαιτείται η συνυπογραφή των αρμόδιων Υπουργών. Φαίνεται όμως ότι όταν πρόκειται για εργαζόμενους οι σχετικές υπογραφές καθυστερούν προκλητικά, σε αντίθεση με άλλες υπογραφές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και ακολουθούν τις fast track διαδικασίες. Πρακτικά οι εργαζόμενοι εδώ και 8 μήνες περιμένουν τις σχετικές υπογραφές χωρίς να είναι σαφές πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Όταν υπογράψουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι Υπουργοί, οι σχετικές αποφάσεις θα πάνε στο συνερωτόμενο στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο επίσης οφείλει να συνυπογράψει τις αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι στην απάντηση το εν λόγω Υπουργείο και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ισχυρίζονται ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του το συγκεκριμένο ζήτημα. Προφανώς ο Υφυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει την υπόθεση πριν δηλώσει αναρμόδιος, αφού ο Νόμος 4587/2018 είναι σαφής.

Από τις απαντήσεις των Υπουργών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης που διαχειρίστηκε το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επινοικιάζοντάς το δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των εργαζομένων σε αυτό, όπως ακριβώς δεν επέδειξε και καμία μέριμνα για την τύχη των συμβεβλημένων με την ΕΒΖ τευτλοπαραγωγών
  2. Η διαδικασία υπογραφής των σχετικών αποφάσεων καθυστερεί προκλητικά παρά το γεγονός ότι τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και οι εργαζόμενοι που δικαιούνται τη μετάταξη είχαν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι την 4η Ιουλίου του 2019 και εκκρεμούσαν οι υπογραφές των Υπουργών.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την απογοήτευσή του για τις αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες που καταδεικνύουν δυστυχώς ότι η σημερινή κυβέρνηση ελάχιστα ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν εργαζομένους. Ελπίζουμε ότι η πίεση που ασκείται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα επισπεύσει την όλη διαδικασία και θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις νέες υπηρεσίες και να λήξει η άνευ ουσιαστικού λόγου ταλαιπωρία τους.

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top