Oι Οικονομικοί Δολοφόνοι έβαλαν στο στόχαστρό τους τις ελληνικές τράπεζες

john-perkins.jpg

Tην χαριστική βολή στις ελληνικές τράπεζες έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα μην επιτρέποντας να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των κακοπληρωτών δανειοληπτών (οι οποίοι συνειδητά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους).

Aπό τον Ian Ford

Η αυστηροποίηση των πλειστηριασμών μοιάζει να είναι η χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας που οδηγήθηκε συνειδητά σε μαρασμό μια και δεν μπορεί να χωνέψει κανείς πως είναι δυνατόν να πέρασαν 8 έτη χυδαίας λιτότητας και αφαίμαξης  χωρίς να απασφαλισθεί η πυρηνική βόμβα των 200 δις ευρώ κόκκινων δανείων που μετατρέπουν τις τράπεζες σε καφετέριες.

Κι αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στην διάρκεια της μεταπολίτευσης έχει τις ευθύνες του για την δανειοδότηση της διαπλοκής-κυρίως στα ΜΜΕ και τους διαπλεκόμενες επιχειρήσεις-είναι τουλάχιστο “ύποπτο” από τη μεριά των δανειστών να αφήνουν εκτός κάδρου την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων όπως επίσης και την προυπόθεση για την πραγματική μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου κράτους. Στην πραγματικότητα τα Μνημόνια δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα που μας οδήγησε στη κρίση. Το μόνο που έκαναν ήταν να λεηλατήσουν τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων και όπως όλα δείχνουν συνεχίζουν με τον ορυκτό πλούτο της χώρας ετοιμάζοντας το έδαφος για νέο Μνημόνιο.

Ετσι φθάσαμε 8 χρόνια μετά με τους Οικονομικούς Δολοφόνους να βάζουν στο στόχαστρό τους τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να αντιστέκεται κανείς: Oι Συριζαίοι μισούν τις τράπεζες και η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει ανάλογα.

Η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες “εξανεμίζεται”, τονίζει σε νέα έκθεσή της η HSBC επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και περαιτέρω 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Και ενώ οι πρώτοι δύο πτωτικοί κύκλοι συνδέονταν στενά με την κατάσταση της Ελλάδας, αντανακλώντας τις υπερβολικές φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της χώρας (στον πρώτο κύκλο) και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές (στον δεύτερο κύκλο), η κίνηση του Σεπτεμβρίου έγινε εν μέσω ανόδου των κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η HSBC, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ απουσιάζει εντελώς η ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης, όπως προσθέτει, πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας συνεχούς πίεσης στην κερδοφορία ή ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων.

 

 

https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Top