Κρίνει τη μάχη στο ΚΙΝΑΛ η στάση που θα κρατήσουν Παπανδρέου και Σημίτης

-148.jpg

Μπορεί να μεσολαβούν τρεις και πλέον μήνες μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα καθοριστούν οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο στα ενδότερα του Κινήματος Αλλαγής η κούρσα για την αρχηγία έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Φ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι θα είναι στη γραμμή της αφετηρίας, ενώ, από διμήνου κιόλας, ο Ανδρ. Λοβέρδος έχει ανακοινώσει την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του Κινήματος. Σταδιακά αρχίζουν να διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα».

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους ορισμένα στελέχη που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στην κούρσα.

Σημαντικό, αν και όχι καθοριστικό, ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, καθώς επίσης και κορυφαία στελέχη, όπως, π.χ., ο Ευ. Βενιζέλος. Ισχυρές είναι οι πιθανότητες την αρχηγία να διεκδικήσει και ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, ενώ η απόφαση των Π. Γερουλάνου και Χ. Καστανίδη είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στάση που θα τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο τους συνδέει στενή πολιτική φιλία.

Αν ο τελευταίος ταχθεί ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, της Φ. Γεννηματά δηλαδή, οι κ. Γερουλάνος και Καστανίδης δεν θα κατέβουν στην κούρσα.

Ο Ανδρ. Λοβέρδος «υποχρεώθηκε» για μία ακόμη φορά (δεν θα είναι προφανώς η τελευταία) να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν πρόθυμο για συνεργασία με τον Κυρ. Μητσοτάκη ή ακόμη για προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία. «Μόνο οριζοντίως θα φύγω από την Κεντροαριστερά», ανέφερε, σε μάλλον… μελοδραματικούς τόνους. Επιμένει δε ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει πρόεδρο, να αλλάξει νοοτροπία για το με ποιον πρέπει να πάει. «Δεν μπορείς να μη θες τη συγκυβέρνηση, αλλά ούτε και να μεγαλώσεις και να σ’ αρέσει η ακινησία», τονίζει.

Η κ. Γεννηματά από την πλευρά της αποφεύγει στην παρούσα φάση να εμπλακεί στις συζητήσεις περί συνεδρίου και εκλογής αρχηγού. Θεωρεί ότι προέχουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, απόρροια της αποτυχημένης (λανθασμένης) πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Από την άλλη, πιστεύει ότι είναι πρόωρη η σχετική συζήτηση και το μόνο που προκαλεί είναι εσωστρέφεια στο Κίνημα, που δρα ανασταλτικά στην προσπάθεια να ενισχύσει τη δυναμική του.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top