Η πανδημία φεύγει, η αναγνώριση έρχεται

-43.jpg

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στο θέμα της αποδοχής του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου ως προκαθημένου και της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από άλλες αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Πληροφορούμαι πως ακόμη δύο Πατριαρχεία σύντομα θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας. Η καθυστέρηση υπήρξε εξαιτίας της πανδημίας και όλης της αναστάτωσης που έφερε στον πλανήτη ο κορωνοϊός.

Δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, υποθέτω, από μία τέτοια εξέλιξη. Δεν αποκλείεται να έχουμε νέες τριβές ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας. Δεν γίνεται όμως και διαφορετικά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει αυτό το θέμα να πάρει τον δρόμο του και σιγά σιγά όλες οι Εκκλησίες να αναγνωρίσουν ως ισότιμο αδελφό μέλος στη μεγάλη ορθόδοξη οικογένεια την Ουκρανική Εκκλησία.

Αλλαγή (θρησκευτικής) φρουράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Ένας νέος κληρικός ανέλαβε πρόσφατα τη Διεύθυνση Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο πατέρας Αλέξιος Κουρτέσης ήρθε να καλύψει το κενό που αφήνει, έπειτα από 25 χρόνια θητείας στην ίδια θέση, ο π. Νεκτάριος Κιούλος. Μία θέση νευραλγική για την Ελληνική Αστυνομία, στην οποία έχουν θητεύσει νυν Μητροπολίτες (Σάμου Ευσέβιος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος).

Η Ελληνική Αστυνομία και η ηγεσία του υπουργείου τίμησαν και τιμούν την Εκκλησία. Το ίδιο και ο Στρατός. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα υπουργεία. Το αρμόδιο Θρησκευμάτων δεν έχει δείξει τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αγάπη όλες αυτές τις δεκαετίες, για να λέμε την αλήθεια.

Για την ιστορία, ο νέος κληρικός έχει καταγωγή από την Ηλεία και χειροτονήθηκε από τους Μητροπολίτες πρώην Ν. Ιωνίας μακαριστό Κωνσταντίνο και νυν Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Σιδεροκέφαλος!

Στο «περίμενε» για τη μισθοδοσία

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που θα έλυνε «τις πρώτες 100 μέρες», που λέει και ο Μπάιντεν στην Αμερική, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι να τακτοποιήσει τις οργανικές θέσεις στον κλήρο. Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια και ακόμη στο υπουργείο Παιδείας το… σκέφτονται και στην Εκκλησία την έχουν στο «περίμενε».

Τους δίνουν με το σταγονόμετρο για να μην γκρινιάζουν, μερικές θέσεις σε κάθε Μητρόπολη και έξω από την πόρτα. Τελικά, σε λίγο οι Μητροπολίτες κάτι μου λέει πως θα αρχίσουν να λησμονούν το σχέδιο Τσίπρα – Ιερωνύμου για τους κληρικούς και τους μισθούς τους…

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top