Σύριζα : Κατώτατος στα 800 ευρώ και 35ωρο χωρίς μείωση μισθού – Όλο το σχέδιο «Ελλάδα + Εργασία»

-115.jpg

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία ώστε κάθε εργαζόμενος να έχει βάσιμες προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία μεγάλη εκδήλωση. «Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο μας για την εργασία είναι μία συνολική πρόταση για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το «Ελλάδα + Εργασία» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, ισχυρό ΣΕΠΕ και συλλογικές συμβάσεις. «Θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη σε μισθούς και εργασία ή η πολιτική και οικονομική ελίτ θα μας κρατήσει στο “εδώ είναι Βαλκάνια”;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεδίπλωσε το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο «εδώ είναι Βαλκάνια»


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι το πρώτο άρθρο του νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων.

«Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.


Έγνοιά μας εκτός από την ανάπτυξη και η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Διασφαλίζεται μόνο από ένα σταθερό πλαίσιο δικαιοσύνης και ασφάλειας στους εργαζόμενους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400».

«Ακόμη και στη καρδιά του Δυτικού καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για το τέλος του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Το ζήτημα για τη χώρα μας δεν ήταν ποτέ αν θα “μείνουμε Ευρώπη” αλλά εάν ήμασταν και “θα γίνουμε Ευρώπη”. Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων, στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42.

Η αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ θέλει να κρατήσει τη χώρα στο “εδώ είναι Βαλκάνια”».

Οι πέντε αρχές


Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ελλάδα της επόμενες μέρας που βασίζεται σε πέντε αρχές: Δικαιοσύνη, ασφάλεια, δημοκρατία, αξιοπρέπεια και προοπτική.

Δικαιοσύνη

Προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους.

Σχεδιάζουμε:

Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.
Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.
Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.
Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ασφάλεια

Ακύρωση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη

Σχεδιάζουμε:

Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων
Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση

Δημοκρατία

Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου, είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας

Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας
Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους
Αξιοπρέπεια

Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, η αύξηση κατώτατου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο, αφού τονώνει την εσωτερική ζήτηση
Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση
Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα
Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους

Προοπτική


Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό
Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
Ενίσχυση του ΟΑΕΔ
Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές
Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top