Σέρρες : 47ο φεστιβάλ ΚΝΕ -Οδηγητή ( φώτο )

-1.png

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ στις Σέρρες. Από νωρίς η πλατεία Ελευθερίας διαμορφώθηκε σε μια μικρή κόκκινη πολιτεία στην οποία παρουσιαζόταν μέσα από τα μάτια των νέων κομμουνιστών το μαθητικό κίνημα, το φοιτητικό, η νεολαία, οι γυναίκες, το εργατικό κίνημα και η ιστορία του. 

Το απόγευμα, τα διάφορα στέκια άρχισαν να γεμίζουν με επισκέπτες. Μαθητικό στέκι, στέκι δημιουργίας για μικρά παιδιά, στέκι εργαζομένων. Ιδιαίτερη κίνηση είχε το βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής με νέες και παλαιότερες εκδόσεις. 

Ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή της νεολαίας και γενικότερα όλων των παρευρισκομένων που έδωσαν παλμό και ζωντάνια, «χρώμα» και «άρωμα» στην πρόσκληση της ΚΝΕ για συλλογική δράση και πρωτοβουλίες. Οι μουσικές από τα συγκροτήματα δώσανε την νότα στη γιορτή της νεολαίας και τον τόνο του Φεστιβάλ.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από το Φεστιβάλ, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που «έφυγε» πρόσφατα, Μίκη Θεοδωράκη. 

Ο κεντρικός ομιλητής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, άγγιξε με την ομιλία του την ουσία όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα. Αναφέρθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σήμερα ο λαός από το αστικό σύστημα και μάλιστα κάτω από συνθήκες πανδημίας. Έκανε λόγο για τα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού του νοσοκομείου Σερρών, τις κλινικές που κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω υποστελέχωσης, την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την έλλειψη μέτρων για ουσιαστική προστασία από την πανδημία. Μίλησε για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, σε σχολικές αίθουσες. 

Επισήμανε την ανάγκη αντιπλημμυρικών μέτρων προστασίας του κάμπου, αναφέρθηκε στην την εποχή που πλημμύρισε, την αποσπασματικότητα των έργων και την αποποίηση των ευθυνών από τους διοικούντες. Ανέδειξε την αντίφαση από τις χαμηλές τιμές που πουλούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε αντιπαράθεση με την ακρίβεια στο ρεύμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Μίλησε και για το προσφυγικό, τις νέες στρατιές προσφύγων που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με συμμετοχή και της ελληνικής αστικής τάξης. 

Το φετινό Φεστιβάλ έδωσε μια νέα δυναμική στην ΚΝΕ. Επικοινώνησε με μαθητές, σπουδαστές νέους της περιοχής και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους σε επόμενους σταθμούς αγώνων. Με μια υπόσχεση ότι του χρόνου θα είναι ακόμη πιο απαιτητικό και αναβαθμισμένο.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top