Δήμος Ηράκλειας : Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της ομηρίας των Ηρακλειωτών

5-1.jpg

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηράκλειας, κατάθεση στεφάνων στο “Ηρώον” και ομιλία από την κ. Στυλιάνα Γκαλινίκη πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της ομηρίας των Ηρακλειωτών στο Ποζάρεβατς της Σερβίας.

Πριν από 105 χρόνια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1916 διατάχθηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής να αδειάσουν οι Ηρακλειώτες και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής το μέτωπο που είχε οριστεί ως μέτωπο του Στρυμόνα.

Οι Ηρακλειώτες την 16η Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν από την Ηράκλεια με κατεύθυνση την Βουλγαρία. Ένας αριθμός 10000 κατοίκων μετατοπίστηκε και έφυγε προς τη Βουλγαρία. Κάποιοι έμειναν εκεί για κάποιους μήνες. Μετά τους μετέφεραν στην Σερβία και το Ποζάρεβατς όπου φιλοξενήθηκαν για τρία χρόνια.

Μετά την λήξη των εχθροπραξιών άρχισαν να επιστρέφουν. Η επισττοφή δεν ήταν ότι πιο εύκολο και ο αριθμός όσων επέστρεψαν ήταν το 1/3 σε σχέση με αυτό που έφυγαν. Οι υπόλοιποι χάθηκαν σε αυτήν την μετατόπιση και ταλαιπωρία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ.Γεώργιος Κουτσάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ποζάρεβατς κ.Peda Mijayovic και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Ποζάρεβατς κ.Milan Mijatovic.

Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και βουλευτές του Νομού και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ηράκλειας
 Επιμέλεια Παρασκευή Κωνσταντινίδου 

https://epiloges.tv

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top