“Μαύρος” προβλέπεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά – Έρχεται “τσουνάμι” ακρίβειας στην αγορά

67ι6.jpg

Έρχονται δυσβάστακτες αυξήσεις στην αγορά

Από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας που έρχεται στην αγορά, ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις …που θα έχει στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Λόγω των ανατιμήσεων στα ενεργειακά αγαθά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαρύ χειμώνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, από την άλλη πλευρά, που θα πληγούν περισσότερο απ’ όλους, έχουν ήδη βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη, εξαιτίας των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ και μόνο στη σκέψη ότι θα χρειάζονται ακόμη και τα διπλάσια χρήματα, για να γεμίσουν το καλάθι με τα απαραίτητα είδη διατροφής, «παγώνουν».

Οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας και το κρύο διαδέχεται το ζεστό και το αντίθετο σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ακρίβεια να… χτυπά «κόκκινο».

Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει με άλλες στο παρελθόν και αυτό διότι δεν απασχολούν μόνο μία μερίδα επενδυτών, αλλά απασχολούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βλέπουν ζοφερό το επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των υψηλών τιμών, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας.

Παρέμβαση Πούτιν

Και ενώ η ημέρα ξεκίνησε χθες στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες, αρκούσε μία παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που εν πολλοίς εγγυήθηκε για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο για να επαναφέρει την ισορροπία στα χρηματιστήρια και να μετατρέψει τα κέρδη σε απώλειες, μετά από πολλές ημέρες, για το φυσικό αέριο.

Ωστόσο η επιχείρηση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι και αυτό διότι οι συνισταμένες που διαμορφώνουν τις τιμές είναι πολλές και εξαιρετικό δύσκολο να ελεγχθούν. Κατά συνέπεια μία παρέμβαση που μπορεί να λάβει χώρα, π.χ. σήμερα είναι πιθανό να καταστεί αναποτελεσματική την επόμενη ημέρα.Η εικόνα αυτή βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημάνει το τέλος του συναγερμού. Το αντίθετο μάλιστα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να φράξουν τον δρόμο στην ακρίβεια, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο. Χτυπάει με την ίδια σφοδρότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ελλείψεις στην αγορά από βιομηχανικά προϊόντα είναι εμφανής εδώ και μήνες και οι υψηλές τιμές αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγή. Το αντίθετο μάλιστα. Προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κάποιων μονάδων, προκειμένου να προφυλάξουν τα οικονομικά τους και να μην βάλλουν σε κίνδυνο την λειτουργία της επιχείρησης.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top