Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων – Μια θλιβερή επέτειος που διδάσκει

1100_f89ad32e-7b54-485f-b74e-07352051a187.jpg

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από τις 17-10-1941, από το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων, το πρώτο στην Ευρώπη, από τους Γερμανούς φασίστες κατακτητές. 250 κάτοικοι, όλος ο ανδρικός πληθυσμός 16-60 χρόνων των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων Ν. Σερρών, έπεφταν νεκροί από τα βόλια των Γερμανών καταχτητών. Το έγκλημα συνεχίστηκε με την πυρπόληση των 250, περίπου, σπιτιών των δύο χωριών που έγιναν στάχτη. Ενώ, μετά το μακάβριο έργο τους υποχρέωσαν 17 γέροντες που τους είχαν κλεισμένους στο κοινοτικό κατάστημα να θάψουν τα παιδιά τους, τ’ αδέρφια, τους γαμπρούς, τους δικούς τους…

Οι δολοφόνοι Γερμανοί κατακτητές πήγαν στις 4 τα χαράματα, την πιο απρόσμενη ώρα και ολοκλήρωσαν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοι των Κερδυλλίων περιέθαλπαν τη δημιουργούμενη Αντίσταση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή είχε κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ανταρτοομάδα στην Κατοχή «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό το δάσκαλο του χωριού Θανάση Γκένιο (Λασάνη) και όπου συμμετείχαν 15-20 νέοι Κερδυλλιώτες. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να καταδώσουν τους συγχωριανούς τους αγωνιστές, πληρώνοντας με το αίμα τους.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτοί που έχασαν τη ζωή τους. Ήταν και αυτοί που απέμειναν. Οι μάνες που έχασαν τους άνδρες, τους γιους, τους πατεράδες, τ’ αδέρφια τους. Ήταν τα παιδιά που ορφάνεψαν, οι γέροι, οι άρρωστοι… Τα σημερινά Νέα Κερδύλλια οφείλουν την ύπαρξή τους σ’ αυτές τις απλές γυναίκες τις ηρωίδες του λαού μας.

Σήμερα 80 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά να δυναμώνουμε την οργή και αγανάκτησή μας απέναντι στον φασισμό, στους σημερινούς ναζί απογόνους τους, Το «αυγό του ναζιστικού φιδιού» επωάζεται και ενισχύεται από το καπιταλιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί το φασισμό σε βάρος των λαϊκών διεκδικήσεων και του εργατικού κινήματος. Παρά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, οι φασιστικές συμμορίες ξανασηκώνουν κεφάλι καθώς ενισχύονται και από τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, άλλων αστικών κομμάτων, διαφόρων επιτελείων του συστήματος, που στηρίζουν και προβάλλουν την απαράδεκτη ανιστόρητη θεωρία της εξίσωσης του εγκληματικού φασισμού με τον κομμουνισμό.

Η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι όχι μόνον δεν παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει και να πατάξει την παράνομη – εγκληματική δράση των άθλιων δολοφονικών φασιστικών συμμοριών, αλλά ενισχύοντας με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα και την τακτική της με την αντικομμουνιστική αυτή θεωρία «των δύο άκρων», δίνει αέρα στα πανιά της εγκληματικής δράσης του φασισμού.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έζησαν τα εγκλήματα του φασισμού και τον αντιπάλεψαν την περίοδο της κατοχής απελευθερώνοντας τη χώρα, οι Απόγονοι και Φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ απαιτούν από την κυβέρνηση της ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της αντί να δείχνει ουσιαστικά ανοχή στα ακροδεξιά- φασιστικά μορφώματα.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με την γνώση και την πείρα της αντιφασιστικής, απελευθερωτικής

πάλης, ξέρουμε καλά πως μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει οριστικά το ναζισμό, παλεύοντας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που τον γεννά και τον αναπαράγει.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της οργανωμένης μαζικής πάλης ενάντια στους ναζί, ενάντια σε όσους ακόμα ανέχονται και στηρίζουν αυτή την παράνομη εγκληματική δράση, για να φράξουμε το δρόμο σε κάθε προσπάθεια χτυπήματος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Σέρρες 17-10-2021

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top