Δήμος Αμφίπολης : Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων

6-1.jpg

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων,τέλεση Μνημοσύνου,χρονικό του ολοκαυτώματος των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο μνημείο των Ηρώων, κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη στους τόπους εκτέλεσης.

Ήταν 17 Οκτωβρίου 1941 όταν οι άνδρες από εφήβους ως ηλικιωμένους έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των ναζί στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια του Δήμου Αμφίπολης κοντά στις Σέρρες. Τα σπίτια πυρπολήθηκαν για αντίποινα για τη δράση ανταρτών στη περιοχή. Το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου αναφέρεται ότι οι νεκροί ήταν 250.

Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κστα υον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και η κοινότητα των Κερδυλλίων χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική με το προεδρικό διάταγμα 393/7-12-1998. Το νέο χωριό(τα Άνω και Κάτω Κερδύλλια δεν ξανακατοικήθηκαν)χτίστηκε το 1950 με αρωγή της πολιτείας που έχτισε σπίτια για τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων.


 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Κώστας Καραμανλής,ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου,ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος,ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθανάσιος Μαλλιαράς,ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης,ο βουλευτής Ελληνικής Λύσης Κώστας Μπούμπας,ο Δήμαρχος της Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής και ο πρόεδρος της κοινότητας Νέων Κερδυλλίων Γκάλιος Γεώργιος

Επιμέλεια Κειμένου: Κωνσταντινίδου Παρασκευή

https://epiloges.tv

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top